Νέο «σήμα» Πάουελ για υψηλά επιτόκια διαρκείας

O πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι μετά το πρώτο τρίμηνο είναι λιγότερο βέβαιος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στην περσινή πτωτική πορεία. Ώθηση στην ανάπτυξη από τη μετανάστευση. Δεν βλέπει πιθανή αύξηση επιτοκίων.

Νέο «σήμα» Πάουελ για υψηλά επιτόκια διαρκείας

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή υψηλότερα, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η αγορά εργασίας είναι πολύ ανθεκτική, τα νοικοκυριά σε καλή οικονομική κατάσταση και οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ισχυρές.

Σε δημόσια συζήτηση με τον ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη Κλάους Κνοτ στο Άμστερνταμ, ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι η μετανάστευση μπορεί να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη. 

O ίδιος ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξε πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού. «Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να επιστρέψει πίσω σε επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, σε μηνιαία βάση, αλλά επισήμανε ότι η αυτοπεποίθησή του σχετικά με αυτό είναι μικρότερη από ό,τι πριν. 

Επανέλαβε το μήνυμα ότι η Fed πρέπει να δείξει υπομονή και να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο. 

Όπως ανέφερε, τα επιτόκια ίσως παραμείνουν στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση. 

Όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα την Τρίτη, ο Πάουελ υποστήριξε ότι δεν ήταν «καυτά» αλλά «ανάμεικτα». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v