Κανονισμός ΧΑ: Υποβιβάζονται στην ΕΝΑ εισηγμένες με χαμηλό free float

Συζητείται τις επόμενες ημέρες στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου. Οι ποινές και για ποιους θα είναι πιο επώδυνες. Ποιες είναι οι ενστάσεις της αγοράς.

Κανονισμός ΧΑ: Υποβιβάζονται στην ΕΝΑ εισηγμένες με χαμηλό free float

Θέμα λίγων ημερών είναι να έρθει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πολύ πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ελάχιστες μετοχικές διασπορές 75% ή 85% -ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης- για τις εισηγμένες εταιρείες.

Ο νέος κανονισμός που θα εξετάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και θα προνοεί μακρά περίοδο προσαρμογής (έξι ή δώδεκα μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ποινή» που προβλέπεται να επιβάλλεται σε όσες τελικά εισηγμένες δεν προσαρμοστούν στο κριτήριο της ελάχιστης διασποράς θα είναι η μεταφορά τους από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά και όχι η πλήρης έξοδός τους από το ΧΑ.

Ο κανονισμός αυτός είναι περισσότερο επώδυνος για όσες ΑΕΕΑΠ δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς μια ενδεχόμενη μετάταξή τους στην Εναλλακτική Αγορά θα σημάνει και τον τερματισμό των όποιων φορολογικών πλεονεκτημάτων σήμερα απολαμβάνουν. Φημολογείται, ωστόσο, ότι για τον συγκεκριμένο κλάδο θα δρομολογηθεί σχετική νομοθεσία που θα προστατεύει τις εταιρείες του από ένα τέτοιο σενάριο.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως θα πρέπει πρώτα να έχουμε μπροστά μας το τελικό κείμενο του νέου κανονισμού και στη συνέχεια να γίνει η εκτίμηση των ενδεχόμενων θετικών ή αρνητικών επιδράσεών του.

Από τη μια πλευρά, όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να διευρυνθεί το free float των εταιρειών με χαμηλή διασπορά.

Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως θα λειτουργούσε προς όφελος όλων η μεταφορά πολύ μικρών εταιρειών της Κύριας στην Εναλλακτική Αγορά, καθώς δεν τις συμφέρει (σε όρους χρήματος και στελεχιακών ωρών) να επιβαρύνονται με τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις της Εταιρικής Διακυβέρνησης και γενικότερα των ESG κριτηρίων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει εκφραστεί μια σειρά αντιρρήσεων-ενστάσεων (όχι επί του τελικού κανονισμού, που άλλωστε δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα, αλλά επί δηλώσεων), μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Πρώτον, αν θεωρηθεί ως free float κάθε επενδυτής με ποσοστό χαμηλότερο του 5%, τότε οι βασικοί μέτοχοι θα μπορούν εύκολα να προσαρμόζονται τυπικά στο νέο κανονισμό, μεταβιβάζοντας ποσοστά σε συγγενικά και φίλα προσκείμενα άτομα.
  • Δεύτερον, θα κινδυνεύουν να μεταταχθούν στην Εναλλακτική Αγορά εταιρείες που προσελκύουν στρατηγικό επενδυτή (π.χ. κάλυψη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε χρήμα ή/και είδος), ή που σε περιόδους ύφεσης ο βασικός μέτοχος αναγκάζεται να καλύψει ο ίδιος μια ΑΜΚ.
  • Τρίτον, αποτελεί ζητούμενο το αν η μετάταξη από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ συνάδει με τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας. Από τη μια πλευρά, τα έξοδα της εταιρείας μειώνονται, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, χαλαρώνουν οι κανονισμοί Εταιρικής Διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, αρκετές εταιρείες δηλώνουν πρόθυμες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού, μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v