Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στις μετοχές των τραπεζών

Σπάνε τα κοντέρ και στέλνουν σήμα στους επενδυτές τα κέρδη άνω του 1 δισ. το πρώτο τρίμηνο. Στο επίκεντρο και τα σχέδια για διανομή μερισμάτων. Τα στοιχεία που ξεχώρισαν το πρώτο τρίμηνο.

Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στις μετοχές των τραπεζών

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ολοκλήρωσαν τις ανακοινώσεις τους για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ στο ταμπλό του ΧΑ από τις αρχές του χρόνου κινούνται με σημαντική άνοδο. Τη μεγαλύτερη από τις αρχές του έτους καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με +34%, ακολουθεί η Eurobank με +30%, η Τράπεζα Πειραιώς με 21% και τελευταία η Alpha Bank με 10%.

Σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, στην πρώτη θέση της κατάταξης με βραχεία κεφαλή είναι η Eurobank με χρηματιστηριακή αξία στα 7,8 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα είναι στη δεύτερη θέση με 7,7 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στην τρίτη θέση με 4,8 δισ. ευρώ και τέταρτη η Αlpha Bank, έχοντας προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις.

καθαρά κέρδη για τις τέσσερις τράπεζες προσέγγισαν τα 1,090 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 35% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, επίδοση που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς, θέτοντας τις βάσεις για re-rating των μετοχών στο επόμενο διάστημα και ειδικά όσο προχωράμε προς τις εγκρίσεις του SSM για τα μερίσματα.

O καταλύτης για τις τραπεζικές μετοχές το επόμενο μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι τα μερίσματα:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε πρώτη αποτελέσματα, μετά από 16 χρόνια θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου €80 εκατ. για τη χρήση 2023. Για φέτος, η τράπεζα έχει ήδη από το πρώτο τρίμηνο ενσωματώσει αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2024.
  • Η Εθνική Τράπεζα, που ακολούθησε σε χρονική σειρά ανακοίνωσης, έχει κάνει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη του 2023, ενόψει των σχετικών αποφάσεων από τις εποπτικές αρχές. Οι οικονομικές επιδόσεις, με επίκεντρο τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή θέση και την υψηλή ρευστότητα, επέτρεψαν να επιστρέψει η ΕΤΕ πρώτη σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
  • Η Αlpha Bank που πήρε τη σκυτάλη αναμένεται να επιστρέψει 122 εκατ. ευρώ στους μετόχους της με 50% μετρητά και 50% επαναγορά μετοχών, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην αγορά για την αποτίμηση της μετοχής της σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
  • Τέλος, η Eurobank, θα προτείνει την πληρωμή του μερίσματος που αντιστοιχεί στο 30% των κερδών του 2023 με μετρητά. Ο στόχος είναι το 2025 να διανεμηθεί το 40% των κερδών του 2024 και το 2026 το 50%. Για τις δύο αυτές επόμενες χρονιές, θα εξετάσουν το μείγμα επαναγοράς μετοχών και μετρητών.

Από τα αποτελέσματα των τραπεζών τα κύρια σημεία που αξίζει να ξεχωρίσουμε για το πρώτο τρίμηνο είναι τα ακόλουθα:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τον χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Παρόλο που ξεκίνησε από το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης στους δείκτες των εποπτικών κεφαλαίων CET1, η αγορά αναμένει πλέον ότι αυτοί θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και οι αναλυτές προβλέπουν 250 μ.β. ή και περισσότερα πλεονάζοντα κεφάλαια το 2025 (δείκτη CET1 δηλαδή στο 15,5% ή και υψηλότερα έναντι στόχου 13%). H αποτίμηση της μετοχής είναι μόλις 5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 0,67 φορές σε όρους P/TBV για φέτος.
  • Η Εθνική Τράπεζα έχει εδραιωθεί ως μία από τις ελληνικές τράπεζες υψηλότερης ποιότητας με τον υψηλότερο δείκτη CET1 και τον χαμηλότερο δείκτη NPEs. Η ETE έχει επίσης τις χαμηλότερες απομειώσεις που την οδηγούν στη δημιουργία του υψηλότερου ROA σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Μετά και το πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν δείκτη CET1 14% και πλεονάζοντα κεφάλαια 550 μ.β. στο τέλος του 2026 ή στο 35% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της. H αποτίμηση της μετοχής είναι στις 6,3 φορές σε όρους Ρ/Ε και μία φοράς σε όρους P/TBV για φέτος.
  • Η Αlpha Bank, έχοντας υποαποδώσει φέτος μέχρι στιγμής, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αντιστρέψει αυτή την υποαπόδοση. Οι εκταμιεύσεις του πρώτου τριμήνου εξέπληξαν θετικά και συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των αποπληρωμών, με νέα δάνεια €1,9 δισ., αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση. Οι διανομές για την περίοδο 2024-2026 θα είναι στο 30% ή περίπου 1,1 δισ. για το 2024-2026. Η Alpha μπορεί να διαθέτει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ πλεονάζοντα κεφάλαια που μπορεί να διανείμει στους μετόχους και το οποίο αντιστοιχεί στο 40% της κεφαλαιοποίησης. Η αποτίμηση της μετοχής είναι η φθηνότερη μεταξύ των τεσσάρων συνδυαστικά για τον δείκτη Ρ/Ε 5,5 φορές και τον δείκτη P/TBV στις 0,56 φορές για φέτος.
  • Τέλος για τη Eurobank, η αγορά, πιθανότατα, δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της σημασίας της συμφωνίας με την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, καθώς στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εκκρεμών συναλλαγών για την απόκτηση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου και την υποχρεωτική προσφορά. Η Ελληνική απέκτησε τη CNP Κύπρου ως μια πρωτοβουλία που ενισχύει το franchise και αναμένεται να την καταστήσει ηγέτη στην τοπική ασφαλιστική αγορά. Η αποτίμηση της μετοχής της Eurobank είναι στις 6,1 φορές σε όρους Ρ/Ε και 0,91 φορές σε όρους P/TBV για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v