Εναλλαγές προσήμων και κινήσεις profit taking στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και «δεύτερες σκέψεις» από τους αγοραστές, με τις 1.500 μονάδες ενόψει. Ανοδος για Alpha Bank, πιέσεις για ΕΤΕ, κέρδη και για Viohalco.

Εναλλαγές προσήμων και κινήσεις profit taking στο Χρηματιστήριο

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς δεν είναι λίγοι οι ενεργοί επενδυτές που, εκμεταλλευόμενοι τα χθεσινά νέα ιστορικά υψηλά για τους τρεις κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες, προχωρούν σήμερα σε ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Περίπου η ίδια εικόνα και στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ξεκινά τις σημερινές συναλλαγές με «ανοδική ουρά», φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, όμως πολύ γρήγορα επικράτησαν «δεύτερες σκέψεις» από αυτούς που εκτιμούν πως «η ανοδική διαφυγή δύσκολα θα επιτευχθεί με την πρώτη» και οι profit takers πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Γενικό Δείκτη λείπουν οι βοήθειες από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, με αποτέλεσμα μόνο η Alpha Bank (+1,62%, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε) και η Viohalco (+1,15%) να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από την άλλη, θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μη σημειωθεί πως οι κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν πάρει επιθετικό χαρακτήρα και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται μόνο οι Εθνική (-1,81%), Ελ. Πετρέλαια (-1,31%), Μυτιληναίος (-1,04%) και Jumbo (-1,21%).

Ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 1.497,35 (+0,25%) και 1.488,44 μονάδων (-0,35%), ενώ ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος περιορίζεται στα 17,5 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με σημαντικό αριθμό τίτλων να παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές, ενώ προς υψηλότερες αποτιμήσεις κινούνται οι Ικτίνος (+4,12%), Κρι Κρι (+2,78%) και Lavipharm (+2,72%).

Είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, ενώ τίποτα δεν έχει κριθεί και για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, καθώς η Αγορά δείχνει να βρίσκεται σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v