Εθνική Ασφαλιστική: Το ηχηρό διαζύγιο και η επόμενη μέρα

Αίσθηση προκάλεσε η αποχώρηση του CEO της εταιρείας Robert Gauci, 17 μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και εν μέσω μεγάλου προγράμματος εταιρικής αναδιάρθρωσης που ο ίδιος είχε ξεκινήσει.

Εθνική Ασφαλιστική: Το ηχηρό διαζύγιο και η επόμενη μέρα

Αν και αρκετές φορές είχαν συζητηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποια θέματα που αφορούσαν την Εθνική Ασφαλιστική, αίσθηση στην ευρύτερη αγορά προκάλεσε η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Robert Gauci (φωτ.), 17 μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και εν μέσω ενός μεγάλου προγράμματος εταιρικής αναδιάρθρωσης που ο ίδιος είχε ξεκινήσει. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Μαζαράκης

Η ουσία είναι πως από την αρχή του 2023 ξεκίνησε στην εταιρεία ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγών σε μια ευρεία σειρά από μέτωπα, με αρκετές επιχειρούμενες τομές, με πολλές προσθήκες νέων προσώπων, με ηχηρές αποχωρήσεις παλαιών στελεχών και φυσικά με μεγάλο ύψος δαπανών, ή έστω επενδύσεων όπως θεωρήθηκαν. 

Ο Robert Gauci είχε εκφράσει στις αρχές της φετινής χρονιάς την ικανοποίησή του για την πορεία της εταιρείας το 2023, μιλώντας π.χ. για αύξηση παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς, για μεγαλύτερο αριθμό πελατών, για ταχεία στροφή προς νέα και περισσότερο κερδοφόρα προϊόντα, για θετική πορεία των εργασιών στο bancassurance, για υλοποιούμενες επενδύσεις, κ.λπ. Ωστόσο, ενδεχομένως στις τάξεις του βασικού μετόχου (CVC) να μην υπήρχαν ταυτόσημες εκτιμήσεις.  

Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί -τουλάχιστον μέχρι τώρα- οι λόγοι του διαζυγίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και του διευθύνοντος συμβούλου της, ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στο όλο θέμα και ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω στοιχεία του ρεπορτάζ:

  • Επιχειρήθηκαν να γίνουν δύο τουλάχιστον κινήσεις για την άμεση και δραστική ενίσχυση του (ήδη υψηλού) δείκτη φερεγγυότητας της Εθνικής Ασφαλιστικής (π.χ. η πώληση του ακινήτου που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες στη Λεωφόρο Συγγρού και η μεταβίβαση εκτός ισολογισμού συμβολαίων του κλάδου ζωής με εγγυημένες αποδόσεις), χωρίς όμως στο τέλος της ημέρας να υπάρξει αποτέλεσμα. 
  • Ορισμένες δηλώσεις του Robert Gauci είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ στελεχών του ομίλου CVC στην Ελλάδα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλες θυγατρικές.
  • Χαρακτηρίστηκαν ως ατυχείς από τον όμιλο CVC οι απομακρύνσεις (όχι με άμεση ευθύνη του CEO αλλά άλλου στελέχους που βρίσκεται ήδη εκτός Εθνικής) έμπειρων και υψηλόβαθμων στελεχών όπως ο Μιχάλης Τάτσης και ο Γιάννης Σηφάκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα δύο αυτά στελέχη προσελήφθησαν στη συνέχεια σε κομβικές θέσεις από τον ίδιο τον όμιλο της CVC.

Η «επόμενη μέρα»

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Ασφαλιστική αναλαμβάνει από τις αρχές του επόμενου μήνα ο Δημήτρης Μαζαράκης, ο οποίος πέρα από τη θητεία του στο εξωτερικό, έχει ως πλεονέκτημα τη βαθιά γνώση «προσώπων και πραγμάτων» στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς έχει διατελέσει τόσο διευθύνων σύμβουλος της MetLife Hellas όσο και πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Αξιοσημείωτη είναι επίσης μια σειρά αλλαγών-εμπλουτισμού  που έγινε πρόσφατα στην Εθνική Ασφαλιστική, καθώς και η τοποθέτηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη θέση του προέδρου της εταιρείας του Νάσου Ζαρκαλή, προσώπου με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του επιχειρείν, αλλά και που -όπως λέγεται- χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης στη διοίκηση του ομίλου CVC στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v