Μαρινάκης: Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη για τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία. «Ανεξήγητη» η απόφαση της ΕΠΟ να γίνει χωρίς φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος.

Μαρινάκης: Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν

«Τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα προβλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπως αποτυπώνεται στις εαρινές τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες για την πορεία της οικονομίας των Ευρωπαϊκών χωρών». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η ανάπτυξη, όπως είπε, για το μέσο όρο της Ευρωζώνης το 2024 προβλέπεται 0,8% και 1,4% για το 2025. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα φέτος αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Οι προβλέψεις, μάλιστα, αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων», σημείωσε.

Ο κ. Μαρινάκης, αναφορικά με τις επενδύσεις για την Ελλάδα, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025 , τη στιγμή που στον μέσο όρο της Ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση επενδύσεων το 2024 (0,1%) και μόλις 1,6% το 2025. Πρόσθεσε δε ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση (και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα τη Μάλτα) στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024, όσο και για το 2025.

Η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και την συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500».

Για τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Είναι από τις πιο ακατανόητες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, δεν καταλαβαίνει κανένας Έλληνας πολίτης που αποσκοπεί αυτή η ενέργεια. Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε. Επισπεύδοντες και βιαστικοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιώνεται η ελληνική στρατηγική, σκεφτείτε αν είχαμε κάνει εμείς όλα και οι γείτονές μας τίποτα».

Παράλληλα, κράτησε αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι έπρεπε να έχουν κυρωθεί τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία. «Έχει διατυπώσει κάποιες θέσεις, οι θέσεις της κυβέρνησης εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί, τον υπουργό εξωτερικών και μένα, η στάση αυτή δικαιώνεται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε από νωρίς γνώση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ψέματα, αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, ούτε γνωρίζει ούτε έχει συνομιλήσει τον κ. Κοτζιά. Εγείρεται το ερώτημα αν τόσο απροκάλυπτα ψέματα διακινούνται εξ αμελείας ή εκ δόλου».

Σχετικά με την καταστολή της κατάληψης της Νομικής Σχολής, υποστήριξε: «Επιτέλους σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που κάνει το αυτονόητο, εφαρμόζει το νόμο. Νοσηρές μειοψηφίες εμποδίζουν τους φοιτητές να μπαίνουν στα μαθήματά τους. Η θέση κάθε παραβατικού είναι στη δικαιοσύνη και, αν αυτή κρίνει, στη φυλακή.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της ΕΠΟ να γίνει χωρίς φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, ενώ ο ευρωπαϊκός τελικός θα γίνει με κόσμο. «Κρίμα πραγματικά, υπάρχουν και τα εργαλεία και ο μηχανισμός που θα φέρει εις πέρας μια τέτοια διοργάνωση», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «τραγική» την είδηση της δολοφονίας της 40χρονης στο Μενίδι. Ανέφερε πως «κάθε μέρα η ΕΛΑΣ κάνει περίπου 30 συλλήψεις που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία» και πρόσθεσε πως «το να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω ως μια τέτοια δολοφονία, το θεωρώ ανήθικο. Δεν μπορεί αυτή η είδηση να είναι αφορμή για μια ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Είναι φθηνή αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τέτοια δείγματα».

Ο κ. Μαρινάκης διέψευσε επίσης δημοσίευμα για τη μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v