Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Θέλω δίκαιο ανταγωνισμό με Κίνα, όχι σύγκρουση

Οι νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα είναι στοχευμένοι και στρατηγικής σημασίας, τόνισε ο Μπάιντεν. Κατηγόρησε την Κίνα για άδικες εμπορικές πρακτικές.

Μπάιντεν: Θέλω δίκαιο ανταγωνισμό με Κίνα, όχι σύγκρουση

Οι νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα θα διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν θα μείνουν πίσω εξαιτίας άδικων εμπορικών πρακτικών, δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε απότομα τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών και των τσιπ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η δράση «στοχεύει προσεκτικά σε στρατηγικούς τομείς», συμπεριλαμβανομένων επίσης του αλουμινίου και του χάλυβα, των κρίσιμων ορυκτών, των ηλιακών πάνελ, των γερανών λιμένων και των ιατρικών προϊόντων. Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας 18 δισ. δολαρίων, ανέφερε.

Οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τον δασμολογικό συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100% φέτος και θα τριπλασιάσουν περίπου τον συντελεστή για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο συντελεστής για τα κινεζικά τσιπ θα διπλασιαστεί από το 2025. Ο δασμός στα φωτοβολταϊκά θα διπλασιαστεί επίσης φέτος στο 50%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπάιντεν κατηγόρησε την Κίνα για επιδοτήσεις και ντάμπινγκ προϊόντων στις διεθνείς αγορές. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι νέοι δασμοί είναι στοχευμένοι και στρατηγικής σημασίας. Αντίθετα, σημείωσε, οι γενικευμένοι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ θα αυξήσουν το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά. 

«Θέλω δίκαιο ανταγωνισμό με την Κίνα, όχι σύγκρουση» τόνισε ο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ μιας ακόμα πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής απέναντι στη Κίνα μετά τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν. «Πρέπει να το κάνουν και σε άλλα οχήματα και πρέπει να το κάνουν και σε πολλά άλλα προϊόντα» είπε σύμφωνα με το Reuters κατά την είσοδό του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς. «Πρέπει να το κάνουν σε πολύ περισσότερα προϊόντα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα» ανέφερε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v