Γιατί το «έξυπνο χρήμα» βλέπει… χρυσάφι στην Πληροφορική

Υψηλή κινητικότητα, εξαγορές και placements σε υψηλές τιμές, αλλά και μεγάλες προσδοκίες. Ισχυρά funds, εφοπλιστές, τράπεζες και άλλοι «δυνατοί παίκτες» λαμβάνουν θέσεις. Οι εξελίξεις ανά εταιρεία.

Γιατί το «έξυπνο χρήμα» βλέπει… χρυσάφι στην Πληροφορική

«Οι προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής είναι ιδιαίτερα ανοδικές και φαντάζει αδύνατον να προφτάσει κάποιος να δημιουργήσει από την αρχή νέα εταιρικά σχήματα προκειμένου να τις εκμεταλλευθεί, καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πολλά χρόνια και κυρίως έμπειρο στελεχιακό δυναμικό που δεν υπάρχει».

Με αυτό τον τρόπο απαντά γνωστός παράγοντας του κλάδου, στο ερώτημα του γιατί τα «μεγάλα πορτοφόλια» είναι διατεθειμένα να επενδύσουν ζεστό χρήμα αγοράζοντας μετοχές ελληνικών εταιρειών ακόμη και σε αποτιμήσεις που φαντάζουν υψηλές.

Ενδεικτικό είναι το ότι ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος τόνισε ότι η εταιρεία του διαπραγματεύεται στο ΧΑ με δείκτες EV/Sales (χρηματιστηριακή αξία συν καθαρό δανεισμό προς πωλήσεις) και EV/EBITDA πολύ πιο ελκυστικούς από τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού, σημειώνοντας μάλιστα ότι με δείκτες ανάλογους του εξωτερικού είδαμε να υλοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα deals σε τρεις ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Διεθνές ενδιαφέρον

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση της Epsilon Net, όπου ένα από τα μεγαλύτερα funds του εξωτερικού (το General Atlantic) αποτίμησε την εισηγμένη -βάζοντας παράλληλα βαθιά το χέρι στην τσέπη- στα 650,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς 12 ευρώ ανά μετοχή. Θυμίζουμε ότι πολλοί επενδυτές και αναλυτές είχαν θεωρήσει υπερβολική την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αποκτήσει πριν από περίπου δώδεκα μήνες το 7,5% της ΕΠΣΙΛ προς 7,5 ευρώ ανά μετοχή…

Οι Αμερικανοί της General Atlantic από την πλευρά τους, βλέπουν την ελληνική εταιρεία ως ένα πρώτης τάξεως όχημα (ο βασικός μέτοχος Γιάννης Μίχος θα διατηρήσει το ποσοστό του) προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στην αγορά πληροφορικής διεθνώς, βοηθώντας με την παρουσία τους τόσο στο συμβουλευτικό κομμάτι, όσο και με την πρόσβαση που έχουν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Εθνική Τράπεζα, η οποία συμφώνησε να διπλασιάσει το ποσοστό συμμετοχής της στο 15%.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η δημόσια πρόταση στην Entersoft, η οποία αποτιμήθηκε από τους προτείνοντες στα 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τη μέχρι τότε χρηματιστηριακή της αποτίμηση.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι και η Ideal επιδιώκει να εξαγοράσει εταιρεία πληροφορικής, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη σημαντική παρουσία στον κλάδο. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της εισηγμένης Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, η παρουσία της Ideal στον κλάδο (Byte Computers, Adacom, Ideal Electronics) την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών και στη δεύτερη σε ότι αφορά το EBITDA (θυμίζοντας ότι ο μέσος όρος EV/EBITDA των εταιρειών πληροφορικής στο ΧΑ κυμαίνεται αρκετά κοντά στο 15).

Μέσα στο 2024 είδαμε επίσης εφοπλιστές (Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη, σύζυγος Γιάννη Καραγιώργη και Ηλίας Γκότσης) να αποκτούν αθροιστικά γύρω στο 38% της Q&R και σε σύντομο χρονικό η εταιρεία να ανακοινώνει την πρόθεσή της να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 30,1 εκατ. ευρώ. Όπως πληροφορούμεθα, αν και στην ΑΜΚ ισχύει το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να αποκτήσουν -ή και να ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα- θέση στην εισηγμένη εταιρεία. Βασικός προορισμός της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου είναι η εξαγορά άλλων εταιρειών του κλάδου.

Placement σε υψηλή τιμή

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το πρόσφατο placement σε μια άλλη εισηγμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, την Austriacard. Συγκεκριμένα, προκειμένου η εισηγμένη (διαπραγματεύεται στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Αυστρίας) να διευρύνει τη μετοχική της διασπορά (free float), ο βασικός της μέτοχος Νικόλαος Λύκος και υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου ρευστοποίησαν το 15% της εταιρείας, με θεσμικούς επενδυτές να το απορροφούν με ευκολία και σε πολύ «λογικό» discount έναντι της τρέχουσας τιμής του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ.

Η κινητικότητα αυτή έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε σημαντικό τμήμα του επενδυτικού κοινού και για τις άλλες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής (πχ Space Hellas, Performance Technology, Real Consulting, Ίλυδα) με αποτέλεσμα πολλοί να είναι εκείνοι που αξιολογούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v