Kρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο, που δίνει μάχη για τη ζωή μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από πολίτη που «διαφωνούσε με την πολιτική του».

Kρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο παραμένει σε σοβαρή κατάσταση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο περιπλοκών, όμως έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μετά την απόπειρα δολοφονίας την Τετάρτη.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός πυροβολήθηκε πέντε φορές εξ επαφής, σε μια επίθεση που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και ανησυχίες σχετικά με την πολιτική πόλωση στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Δεν έχουμε νικήσει ακόμη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, δίνοντας μια επικαιροποίηση της κατάστασης του Φίτσο μπροστά από το νοσοκομείο στην πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός.

Το ειδικό ποινικό δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε σήμερα πως ο ύποπτος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τους εισαγγελείς ως Γιουράι Σ., θα παραμείνει υπό κράτηση μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απόπειρα δολοφονίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σουτάι Έστοκ δήλωσε πως ο φερόμενος ως δράστης, που συνελήφθη επί τόπου, έδρασε μόνος του. Προηγουμένως είχε λάβει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είπε την Πέμπτη.

Ο Κάλινακ δήλωσε πως δεν χρειάζεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του Φίτσο, καθώς υπάρχει κάποια επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Ο Φίτσο υποβλήθηκε σε δίωρη χειρουργική επέμβαση χθες Παρασκευή, η οποία αύξησε τις ελπίδες για ανάρρωσή του.

«Καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε σταδιακά σε μια θετική πρόγνωση», είπε ο Κάλινακ.

«Τις πρώτες ώρες η πρόγνωση ήταν πολύ κακή, ξέρετε οι πυροβολισμοί στην κοιλιακή χώρα ήταν πολύ σοβαροί, αλλά οι γιατροί κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να σταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση».

Ο Φίτσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μεγάλο κίνδυνο» περιπλοκών, είπε ο Κάλινακ. «Η αντίδραση του οργανισμού σ' ένα τραύμα από πυροβολισμό είναι πάντοτε πολύ σοβαρή και φέρνει τον κίνδυνο περιπλοκών για 4-5 ημέρες, που είναι σήμερα και αύριο».

Είπε πως δεν είναι πιθανό ο Φίτσο να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα τις ερχόμενες ημέρες.

Περίπου 100 υποστηρικτές του Φίτσο, μερικοί κρατώντας λουλούδια, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Φ. Ντ. Ρούσβελτ όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός.

Ειδησεογραφικά ΜΜΕ της χώρας  αναφέρουν πως ο 71χρονος ύποπτος είναι πρώην φρουρός ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο και συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση ενόσω συνεχίζεται η έρευνα, λόγω κινδύνου διαφυγής ή εγκληματικής δραστηριότητας. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί.

Αφότου επανήλθε για τέταρτη φορά στην πρωθυπουργία τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φίτσο άλλαξε γρήγορα την πολιτική της χώρας. Η κυβέρνησή του περιόρισε την υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν μέσω επικρίσεων σχετικά με την ελευθερία του τύπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v