Οριακές κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Επιφυλακτικότητα στην αμερικανική αγορά με τις δηλώσεις Πάουελ στο επίκεντρο. Στο 4,46% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Διολισθαίνει το δολάριο. Κέρδη για τον χρυσό. Πτώση 1% για το Brent. Ράλι 63% για GameStop.

Οριακές κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέα αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής τον Απρίλιο, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξε πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού. «Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.

Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να επιστρέψει πίσω σε επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, σε μηνιαία βάση, αλλά επισήμανε ότι η αυτοπεποίθησή του σχετικά με αυτό είναι μικρότερη από ό,τι πριν.

Επανέλαβε το μήνυμα ότι η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο.

Όπως ανέφερε, τα επιτόκια ίσως παραμείνουν στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,1% στις 39.489 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,09% στις 16.400 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,06% στις 5.223 μονάδες. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 2,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,1% τον Μάρτιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,5% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.  Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,5%. Oι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. 

«Όταν βλέπεις τις τιμές χονδρικής να ανεβαίνουν και πάλι τον Απρίλιο, περισσότερο από τις προβλέψεις κατά δύο μονάδες βάσης, είσαι σε ένα σενάριο όπου η Fed απλά δεν είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια», τόνισε ο Φιλ Μπλανκάτο, CEO της Ladenburg Thalmann Asset Management. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 0,9% στα 82,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,51% στα 2.355 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 4,46%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,081 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της GameStop διευρύνει το χθεσινό εκρηκτικό ράλι, καταγράφοντας άλμα 63%. 

Κέρδη 73% πραγματοποιεί η μετοχή της AMC. 

Οι δύο μετοχές είχαν πρωταγωνιστήσει στο ράλι των μετοχών meme στην αρχή της πανδημίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v