Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2024

Χρηματιστήριο: Ζητούνται κίνητρα

Μάλλον απαρατήρητη θα πρέπει να πέρασε από την κοινότητα η αναφορά της διοίκησης του ομίλου TITAN Cement International πως η εισαγωγή μετοχών της θυγατρικής σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν θα επιβαρυνθεί με φόρους.

Και ναι μεν η διοίκηση περιορίστηκε σε 3-4 παραμέτρους του εγχειρήματος για την ΤΙΤΑΝ America -μεταξύ αυτών η αναφορά για ελεύθερη διασπορά 15%-25%-, χωρίς να γίνει σαφέστερη (εάν θα αφορά νέες μετοχές, υφιστάμενες κ.ά.), δεδομένου, όμως, ότι η θυγατρική θα μπορεί να αποτιμηθεί περί τις 7 με 8 φορές τα EBITDA, η όλη διαδικασία υπολογίζεται πως θα είναι μεγέθους άνω των 2 δισ. ευρώ. Μόνο αμελητέο δηλαδή.

Το θέμα των φορολογικών και άλλων κινήτρων που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι ΗΠΑ (δευτερευόντως και ο Καναδάς), προκειμένου να προσελκύσουν την είσοδο ξένων εταιρειών στην αγορά τους δεν είναι καινούργιο, τουναντίον. Είναι τόσο παλιό όσο και η Εκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη που είχε συνταχθεί από ευρύτατο φάσμα φορέων της αγοράς/επιχειρηματικής-επενδυτικής κοινότητας, με σκοπό να συμβάλει -μεταξύ άλλων- στην προετοιμασία αναβάθμισης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς/χρηματιστηρίου.

Θα ανατρέξω 4 χρόνια πριν, όταν παραδιδόταν η Εκθεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό, πόσο θετικά είχε υποδεχτεί η κοινότητα ένα τόσο σημαντικό βήμα (για το οποίο είχαν συμβάλει ΕΕΤ, ΙΟΒΕ, ΣΜΕΧΑ, ΕΒΕΑ κ.α.), με την προσδοκία πως -επιτέλους- θα εφαρμόζονταν ρηξικέλευθα μέτρα, ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Η περίπτωση του επικείμενου ΙΡΟ της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ -με την ίδια τη διοίκηση του ομίλου TCI να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο φορολογικό-, έρχεται σε μία συγκυρία που ΕΧΑΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν ολοκληρώσει το κανονιστικό πλαίσιο που θα αφορά τα στοιχειώδη (ελεύθερη διασπορά, απαιτούμενη χρηματιστηριακή αξία κ.λπ. προϋποθέσεις).

Για αρχή του 2024 ήταν να εφαρμοστεί, καλό χειμώνα και βλέπουμε -δηλαδή αφότου θα έχει υποβληθεί, πιθανότατα φθινόπωρο- το αίτημα του ομίλου TCI για την εισαγωγή της ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο, των ΗΠΑ όμως.

 

Σ.Σ. Ο Εκη θα κάνει χρήση 3ήμερης άδειας. Από Παρασκευή πρωί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v