Τουριστικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Κρήτη

Ποιοι όμιλοι έχουν δρομολογήσει τουριστικά projects στη μεγαλόνησο. Οι διεθνείς αλυσίδες που κάνουν το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα και εκείνες που διευρύνουν την παρουσία τους.

Τουριστικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Κρήτη

Έξι ξενοδοχειακά projects υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην Κρήτη μέχρι το 2027 με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών με «γερά» πορτοφόλια. Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν δρομολογήσει έργα, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν τον τουριστικό χάρτη του νησιού, αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή, διεθνείς αλυσίδες αναμένεται να κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην Κρήτη, χαρίζοντας κάποιο από τα πολυτελή brands τους στα νέα ξενοδοχεία.

Η άφιξη της InterContinental στην Κρήτη

Τη μεταμόρφωση του παλιού ξενοδοχείου «Ερμής», πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Μαμιδάκη, στον Άγιο Νικόλαο σηματοδοτεί το ντεμπούτο του πρώτου resort της InterContinental στην Κρήτη, του InterContinental Resort Crete. Το project αντικατοπτρίζει τη συνεργασία των Hines και Henderson Park, οι οποίες έχουν τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογήσει πολλά από κοινού εγχειρήματα.

Το InterContinental Resort Crete, δυναμικότητας 205 δωματίων, θα είναι το δεύτερο ξενοδοχείο με το brand Intercontinental στην Ελλάδα, μετά το Intercontinental της Αθήνας. Το συγκεκριμένο resort, το οποίο θα διαθέτει και μια σειρά από υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, μπαρ, πισίνα, πολυτελές κέντρο θαλασσοθεραπείας και αίθουσες συνεδρίων, αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία των Hines και Henderson Park στην Κρήτη μετά το NIKO Seaside Resort - MGallery, που έκανε πρεμιέρα το 2022.

Η νέα προσθήκη της MK Hotels Collection

Τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στη Χερσόνησο της Κρήτης το Elios Hill, η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της MK Hotels Collection, της αλυσίδας ιδιοκτησίας της Μαρίτας Καράτζη.

Το Elios Hill αναπτύσσεται στη θέση του παλιού The Village Resort & Waterpark, που αναβαθμίζεται και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με 275 δωμάτια και σουίτες, μετά από την ολοκλήρωση μιας επένδυσης ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Το Elios Hill έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ευρεία γκάμα εμπειριών, με δραστηριότητες φιλικές προς την οικογένεια, χώρους που είναι διαθέσιμοι μόνο για ενήλικες, καθώς και εγκαταστάσεις υδάτινων πάρκων.

Το ντεμπούτο της Rosewood Hotels & Resorts

Την άφιξη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ενός από τους πιο ισχυρούς ξενοδοχειακούς ομίλους παγκοσμίως, της Rosewood Hotels & Resorts, θα σηματοδοτήσει η πρεμιέρα του νέου Rosewood Blue Palace στην Ελούντα. Το Blue Palace Resort & Spa των PHAEA Resorts, που βρίσκεται στον Αγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στην Πλάκα της Ελούντας, θα μετονομαστεί σε Rosewood Blue Palace έπειτα από ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης και θα επανατοποθετηθεί στην ελληνική αγορά υπό το brand της Rosewood το 2025.

Το πλάνο της εταιρείας, η οποία επί της ουσίας αποτελεί τη μετεξέλιξη του ξενοδοχειακού ομίλου Sbokos Hotel Group, προβλέπει την επέκταση του ξενοδοχείου, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 154 δωματίων και σουιτών, εκ των οποίων τα 85 θα διαθέτουν ιδιωτική πισίνα, και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το χαρτοφυλάκιο των PHAEA Resorts (Golf Residences Α.Ε.), Co-Chief Executive Officers των οποίων είναι η Αγάπη και η Κωστάντζα Σμπώκου, διαθέτει, εκτός από το Blue Palace Resort & Spa, τρία ακόμη καταλύματα στην Κρήτη, με τη συνολική δυναμικότητά τους να υπερβαίνει τις 2.000 κλίνες.

Η επέκταση της Hilton

Για το 2026 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Imperial Flair Chania Old Town, το οποίο θα αποτελέσει τη νεότερη προσθήκη της Curio Collection by Hilton, έπειτα από συμφωνία της διεθνούς αλυσίδας με την εταιρεία Τσιλεδάκης Α.Ε., ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου των Χανίων. Το νέο 5άστερο resort της Κρήτης θα είναι δυναμικότητας 85 δωματίων, όλα με ιδιωτική πισίνα, ενώ θα παρέχει στους επισκέπτες του και άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει δύο εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, πολυτελείς εγκαταστάσεις γυμναστηρίου, σπα και χώρους συσκέψεων προσαρμοσμένους για τις ανάγκες ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους, ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν πρόσβαση και σε δύο καταστήματα που θα αναπτυχθούν στον χώρο του resort. Το Imperial Flair Chania Old Town, Curio Collection by Hilton αναπτύσσεται σε προνομιακή τοποθεσία στην παραλία της πόλης, στην Ακτή Κανάρη, 20 λεπτά οδικώς από το διεθνές αεροδρόμιο Χανίων.

H απόβαση του ομίλου Sani/Ikos

Τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά, έχει δρομολογήσει ο όμιλος Sani/Ikos, με μία επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ. Το νέο 5 αστέρων Ikos Kissamos έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην Ελλάδα και την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το πολυτελές Ikos Kissamos, που κατασκευάζεται στον κόλπο της Κισσάμου στα Χανιά, αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του την άνοιξη του 2025.

Το resort θα διαθέτει συνολικά 400 δωμάτια, bungalows και βίλες που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων. Η ανάπτυξη του πολυτελούς resort αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον high end τουρισμό της περιοχής Χανίων, ενισχύοντας παράλληλα την εικόνα όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και της Κρήτης.

Το project της Mirum

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο τουριστικό project που έχει δρομολογηθεί στην Κρήτη είναι το Elounda Hills της εταιρείας Mirum, συμφερόντων του επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

To έργο, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί σε πέντε φάσεις. Η πρώτη φάση, με αφετηρία την ανάπτυξη μιας μαρίνας προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 202 θέσεων ελλιμενισμού, έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026.

Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σύγχρονες μαρίνες, ενώ τη διαχείρισή της θα αναλάβει η εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas, ένα από τα πλέον ισχυρά και γνωστά brands στον τομέα του luxury yachting. Κατά την πρώτη φάση του project θα κατασκευαστούν δύο από τα ξενοδοχεία του τουριστικού συγκροτήματος. Το πρώτο θα διαθέτει 137 πολυτελή δωμάτια και θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της αμερικανικής 1Hotels και το δεύτερο θα είναι ένα boutique ξενοδοχείο με 14 δωμάτια. Κατά την ίδια φάση, θα αναπτυχθούν και 257 βίλες προς πώληση.

Κατά τη δεύτερη φάση της επένδυσης, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2027, θα δημιουργηθούν δύο ακόμη πολυτελή ξενοδοχεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v