Οι 30 ημέρες της Ευρώπης

Απομένει ένας μήνας μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών. Κατά πόσο αποτελούν αυτές, όμως, τμήμα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, αν όχι ελάχιστα; Προφανώς δεν ενδιαφέρει ποιους θα στείλουμε να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο…

Οι 30 ημέρες της Ευρώπης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τον πόλεμο στο κατώφλι της, την κλιματική κρίση να απειλεί το μέλλον της και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην καθημερινότητά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα διλήμματα υπαρξιακού χαρακτήρα.

Προβλήματα που μοιράζονται, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η ενεργειακή μετάβαση, το δημογραφικό και ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, απαιτούν λύσεις και κοινή δράση στην αντιμετώπισή τους.

Μόλις ένα μήνα, όμως, πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τι μερίδιο καταλαμβάνουν αυτά τα ζητήματα στον πολιτικό διάλογο της χώρας, αν όχι ελάχιστο;

Πόσο γνωρίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας τις λύσεις που προτείνουν -εάν προτείνουν- τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ώστε να σταθμίσουν, ενδεχομένως και βάσει αυτών, την ψήφο τους την 9η Ιουνίου; Πέραν του φακού που εστιάζει στις τυχόν «απαστράπτουσες» φυσιογνωμίες των ευρωψηφοδελτίων, πόση δημοσιότητα δίδεται σε όσους υποψηφίους μπορούν -κατά τεκμήριο- να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής επ’ αυτών των ζητημάτων;

Οι απαντήσεις σ' όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν παρά να είναι, εκ των πραγμάτων, απογοητευτικές.

Μόλις ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, η συζήτηση τόσο γι' αυτές όσο και για τα ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου είναι, σχεδόν, ανύπαρκτη.

Περισσότερο συζητάμε για το περιτύλιγμα παρά για την ουσία, και αυτή η τακτική, όπως τόσες φορές κατά το παρελθόν, δεν μας φέρνει πλησιέστερα στις «λύσεις», εφόσον αυτές υπάρχουν.

Παρά την επιστροφή του σταυρού στα ευρωψηφοδέλτια, παρά την οξύτητα των προβλημάτων και παρά -σε πολλές περιπτώσεις- το πρωτόγνωρό τους, η συζήτηση εξακολουθεί να περιστρέφεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε θέματα εσωτερικής ατζέντας και στο «λαμπερό» των προσώπων.

Η ευθύνη γι' αυτό το φαινόμενο, αν και βαρύνει όλους, αναλογεί κατά μείζονα λόγο στους πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι εξέλαβαν και αυτή την εκλογική αναμέτρηση ως μέτρο για τη δική τους, προσωπική και κομματική επικράτηση.

Πόσο «ευρωπαϊκή» είναι η συζήτηση για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των ευρωεκλογών; Αντίστοιχα, σε ποια από τα παραπάνω ευρωπαϊκά προβλήματα απαντά η επαναβεβαίωση ή μη του ποσοστού της ΝΔ κατά τις ευρωεκλογές;

Όπως σε κάθε αναμέτρηση, έτσι και στην παρούσα, αν μη τι άλλο, ένα ποσοστό της προσπάθειας αφορά την προώθηση της επιμέρους κομματικής ατζέντας. Το να μην αφορά όμως σε οποιοδήποτε βαθμό αυτή η προσπάθεια την καρδιά του ζητήματος, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει στον τόπο.

Απομένει ένας μήνας μέχρι την κάλπη. Κατά το διάστημα αυτό, ας καταστήσουν οι ίδιοι οι πολίτες υπόλογα τα πολιτικά κόμματα γι' αυτό το γεγονός και ας τιμωρήσουν ή ας επιβραβεύσουν στην κάλπη όσα έχουν να πουν για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ.

Πώς είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, να οδεύουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που, τουλάχιστον κατ' όνομα, αφορά την Ευρώπη και το μέλλον της, κουβεντιάζοντας τα «δικά μας»;

Εκλογές στην πατρίδα μας είχαμε εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο και, μολονότι η επικείμενη κάλπη φέρει πολιτικό μήνυμα, είναι σαφές ότι δεν ανατρέπει τη νόμιμη κυβερνητική πλειοψηφία.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, γιατί δεν ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με εκείνους που θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο να μας εκπροσωπήσουν και με τις πολιτικές που θα κληθούν να υπηρετήσουν;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v