Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Ράφα παρά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός «επιχειρεί» εναντίον στόχων της Χαμάς στην ανατολική Ράφα, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται πρόταση τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός.

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Ράφα παρά το «ναι» της Χαμάς για εκεχειρία

Ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, καθώς εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανακοίνωσε ότι στρατεύματα «επιχειρούν» εναντίον στόχων της Χαμάς στην ανατολική Ράφα και παρότι η Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αποδοχή του σχεδίου για εκεχειρία στη Γάζα από τη Χαμάς, προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιτευχθούν άλλοι πολεμικοί στόχοι της χώρας.

Ταυτόχρονα, αν και η τελευταία πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς υπολείπεται των απαιτήσεων του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με διαπραγματευτές και να προσπαθήσει να επιτύχει μια αποδεκτή συμφωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διενεργεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα.

Τα πλήγματα συνεχίζονταν χωρίς διακοπή επί τριάντα λεπτά, διευκρίνισε λίγο πριν από τις 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε απόψε τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν, διευκρινίζοντας πως η εκκένωση είναι το προοίμιο μιας χερσαίας επιχείρησης στην πόλη-καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νότιο άκρο της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Ο Χανίγιε είπε το «ναι», το Ισραήλ μιλά για τέχνασμα

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της Ισμαήλ Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Πρόκειται για συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ». Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρουν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς απορρίπτεται από την πλευρά του Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια «πιο ήπια» εκδοχή αιγυπτιακής πρότασης που περιλάμβανε στοιχεία που το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Η ανακοίνωση της Χαμάς φαίνεται να είναι τέχνασμα για να παρουσιάσει το Ισραήλ ως την πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για την ίδια συμφωνία την οποία έχει αποδεχτεί η ισραηλινή πλευρά.

Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε.

«Εχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει», δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

Οι ΗΠΑ θα συζητήσουν την απάντηση της Χαμάς με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως όλες οι προτάσεις που αφορούν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά, και πως παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στην υπό τη διοίκηση της Χαμάς περιοχή.

Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων κατά πόσον η δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα επηρεάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Εξετάζουμε κάθε απάντηση και απόκριση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα που αφορά διαπραγματεύσεις και επιστροφή των ομήρων. Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Πρόσκαιρη η χαρά των πολιορκημένων

Η απόφαση έβγαλε νωρίτερα τον κόσμο στους δρόμους πανηγυρίζοντας στη Ράφα. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και πυροβολούν στον αέρα για να το γιορτάσουν».

Η μαχητική οργάνωση συμφώνησε στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός στον επτάμηνο πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν ορισμένες περιοχές της Ράφας, η οποία έχει στεγάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Η συμφωνία, εάν τεθεί σε ισχύ, θα είναι η πρώτη εκεχειρία μετά από την εβδομαδιαία παύση των μαχών τον Νοέμβριο, και μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών παύσης των μαχών για την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονταν στο Κάιρο είχαν τελματώσει, μετά την προειδοποίηση του αξιωματούχου της Χαμάς Ιζάτ αλ-Ρισίκ ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα έθετε τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε κίνδυνο.

Η πόλη, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, που ωθήθηκαν νότια από την επίθεση του Ισραήλ.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε τηλεφωνικώς στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως θα διασφαλίσει ότι το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γάζα θα είναι ανοιχτό για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης τη «σαφή θέση του για τη Ράφα» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

Εύσημα Ερντογάν στη Χαμάς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν κάλεσε τις δυτικές χώρες να αυξήσουν την πίεση στην ηγεσία του Ισραήλ για να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός.

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση της Χαμάς ότι αποδέχθηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Τώρα, το Ισραήλ πρέπει να κάνει το ίδιο βήμα», είπε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v