Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2024

ΧΑ: Οι νικητές του 4μήνου-Ξέμεινε από σταυρούς ο Αδωνις-Το διπλό σοκ από Κυριακούλη-Νέο «λουκέτο» στα τρόφιμα

ΧΑ: Οι νικητές του 4μήνου-Ξέμεινε από σταυρούς ο Αδωνις-Το διπλό σοκ από Κυριακούλη-Νέο «λουκέτο» στα τρόφιμα

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μοιράζει ψήφους ενόψει ευρωεκλογών ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε κάθε εκδήλωση που πηγαίνει και έναν σταυρό στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο βάζει και δεν κάνουμε πλάκα. Με μια γρήγορη αναζήτηση στις πρόσφατες παρεμβάσεις του μετρήσαμε έως τώρα τέσσερις!

Ο ένας από τους 4 σταυρούς στις ευρωεκλογές θα είναι ο Σπύρος Καρανικόλας. Διότι η Ελλάδα χρειάζεται νέους καταρτισμένους ανθρώπους στα ευρωπαϊκά θέματα».

Είναι αδιανόητο όποιος ψηφίζει ΝΔ να μην βάλει σταυρό στον Φρέντι Μπελέρη».

-«Ο Γιώργος Μουρούτης είναι φίλος μου πολλά χρόνια και πραγματικά πιστεύω ότι η παρουσία του στην Ευρωβουλή θα είναι χρήσιμη για την χώρα μας».

-«Για να είμαι εδώ (σε εκδήλωση του Δημήτρη Τσιόδρα) για τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς, αυτό κάτι λέει».

Προσοχή υπουργέ! Αν βάλεις και πέμπτο σταυρό, το ψηφοδέλτιο θα βγει άκυρο. Και έχουμε ακόμα σαράντα μέρες μέχρι τις κάλπες…

 

ΑΓΡΟΤΕΣ: Αγώνα δρόμου για να πληρώσει τους αγρότες έκανε αυτές τις μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η εξ αρχής δέσμευσή του ήταν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεχρέωνε οφειλές ύψους 785 εκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα, κάτι που τελικά συνέβη στις αρχές της εβδομάδας.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, άλλωστε, ήταν το ρευστό να… πέσει πριν από το Πάσχα, προκειμένου να εκτονώσει το κλίμα έντασης με τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για να επιστρέψουν οι γαλάζιοι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες με έναν πονοκέφαλο λιγότερο.

«Και σε πείσμα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσε τις προθέσεις μας», προσθέτουν πηγές του υπουργείου.

 

ΧΑ: Πρώτο θετικό crash test για την αγορά, που έκλεισε το τετράμηνο με άνοδο 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, πρωταθλητές μεταξύ των blue chips του FT-25 αναδείχθηκαν ο Σαράντης με άνοδο 42% και ο Τιτάνας με κίνηση 38,7% υψηλότερα. Αποδόσεις άνω του 20% «γράφουν» η ΓΕΚ Τέρνα (+27,5), η Eurobank (+24,8%) και η Εθνική (+20,2%). Μόνη μετοχή του δείκτη με αρνητικό πρόσημο η ΕΥΔΑΠ με απώλειες 6,1%.

Στον FT Mid, η πληροφορική έχει την… τιμητική της με την Epsilon Net στην πρώτη θέση των αποδόσεων με 25,5%, ακολουθούμενη από την Entersoft (+23,4%). Από κοντά και η Intrakat με άνοδο 18,2%, ενώ ξεχώρισε αρνητικά η Αvax με απώλειες 20,2% στο ίδιο διάστημα.

Μεταξύ των small caps, ξεχωρίζει μακράν του δεύτερου η Δομική Κρήτης με εντυπωσιακή κίνηση 46,8% υψηλότερα. Εντυπωσιακότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι στο 12μηνο ο τίτλος έχει υπερπενταπλασιάσει την αξία του (+538%). Στην κατηγορία ξεχωρίζει ακόμη το +26,8% των Αττικών Εκδόσεων.

Στο… σύμπαν της Εναλλακτικής Αγοράς ξεχώρισε η Real Consulting με άνοδο 52,1% αλλά και η Performance Technologies με κέρδη 35% στο τετράμηνο.

Εκτός δεικτών πάντως, πρωταθλήτρια επιδόσεων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 αναδεικνύεται η Quality & Reliability με άνοδο 111,5%, ακολουθούμενη από δυο… Mezz, την CairoMezz (ο δεύτερος τίτλος με τριψήφιες αποδόσεις, με 104,4%) και την Phoenix Vega Mezz με άνοδο 89,6%.

 

ALPHA BANK: «Δυνατή» η συνεργασία που ανακοίνωσε η τράπεζα με την Partners Group στο χώρο του wealth management καθώς καθιστά την ελληνική τράπεζα τον πρώτο συνεργάτη διανομής προϊόντων της Partners Group στην Ελλάδα.

Η συνεργασία των δύο oμίλων θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και υποδομών της Partners Group, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με την πολιτική κατ’ αναλογία κατανομής (pro rata allocation policy) που εφαρμόζει η Partners Group, οι πελάτες του Private Banking της Alpha Βank θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ίδιες επενδύσεις με μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Διπλή έκπληξη προκάλεσε η εισηγμένη στο επενδυτικό κοινό αυτή την εβδομάδα.

Η πρώτη «κρυάδα» ήρθε με τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2023, όπου σε αντίθεση με τις προσδοκίες που μιλούσαν για μια «κάτω γραμμή» κοντά στο μηδέν, τελικά προέκυψε ζημία ύψους δύο εκατ. ευρώ (-846 χιλ. προ φόρων) παρά την εκτίναξη του κύκλου εργασιών από τα 28,7 στα 40,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, συνεχίστηκε ο… καρκίνος των προβλέψεων που μόνο για το 2023 διαμορφώθηκαν στα 2,75 εκατ. ευρώ! Και να σκεφτεί κάποιος ότι και κατά τις προηγούμενες χρήσεις είχαν εγγραφεί πολύ υψηλές προβλέψεις (πχ 2,8 εκατ. το 2020, 1,4 εκατ. το 2021, 3,4 εκατ. το 2022, 2,75 εκατ. πέρυσι και συνολικά στην τετραετία 2020-2023 10,36 εκατ. ευρώ!).

Τα ποσά αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλά για μια εταιρεία με μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών γύρω στα 30 εκατ. ευρώ… Ενδεικτικό είναι το ότι τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης από 20,077 εκατ. το 2019 κατρακύλησαν στις 31/12/2023 στα 7,9 εκατ. ευρώ.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε έντονη υποχώρηση της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ, συνέβη το αντίθετο! Η μετοχή κατέγραψε άνοδο (κλείνοντας στο +40,5% από την αρχή της φετινής χρονιάς) με σημαντικό όγκο (46.012 τεμάχια) και αξία συναλλαγών (67,7 χιλ. ευρώ). Δηλαδή, κάποιος ή κάποιοι «σκούπισαν» την προσφορά που εκδηλώθηκε.

Να είναι άραγε το 2023 η τελευταία χρονιά που η εισηγμένη θα υποχρεωθεί να λογιστικοποιήσει τόσο υψηλές προβλέψεις και από τη φετινή χρονιά θα αναμένουμε σημαντική κερδοφορία για μια εταιρεία που διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ προς 11 εκατ. ευρώ;

Οψόμεθα…

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερα χρόνια και… 19 χρηματιστηριακές ανακοινώσεις από την εισηγμένη, για να ενημερωθούμε τελικώς για το τίμημα του Πόρτο Καρράς.

Υπενθυμίζεται ότι η… στοιχειωμένη πώληση στην Belterra, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, είχε ανακοινωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη του… 2020 (15 Απριλίου), με τις δυο εταιρείες ωστόσο να μην τα βρίσκουν στον προσδιορισμό του τελικού τιμήματος για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος.

Εκαστη όρισε τον δικό της ανεξάρτητο εκτιμητή που ωστόσο δεν… ταυτίστηκαν, με την υπόθεση να οδεύει σε τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, την KPMG, η οποία αφαίρεσε από το τίμημα των 168,8 εκατ. ευρώ τα 65 εκατ. ευρώ λόγω «χρηματοοικονομικών και λοιπών υποχρεώσεων», προσγειώνοντας το τελικό νούμερο λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

 

ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ: Τίτλοι τέλους για τη βιομηχανία ιχθυηρών. Τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της και την κατάθεση αίτησης πτώχευσης αποφάσισε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιό της.

Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει κηρύξει παύση πληρωμών από τις αρχές Μαρτίου, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές, ενώ κατέστη ανέφικτη η συμφωνία με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της σε καθεστώς εξυγίανσης, είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η εταιρεία, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (χρήση 2022) είχε ζημιές 3,131 εκατ. ευρώ, σωρευμένες ζημίες πάνω από 23,547 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά 18,198 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούσαν στο τέλος του 2022 τα 35,813 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων τα 24,048 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v