Χρηματιστήριο: Σε ΕΤΕ και Alpha το 40% του τζίρου

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τοποθετήσεις στη μετοχή της Alpha Bank και profit taking στον τίτλο της Εθνικής. Πιέσεις για Helleniq Energy, Lamda, Jumbo, άνοδος για ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Σε ΕΤΕ και Alpha το 40% του τζίρου

Σε αρνητικό έδαφος αλλά με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα χθεσινά νέα ιστορικά υψηλά.

Σε «παράσταση για δύο ρόλους» δείχνει να εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς Εθνική (-1,88%) και Alpha Bank (+1,43%) έχουν απασχολήσει το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στην πρώτη σημειώνονται κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και στη δεύτερη μετοχή τοποθετήσεις, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α' τριμήνου 2024, που ανακοίνωσε.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, με υψηλό τις 1.497,35 (+0,25%) και χαμηλό τις 1.488,14 μονάδες (-0,37%), ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα δείχνει να υποχωρεί ο τζίρος.

Χωρίς διαθέσεις σημαντικών ημερήσιων μεταβολών οι περισσότεροι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι Alpha Bank (+1,43%), Εθνική (-1,88%), Ελ. Πετρέλαια (-1,65%), Viohalco (+1,48%), Lamda Development (-1,27%), Jumbo (-1,64%), ΟΤΕ (+1,06%), ενώ διαθέσεις για κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά δείχνει η Cenergy (+0,57%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς αρκετοί traders που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό έχουν επιλέξει τη στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τη «συμπεριφορά των πιο βαριών χαρτιών».

Χαμηλότερα οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, παρά το γεγονός ότι αύριο είναι προγραμματισμένη η λήξη των συμβολαίων Μαΐου. Είναι ενδεικτικό ότι παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές τόσο το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης 21/6, όσο και το συμβόλαιο του MSCI, αυριανής λήξης. Αντίθετα 560 συμβόλαια, λήξης 17/5, έχει διακινήσει ο FTSE25.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι μέχρι στιγμής απώλειες του ΓΔΧΑ δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες, δεν μπορεί να αποκλειστεί επιστροφή των αγοραστών, στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και κλείσιμο σε νέα υψηλά 157 μηνών.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v