Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόρτο Καρράς: Εκλεισε το deal με την Belterra του Ιβάν Σαββίδη

Στα 205 εκατ. το τίμημα για την εξαγορά του συγκροτήματος. Δάνειο 54 εκατ. από εταιρείες συμφερόντων του Ιβ. Σαββίδη ως ενδιάμεση χρηματοδότηση. Στόχος μας η ολιστική αναβάθμιση των υποδομών και η ανάπτυξη νέων, αναφέρει η Belterra Investments.

Πόρτο Καρράς: Εκλεισε το deal με την Belterra του Ιβάν Σαββίδη

Την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς Α.Ε. και των συνδεδεμένων εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς» ανακοίνωσε η Belterra Investments Ltd., συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, ανακοινώνεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς εκ μέρους της Belterra Investments Ltd., εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη, των μετοχών της εταιρείας Πόρτο Καρράς Α.Ε. και των συνδεδεμένων εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, από τον όμιλο «Τεχνική Ολυμπιακή» και των συνδεδεμένων εταιρειών των βασικών της μετόχων, έναντι του κατ’ αρχήν συνολικού τιμήματος των 205 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 17.630 στρεμμάτων και αποτελείται από τα ξενοδοχεία «Μελίτων» και «Σιθωνία», τις Βίλες «Γαλήνη» και «Καλύβα», τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, το οινοποιείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις γκολφ, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου,ιππασίας, τέννις, ποδηλασίας, αναρρίχησης, θαλασσίων sports, το μεγαλύτερο κέντρο spa-θαλασσοθεραπείας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το καζίνο.

Το πολυεπίπεδο επιχειρηματικό σχέδιο της Belterra Investments Ltd. αφορά τόσο στην ολιστική αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών όσο και στην ανάπτυξη νέων, με στόχο το εμβληματικό Πόρτο Καρράς
να επανατοποθετηθεί ως ένας μοναδικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η συγκεκριμένη επένδυση στο χώρο της διαχείρισης και ανάπτυξης πολυτελών και πολυθεματικών ξενοδοχειακών τουριστικών προορισμών σηματοδοτεί συγχρόνως και την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού προσανατολισμού της εταιρείας στον δυναμικό κλάδο του ελληνικού Τουρισμού», καταλήγει.

Δάνειο 54 εκατ. ευρώ από Σαββίδη σε Πόρτο Καρράς

Ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 54 εκατ. ευρώ παρείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στην Πόρτο Καρράς ΑΕ εταιρείες συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο της Fortress μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους.

Η αποπληρωμή του δανείου αποτελούσε απαραίτητη κίνηση προκειμένου να αρθούν οι προσημειώσεις που είχε λάβει η Fortress έναντι του συνόλου σχεδόν των μεταβιβαζόμενων θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων της Πόρτο Καρράς.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει την πώληση από την Πόρτο Καρράς ΑΕ και την οικογένεια Στέγγου στην Belterra των εταιρειών Κτήμα Πόρτο Καρράς ΑΕ, Πόρτο Καρράς Γκολφ ΑΕ και Πόρτο Καρράς Μαρίνα ΑΕ καθώς και περιουσιακών στοιχείων ( σ.σ. οι τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες) της ίδιας της Πόρτο Καρράς ΑΕ, τα οποία συνδέονται με τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Το συνολικό τίμημα για τις παραπάνω εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση του confirmatory due diligence. Από το τίμημα θα αποπληρωθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση 54 εκατ. ευρώ της πλευράς Σαββίδη στην Πόρτο Καρράς.

Σημειώνεται ότι η Πόρτο Καρράς ΑΕ ελέγχει το 96,06% της Κτήμα Πόρτο Καρράς ΑΕ, το 92,24% της Πόρτο Καρράς Γκολφ ΑΕ και το 91,23% της Πόρτο Καρράς Μαρίνα ΑΕ. Τα υπόλοιπα ποσοστά ελέγχονται κυρίως από την οικογένεια Στέγγου. Επίσης, η Τεχνική Ολυμπιακή ελέγχει, μέσω της TO International Holding το 88,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Πόρτο Καρράς ΑΕ.

Μετά την αποπληρωμή του δανείου της Fortress (45 εκατ. ευρώ το κεφάλαιο συν οι δεδουλευμένοι τόκοι), αναμένεται να υπάρξει και αλλαγή στο Δ. Σ της Τεχνικής Ολυμπιακής,  με παραίτηση του μέλους που εκπροσωπούσε το private equity fund.  

Η χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής

Από την πλευρά της, η Τεχνική Ολυμπιακή σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: 

Η εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.» (εφεξής Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης των μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» που ανήκουν στη θυγατρική αυτής με την επωνυμία «ΤΟ International Holding Ltd», η οποία περιλαμβάνει την πώληση

α) των μετοχών θυγατρικών εταιρειών της Εταιρείας που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» και δη των εταιρειών «ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.», «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.» και

β) περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» καθώς και των μετοχών όλων των ως άνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την Εταιρεία πρόσωπα. Τα κύρια σημεία της συναλλαγής έχουν ως ανακοινώθηκαν στην από 15.4.2020 ανακοίνωση της Εταιρείας. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v