Ρεύμα: Ερχονται πρόστιμα σε όσους ρίχνουν υπερβολικά MW στο σύστημα

Αβεβαιότητα στην αγορά για τo κύμα των περικοπών στην ενέργεια. Μέτρα ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για να ελεγχθεί η κατάσταση και βάζει τέλος στο αίτημα για αποζημιώσεις.

Ρεύμα: Ερχονται πρόστιμα σε όσους ρίχνουν υπερβολικά MW στο σύστημα

Ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση αποδεικνύεται πως είναι στρωμένος με πολλά… αγκάθια. Όχι μόνο στη χώρα μας, βέβαια, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ζήτημα της υπερπροσφοράς ενέργειας σε σχέση με τη μειωμένη ζήτηση έχει αναδειχθεί διεξοδικά σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καταγράφονται μηδενικές τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι ενδεικτικό πως στο διάστημα 3 έως 5 Μαΐου, η ελάχιστη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κινήθηκε στο 0,04 ευρώ/ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, οι περικοπές ενέργειας αποδεικνύονται πλέον μονόδρομος, καθώς η ζήτηση δεν φαίνεται να επανακάμπτει…

Ποια μέτρα εξετάζει το ΥΠΕΝ

Tο υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται ξεκάθαρο ως προς το ζήτημα των αποζημιώσεων για τα έργα που μπαίνουν στο πλαίσιο των περικοπών. «Να το ξεχάσουν», ανέφεραν πηγές του υπουργείου, τονίζοντας πως υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, επισημαίνουν πως οι εξαιρέσεις που θα υπάρξουν θα αφορούν έργα για τα οποία υφίστανται περικοπές, λόγω συμφόρησης, αλλά και σ' αυτή την περίπτωση θα μπουν «φίλτρα»…

Πιο ξεκάθαρα θα είναι τα πράγματα για τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), οι οποίοι εγχέουν στο δίκτυο όση ενέργεια δεν έχουν πουλήσει στην αγορά επόμενης ημέρας, παραβλέποντας τον προγραμματισμό της. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο όγκος αδιάθετης ενέργειας, άρα και οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται να νομοθετήσει πρόστιμα για την «παραπάνω» ενέργεια που περνούν οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στο δίκτυο, παραβλέποντας τον αρχικό σχεδιασμό. Πηγές της αγοράς θεωρούν πως οι ΦΟΣΕ θα πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο των μονάδων ΑΠΕ που εκπροσωπούν και άρα, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να μπουν διακόπτες σε όλα τα έργα, ώστε να υπάρχει πιο αυτοματοποιημένος τρόπος περικοπών.

Υπενθυμίζεται πως στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW εγκαθιστούν με δικές τους δαπάνες τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτείας και ελέγχου.

… στο βάθος η Ισπανία

Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν αποκλείεται να δούμε στη χώρα μας ένα κύμα συγχωνεύσεων και δυναμικών εξαγορών έργων, τα οποία θα έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Στην Ισπανία πάντως, όπου κι εκεί το προηγούμενο διάστημα καταγράφονταν μηδενικές τιμές, άρχισαν να πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται να έλθουν και χρεοκοπίες ενεργειακών εταιρειών.

Να σημειωθεί, πάντως, πως η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ισπανία χθες (8/5) ήταν 21,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερη δηλαδή από την αντίστοιχη στην Ελλάδα, που φτάνει τα 80 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v