Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2024

Ο Μυτιληναίος, ο Ανδρέας και οι πρασινοφρουροί - Ενισχύει το team η Alpha Bank - Ο αντίλογος Φωκ. Καραβία για τα δάνεια

Ο Μυτιληναίος, ο Ανδρέας και οι πρασινοφρουροί - Ενισχύει το team η Alpha Bank - Ο αντίλογος Φωκ. Καραβία για τα δάνεια

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΠΑΣΟΚ: Η έρευνα της Public Issue που δείχνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν με εξέπληξε καθόλου, δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς στην παρέμβασή του σε πάνελ του Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.

«Ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις αναζητούν εναγωνίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να στελεχωθούν καταλλήλως», επισήμανε.

«Κάπου ταυτίστηκε η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, πλην όμως οικονομικά ξεκίνησε δειλά δειλά το ξεχείλωμα», συμπλήρωσε αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, στον οποίο φόρτωσαν 30-40 επιχειρήσεις που γέμισαν «πρασινοφρουρούς» και ξεκίνησε ένα όργιο διαφθοράς.

Θύμισε δε την περίφημη φράση που αποδόθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου, «είπαμε να πάρει και κάτι, αλλά όχι και 500 εκατομμύρια».

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙOΣ-ΕΥΡΩΠΗ: Δεν πέρασε ένας μήνας από τότε που ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, γράφοντας στο Euractiv, καλούσε την Ευρώπη να δράσει επειγόντως και να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες οικονομίες, παρέχοντας πολύ ισχυρά θεσμικά κίνητρα.

Χθες, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών, προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με το κόστος της πράσινης μετάβασης, εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν την ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση, με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας».

Σημείωσε πως η Ευρώπη, με τον κανονισμό για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, κάνει πιο γρήγορη την αδειοδότηση ενός έργου, αλλά ξέχασε να πει πώς θα χρηματοδοτηθούν...

 

ΚΑΡΑΒΙΑΣ: Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις κατηγορίες ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις, στην τοποθέτησή του στον Κύκλο Ιδεών.

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 900.000 νομικά πρόσωπα. Απ' αυτά, λίγο πάνω από 100.000, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν άνετη πρόσβαση στον δανεισμό και μάλιστα υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών.

Από εκεί και πέρα, 540.000 εταιρείες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ 250.000 έχουν έως τέσσερις. Μόνο 80.000 έχουν πέντε ή περισσότερους.

Δεν υπάρχει εταιρεία με οικονομική βάση που παρουσίασε συνεκτικό πλάνο και δεν έχει δανειοδοτηθεί. «Φέρτε μου ένα παράδειγμα επιχείρησης στην οποία το τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε "αδικαιολόγητα" τον δανεισμό, με βάση την άποψη της επιχείρησης».

Υπογράμμισε δε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία. Δεν δίνονται δάνεια με… εκτιμώμενο τζίρο, ξεκαθάρισε.

 

ΚΑΡΑΒΙΑΣ-ΜΕΡΙΣΜΑ: Την πρόβλεψη ότι οι τράπεζες φέτος θα δώσουν μερίσματα έως το 30% της κερδοφορίας του 2023 κατέθεσε στο ίδιο πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν διολισθαίνει προεκλογικά στον προστατευτισμό και μέσω υψηλών δασμών, πρακτική για την οποία κατηγορούσε κάποτε τον... Τραμπ. Την είδηση για τους δασμούς που φτάνουν έως και 100% (!) για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα από την Κίνα θα τη διαβάσετε εδώ.

Οι οικονομικές, γεωπολιτικές και επενδυτικές προεκτάσεις είναι σημαντικές. Η παγκοσμιοποίηση ολοένα και περισσότερο διχοτομείται, γεγονός που θα επηρεάσει όσες εταιρείες βρίσκονται τοποθετημένες και στις δύο πλευρές, έχοντας σημαντικές πωλήσεις, επενδύσεις ή και εφοδιαστικές εξαρτήσεις στην περιοχή της Κίνας.

Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικές, ενώ αντίθετες με τους δασμούς εμφανίζονται και ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου, πολλές εκ των οποίων έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα. Ωστόσο ο «πόλεμος» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων βάζει την Ευρώπη στη μέση και κάτι θα πρέπει να κάνει.

Το «ζουμί» της υπόθεσης είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει το παιχνίδι της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής από την Κίνα, ακόμη και σε καινοτόμους τομείς, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η εντυπωσιακή άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου πολύ καιρό τώρα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις υπηρεσιών τεχνολογίας.

 

FRAPORT: Δανεισμό 300 εκατ. ευρώ αποπλήρωσαν, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι δύο εν Ελλάδι θυγατρικές της Fraport (Fraport A, Fraport B), οι οποίες έχουν αναλάβει με παραχώρηση την εκμετάλλευση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αξιοποιώντας τις ισχυρές ταμειακές ροές τους και κάνοντας χρήση μέρους των ταμειακών διαθεσίμων τους. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός τους υποχώρησε σε 889,2 εκατ. ευρώ από 1,13 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αποπληρωμών, οι χρεωστικοί τόκοι μειώθηκαν σε 100 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ το 2022. Οι δύο εταιρείες είχαν στις 31/12/2023 ταμειακά διαθέσιμα 184,3 εκατ. ευρώ και δεσμευμένες καταθέσεις 110,3 εκατ. ευρώ.

 

ΑΣΤΑΚ: Τρία ακίνητα μεταβίβασε εντός του πρώτου τριμήνου η Alpha Real Estate Services (πρώην Αστικά Ακίνητα). Συνολικά έχουν μεταβιβαστεί ως τώρα 12 ακίνητα, ενώ άλλο ένα έχει πωληθεί μερικώς, στο πλαίσιο της συναλλαγής Skyline. Μένουν να μεταβιβαστούν σταδιακά άλλα 11, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως και το τρίτο τρίμηνο της χρήσης.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Οι απαιτήσεις σε καθυστέρηση πάνω από έναν χρόνο ανήλθαν στο τέλος του 2023 σε 79,6 εκατ. ευρώ (68,16 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022), ενώ υπάρχουν συσσωρευμένες προβλέψεις 46,8 εκατ. ευρώ. Οπότε το καθαρό ποσό περιορίζεται σε 32,7 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές απαιτήσεις προ προβλέψεων του ομίλου στο τέλος του 2023 ανέρχονταν σε 198,3 εκατ. ευρώ.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ-ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ: Εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση για το πρότυπο ογκολογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Το κτίριο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Διαβαλκανικού και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Πέραν του κτιρίου, προβλέπεται η προμήθεια ψηφιακού συστήματος Pet/CT, νέες κλίνες, γραφεία ιατρών, εκπαιδευτικό κέντρο και υπαίθριο πάρκινγκ 700 θέσεων.

 

PREMIA: Έγκριση της γενικής συνέλευσης, που συγκλήθηκε για την 31η Μαΐου, ζητά η ΑΕΕΑΠ για συναλλαγή συνδεδεμένων μερών.

Ειδικότερα, η Premia προτίθεται να εξαγοράσει από εταιρεία συμφερόντων του μετόχου της Ηλία Τσίκλου ένα συγκρότημα με εμπορική αποθήκη και γραφειακούς χώρους στον Ασπρόπυργο, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε αγροτεμάχιο 12,2 στρεμμάτων. Η Premia θα εξαγοράσει την «Επενδυτική Ασπροπύργου 3 ΑΕ», η οποία ελέγχει το προαναφερθέν ακίνητο, από την Elias Tsiklos Holdings Ltd.

Το τίμημα δεν αναφέρεται στο σχέδιο αποφάσεων, διευκρινίζεται όμως πως δεν ξεπερνά το 10% των επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ.

 

WOOD: Ξεκινά αύριο στην Αθήνα το 9ο Wood’s Greek Retreat, με συμμετοχή 30 εταιρειών εισηγμένων στο Χ.Α, ενώ ο αριθμός των funds που θα συμμετάσχουν ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, την περσινή επίδοση. Κατά το διήμερο 16-17 Μαΐου, οι εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα μεγέθη και τις προοπτικές τους σε 1 on 1 συναντήσεις με επενδυτές ή σε συναντήσεις με μικρές ομάδες επενδυτών.

 

ALPHA BANK: Σε ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού με ένα έμπειρο πρώην τραπεζικό στέλεχος, που πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια σε τιτλοποιήσεις/πωλήσεις χαρτοφυλακίων με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, προχωρά η Alpha, όπως πληροφορείται η στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v