Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου 2024, από τις διοικήσεις των Eurobank και Alpha Bank συμπληρώθηκε το «καρέ» των συστημικών. Επιβεβαιωτικά της σταθερής βελτίωσης των ισολογισμών, πρακτικά της διαδικασίας επαναφοράς προς την κανονικότητα μετά την πολυετή τραυματική περίοδο, με όσα διαδραματίστηκαν.

Επάνοδος του κλάδου που αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τα θεμελιώδη και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση να «βλέπει» υψηλότερα.

Πράγματι περιθώρια προφανώς και υπάρχουν, πλην όμως θα ήθελα να σταθώ σε δύο παραμέτρους που χρήζουν περισσότερης προσοχής και ουσιαστικών παρεμβάσεων: Δεν είναι άλλες από την πιστωτική επέκταση, καθώς αφορά το ευρύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας -και δη της πλειονότητας του ιστού της οικονομίας- και τη σταθερή πλην όμως διακριτή μείωση των καταθέσεων. Και για το συγκεκριμένο είναι -κυρίως- τα τεράστια spreads στα επιτόκια καταθέσεων - δανεισμού/χρηματοδοτήσεων. Ειδικότερα όσον αφορά την «ψαλίδα» σε βάρος των πρώτων.

Μάλλον απαρατήρητη θα πρέπει να πέρασε από την κοινότητα η αναφορά της διοίκησης του ομίλου TITAN Cement International πως η εισαγωγή μετοχών της θυγατρικής σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν θα επιβαρυνθεί με φόρους.

Και ναι μεν η διοίκηση περιορίστηκε σε 3-4 παραμέτρους του εγχειρήματος για την ΤΙΤΑΝ America -μεταξύ αυτών η αναφορά για ελεύθερη διασπορά 15%-25%-, χωρίς να γίνει σαφέστερη (εάν θα αφορά νέες μετοχές, υφιστάμενες κ.ά.), δεδομένου, όμως, ότι η θυγατρική θα μπορεί να αποτιμηθεί περί τις 7 με 8 φορές τα EBITDA, η όλη διαδικασία υπολογίζεται πως θα είναι μεγέθους άνω των 2 δισ. ευρώ. Μόνο αμελητέο δηλαδή.

Με αφορμή την αρθρογραφία/ρεπορτάζ των Γιώργου Παπανικολάου και Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, η σημερινή αναφορά μας. Από το φιάσκο μεγατόνων στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις και την αλλαγή ατζέντας του Eurogroup που πολιτικοποιείται σταδιακά λόγω Κίνας, μέχρι τα «φασούλια» εξωτερικής πολιτικής (όπως εύγλωττα αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων στα...συμβάντα Πρεσπών, Ράμα και Ερντογάν) διαμορφώνεται το περιβάλλον και για την εγχώρια επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, που εντελώς ανέφελη δεν τη λες, ο ΣΕΒ αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία με ουσία. Διοργανώνει στις 23 Μαΐου εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει -η Ευρώπη μπορεί;» εύλογο το ερώτημα, όπως και το αν προλαβαίνει.

Την πρόθεσή της για εισαγωγή της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε, πρωί Πέμπτης, η διοίκηση του ομίλου TITAN Cement International. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης μάς ανέλυσε τους (κύριους) τρεις λόγους αυτού του εγχειρήματος, σε μία συγκυρία που η αποτίμηση του ομίλου TCI πλησιάζει τα 2,5 δισ.

Είχε προηγηθεί η διεύρυνση της εμπορευσιμότητας (της μετοχής) στην κύρια αγορά διαπραγμάτευσης του
Euronext, στις Βρυξέλλες. Συνδυαστικά με τα μηνύματα των τελευταίων ημερών: επιχορήγηση έως 61,7 εκατ. δολαρίων για τη μονάδα στη Βιρτζίνια/ΗΠΑ, η ένταξη στον κατάλογο των Financial Times "Europe's Climate Leaders" κ.ά.

Νέα ιστορικά υψηλά για Jumbo (30 ευρώ), Titan (30,10), με βλέψεις για τα 30 η Motor Oil -στη λογική σχετικής ανάρτησής μας (στις 25 Απριλίου), συνακόλουθα μεγαλύτερων αποτιμήσεων, που ειδικότερα στην περίπτωση της Jumbo διαμόρφωσαν τιμή διάθεσης 3% του μ.κ. σε μέγιστη δυνατή τιμή (σε σχέση με όλες τις προηγούμενες) παρά το discount.

Κοινή εκτίμηση σε επιχειρηματικά/χρηματιστηριακά γραφεία πως ζήτηση από «ισχυρά ξένα χέρια» για μειοψηφικά ποσοστά υπάρχει για τουλάχιστον 2-3 εισηγμένες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία (ή όχι) και σε τι όρους αποτίμησης.

v