Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Η αποτίμηση της Ideal και το όπλο των 130 εκατ.

Οι εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον του ομίλου. Πρώτο σε κύκλο εργασιών και δεύτερο σε EBITDA, έναντι των εισηγμένων του κλάδου Πληροφορικής, το «άθροισμα Byte, Adacom, Ideal Electronics». Τα σχέδια για το μέρισμα.

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Η αποτίμηση της Ideal και το όπλο των 130 εκατ.
O πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Την οικονομική θέση που θα προκύψει για την Ideal μετά τη συμφωνηθείσα πώληση της θυγατρικής της Αστήρ Βυτόγιαννης, αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εισηγμένη, ανέλυσε χθες σε σχετικό conference call ο πρόεδρος του ομίλου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος της Ideal -σχολιάζοντας έμμεσα και την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας- ανέφερε πως μετά την αποεπένδυση από την Αστήρ Βυτόγιαννης, η εισηγμένη θα διαθέτει:

  • Πάνω από 130 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για εξαγορές άλλων εταιρειών ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
  • Τοποθέτηση σε εταιρείες του κλάδου πληροφορικής (Byte Computers, Adacom, Ideal Electronics) που αν το ενιαίο αυτό σχήμα ήταν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τότε θα ήταν το μεγαλύτερο ως προς τον κύκλο εργασιών και το δεύτερο από πλευράς EBITDA (αναφέρθηκε επίσης ότι οι εταιρείες του κλάδου στο ΧΑ τελούν υπό διαπραγμάτευση με μέσο δείκτη EV/EBITDA κοντά στο 15).
  • Και το 100% των Αττικών Πολυκαταστημάτων, έναντι κόστους κτήσης εκατό εκατ. ευρώ.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση αναλυτή, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται τρόποι μέσω των οποίων η πραγματική αξία του κλάδου θα μπορούσε να αποκρυσταλλωθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό, πλην όμως περισσότερες ανακοινώσεις ίσως προκύψουν τον Μάιο, όταν θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου (ο κύκλος εργασιών τόσο στην πληροφορική όσο και στο κομμάτι των λιανικών πωλήσεων αναμένεται υψηλότερος του αντίστοιχου περυσινού).

Η «επόμενη μέρα»

Η εταιρεία στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου δεν θα έχει εισπράξει τα χρήματα από την πώληση της Αστήρ Βυτόγιαννης (αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο προσεχές καλοκαίρι), οπότε η διοίκηση θα προτείνει χρηματική διανομή προς τους μετόχους που θα κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου τόνισε την πρόθεση της εισηγμένης να συνεχίσει να επενδύει τόσο στον κλάδο της πληροφορικής όσο και ενδεχομένως σε άλλες δραστηριότητες, τονίζοντας πως «ως Ideal δεν αξιολογούμε κλάδους αλλά επιμέρους εταιρείες».

Πάντως, έγινε αναφορά και στους όρους του ομολογιακού δανείου του Δεκεμβρίου του 2023, σύμφωνα με το οποίο οι ομολογιούχοι κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της οριστικοποίησης της πώλησης της Αστήρ Βυτόγιαννης και του Δεκεμβρίου του 2024 θα έχουν τη δυνατότητα (put option) να πουλήσουν τα ομόλογά της στο «101».

Τέλος, η διοίκηση της Ideal εξέφρασε την ικανοποίηση για την πορεία των επενδύσεών της κατά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας για παράδειγμα πως η Αστήρ Βυτόγιαννης μέσα σε λίγα χρόνια εκτόξευσε τις οικονομικές της επιδόσεις και έγινε αγοραστικός στόχος μεγάλου πολυεθνικού ομίλου.

Επισημάνθηκε επίσης πως ενώ το 2021 οι εταιρείες Three Cents και Αστήρ Βυτόγιαννης εισφέρθηκαν στην Ideal με αποτιμήσεις 15,9 και 40,2 εκατ. ευρώ, πουλήθηκαν αντίστοιχα προς 46,3 και 106,1 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Αστήρ Βυτόγιαννης θα αποφέρει λογιστικό κέρδος στην Ideal υψηλότερο των 60 εκατ. ευρώ που θα εγγραφεί μέσα στο 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v