Τα ορόσημα και τα νέα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα με «πλούσια» ειδησιογραφία αυτή που ξεκινά. Τα εφόδια για μια κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.500 μονάδες και οι μετοχές που θα έχουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια.

Τα ορόσημα και τα νέα στοιχήματα στο Χρηματιστήριο

Με τον θετικό αέρα της τελευταίας εβδομάδας ξεκινούν οι επενδυτές την επόμενη. Μετά από σημαντική άνοδο στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, Παρισιού, Λονδίνου και Νέας Υόρκης οι long έχουν στα χέρια τους
το «κλειδί» της μείωσης επιτοκίων για να επιχειρήσουν υψηλότερα.

Κλίμα εκτός που αξιοποίησαν δεόντως traders, επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα την καταγραφή ακόμη ενός «υψηλού» στις 1.484,06 μονάδες- «κορυφής» 13 ετών και 8 μηνών- πλησιάζοντας εγγύτερα στην περιοχή ορόσημο/καμπής των 1.500 και «υψηλών» 14ετίας.

Από τις 18.772,85 μονάδες για τον DAX με άνοδο 4,33% σε διάστημα εβδομάδας, από τις 8.219,14 για τον CAC40 με 3,29%, από τις 8.433,76 για τον FTSE 100 με 2,68% και από τις 5.222,68 με άνοδο 1,85% για τον S&P 500. Ηταν και η απόφαση της ΒοΕ να αφήσει αμετάβλητα τα αγγλικά επιτόκια συνδυαστικά με την έξοδο της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μία καλή εβδομάδα, με απόδοση 2,19% για τον Γενικό Δείκτη. Ανοδικό βήμα με αξία συναλλαγών σχεδόν 600 εκατ. συμπεριλαμβανόμενων αρκετών (και σημαντικών) προσυμφωνημένων εντολών.

Με τραπεζικά χαρτιά, με την πλειονότητα των blue chips και πολλά mid/small caps, το συν 3,31% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.290,79 μονάδες, το συν 2,12% για τον FTSE25 στις 3.598,44 και το συν 1,11% για τον FTSE MidCap στις 2.392,59 μονάδες. Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου του μίνι placement για το 3% του μ.κ της Jumbo) είναι προφανής η ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών, η ενεργότερη συμμετοχή traders, η εισροή ρευστότητας συνδυαστικά με τη μετακύληση μέρους της από ομάδα μετοχών σε άλλη.

Κυρίως δυο τα γεγονότα της εβδομάδας που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του κλίματος, η ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου TITAN Cement International για ΙΡΟ ενός 15%-25% της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Οπως και η νέα διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Jumbo από τον Απόστολο Βακάκη.

Αμφότερα προϊδεάζουν για συνέχεια ικανή να συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, να σταθεροποιηθεί η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 150 εκατ. να διευρυνθεί με την είσοδο στο παιχνίδι και άλλων μετοχών/εισηγμένων.

Προφανώς και η αναμέτρηση των long με την «σκληρή» περιοχή των 1.500 μονάδων δεν θα είναι περίπατος, πλην όμως με ουδέτερο έστω κλίμα στα διεθνή έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους. Παράμετροι ικανές να λειτουργήσουν ανασταλτικά υπάρχουν και ουσιώδεις, καθότι (και) η αγορά εισέρχεται σε προ-εκλογική περίοδο.

Στις προσδοκίες και τις παγίδες της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, σε μία συγκυρία που όπως σωστά θυμίζει ο ΧΑΜαιλέων επιβαρύνεται επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα στα Βαλκάνια, με τελευταία εξέλιξη την σαρωτική επικράτηση του VMRO στις εκλογές στα Σκόπια. Ωστόσο, όπως αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης είναι πολλοί αυτοί που αγοράζουν τώρα «Ελλάδα», με τους διαχειριστές ξένων οίκων σταθερά υποστηρικτικούς προς το ελληνικό στοίχημα. Και πως να μην όταν ο ΔΤΡ έχει ενισχυθεί 21,59% από την αρχή του έτους, με 15,23% ο FTSE 25.

Γεμάτη (με πέντε συνεδριάσεις) η εβδομάδα, μεστή ανακοινώσεων, διεργασιών κ.λ.π από την ανακοίνωση (την Τρίτη) των αποτελεσμάτων της 3μηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI, την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων ομίλων μεγέθους ΟΤΕ, HelleniQ Energy, την ολοκλήρωση των τραπεζικών με Eurobank, Alpha Bank μέχρι ενέργειες βασικών μετόχων ικανών να τονώσουν έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον.

Κλάδος αιχμής παραμένει ο τραπεζικός, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στα δύο ατού και τον μπαλαντέρ- που μπορούν να υποστηρίξουν την λειτουργική κερδοφορία (πρώτου-δεύτερου 3μηνου). Με πλεονέκτημα Eurobank, ETE vs Πειραιώς, Alpha Βank, κάτι σαν 2 ταχύτητες καθώς για τη μετοχή της Eurobank στα 2,079 ευρώ η μεταβολή φθάνει το 29,13% από την αρχή του έτους, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ το 28,78% με την Πειραιώς στα 3,86 (20,63%) και στα 1,644 με μόλις 6,82% για την Alpha Bank.

Στα υπόψη πως, τέλος Μαϊου λήγει το 6μηνο lockup όσον αφορά στη δυνατότητα διάθεσης του υπόλοιπου (18,39% του μ.κ ) που έχει το ΤΧΣ. Ωστόσο, πολύ δύσκολα θα ενεργοποιούνταν η σχετική διαδικασία πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου, πλην όμως μερίδα αναλυτών αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μετά, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αρκούν όμως, σε όσα προσβλέπει η κοινότητα, ξεκινώντας από την ανακοίνωση μεγεθών Q1 από ΟΤΕ (14/5), Eurobank, Alpha Bank, HelleniQ Energy (16/5), τα νεότερα σε ομίλους όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ήδη η διοίκηση προτείνει επιστροφή κεφαλαίου 0,50ευρώ/μετοχή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, κλάδους λ.χ. κατασκευών, πληροφορικής κ.ά.

Στα σήματα από το περιθώριο κέρδους των κατασκευαστικών αναφέρεται η Πέννυ Κούτρα, τις μετοχές με δείκτη EV/EBITDA που... βγάζουν μάτι αναδεικνύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενδεικτικά από τις παραμέτρους που συνεκτιμούν οι επενδυτές όσον αφορά στην τακτική που ακολουθούν.

Τεχνικά: η κατοχύρωση των 1360 μονάδων στη συνεδρίαση της Τετάρτης (με ανοδικό «χάσμα» διαφυγής και ισχυρή συναλλακτική δραστηριότητα) έδωσε το έναυσμα για εκ νέου (επανα)τοποθετήσεις και νέο στόχο τη ζώνη 1395 – 1405 και τις 1500 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v