Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Απρίλιο

Οριακή πτώση για τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση. Ανοδική κίνηση για Eurobank και Alpha Bank, profit taking στην Εθνική Τράπεζα. Πωλητές σε Lamda, Quest, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι τον Απρίλιο

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ξεκίνησε με “ανοδική ουρά”, αλλά πολύ γρήγορα επικράτησαν οι λελογισμένες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα το γύρισμα των βασικών δεικτών σε μικρές απώλειες, οι οποίες διατηρήθηκαν μέχρι τέλους, αναβάλλοντας την “επιχείρηση ανοδικής διαφυγής”, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Στη σημερινή, πιο επιφυλακτική, στάση των αγοραστών, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση αναμονής που τήρησαν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθώντας να “χωνέψουν” τις υψηλότερες αποτιμήσεις που κατέκτησαν χθες.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές οι δείκτες FTSE 100, CAC 40, DAX, EuroStoxx 600, EuroStoxx 50, Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνοντας πως “τα νέα ρεκόρ στις Διεθνείς Αγορές και οι θετικές ‘δονήσεις’ από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Alpha Bankαναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική στο Χ.Α., που αναμένεται να δοκιμάσει το όριο των 1500 μονάδων ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης”.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήταν “παράσταση για τρεις ρόλους”, καθώς Εθνική (-1,76%), Eurobank (+2,09%) και Alpha Bank (+1,58%), απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 151 μηνών, σημειώθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανόδου και νέα υψηλά 102 μηνών για την ΕΥΡΩΒ και στην μετοχή της ΑΛΦΑ τοποθετήσεις, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024, που ανακοίνωσε.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των ΕΥΡΩΒ και ΕΛΠΕ, καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 που ανακοινώνονται, θα οδηγήσουν τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων των ενεργών παικτών, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση του επόμενου deal.

Μένοντας στα αποτελέσματα και την επίπτωση που μπορεί να έχουν στις αποτιμήσεις των Εισηγμένων και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την κερδοφορία των Εταιρειών, που συνοδεύτηκε από ιστορικά υψηλά επίδοσης για 41 Εισηγμένες. Το πλήθος δεν είναι αμελητέο, καθώς αφορά το 29% των Εισηγμένων Εταιρειών του Χ.Α. και έχει παρουσίες από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Όπως και να έχει, ένα Χρηματιστήριο με κερδοφόρες Εταιρείες που πάνε κάθε φορά ένα βήμα μακρύτερα από το προηγούμενο, μπορεί να ελπίζει ότι θα αναδειχθούν νέοι πρωταγωνιστές που θα τραβήξουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Απριλίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 2075 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2570 νέους λογαριασμούς τον Μάρτιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,59 δισ. (2,73% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €53,47 εκατ. κατά το μήνα Απρίλιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €53,47 εκατ. τον Απρίλιο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στο 65,60% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και στο 34,40% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 58,7% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Απρίλιο 2024 (σε σχέση με το 58,2% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 41,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 41,8% τον προηγούμενο μήνα).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, λήγουν τα συμβόλαια Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ στις 31/5 αναμένεται η “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “θέμα λίγων ημερών είναι να έρθει προς συζήτηση στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (πολύ πιθανόν την προσεχή Δευτέρα) ο νέος κανονισμός του Χ.Α. ο οποίος, μεταξύ άλλων προβλέπει ελάχιστες μετοχικές διασπορές 75%, ή 85% ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης, για τις Εισηγμένες Εταιρείες. Ο νέος κανονισμός που θα εξετάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και θα προνοεί μακρά περίοδο προσαρμογής (έξι, ή δώδεκα μήνες). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ‘ποινή’ που προβλέπεται να επιβάλλεται σε όσες Εισηγμένες δεν προσαρμοστούν στο κριτήριο της ελάχιστης διασποράς θα είναι η μεταφορά τους από την Κύρια, στην Εναλλακτική Αγορά και όχι η πλήρης έξοδός τους από το Χ.Α.”.

Με διαθέσεις αργής αποκλιμάκωσης, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,75% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,33% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,431% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1497,35 (+0,25%) και 1487,12 μονάδων (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1490,48 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1491,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος στα 127 εκατ., από τα οποία τα 29,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, REALCONS, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 127 εκατ., τα 112 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

O Τραπεζικός δείκτης πλήρωσε τον στόχο που είχαμε θέσει. Από την άλλη ο ΓΔ κάνει στήριξη το επίπεδο 1476 - 1473”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σε απόλυτο συντονισμό, οι βασικοί δείκτες που παρακολουθούμε κατέγραψαν είτε ιστορικά, είτε πολυετή υψηλά, ενώ ο Γενικός Δείκτης, με ένα εντυπωσιακό άλμα, δρασκέλισε το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ των 1484 μονάδων, που αποτελούν πλέον την πλησιέστερη στήριξη”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις Ξένες Αγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να βοηθήσει την Εγχώρια Αγορά να επεκτείνει τα κέρδη της, ενισχυμένη από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο. Η Eurobank και η HelleniQ Energy αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν καλά αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης”, όπως εκτιμά η Piraeus Sec.

Το θετικό momentum θα συνεχιστεί, με την Alpha Bank να είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima bank.

Τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street και τα θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα της Alpha Bank, αναμένεται να συντηρήσουν το momentum στο Χ.Α. και να δοκιμαστεί το σημείο των 1.500 μονάδων”, εκτιμά η Beta Sec.

Ανοδικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ με Τράπεζες, Ενέργεια, ΜΠΕΛΑ και ΕΕΕ. Το κλίμα παρέμεινε θετικό και στο εξωτερικό, μετά την δημοσιοποίηση του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ, ο οποίος κινήθηκε οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε μηνιαία βάση, αν και εξαιρώντας τα Τρόφιμα και την Ενέργεια ήταν ακριβώς πάνω στις εκτιμήσεις. Επιπλέον, σταθεροποιητικές εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητα της Οικονομίας των ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΑΛΦΑ ενδεχομένως να δώσουν ώθηση στον τίτλο, καθώς εμφάνισε καθαρά κέρδη 211 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 222 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2,7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Η πρόθεση για διανομή μερίσματος στο 35% των καθαρών κερδών για το 2024, οδηγεί σε υψηλή μερισματική απόδοση που ξεπερνά το 8% στα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνουμε ότι για το 2023 η διανομή θα ανέλθει στα 122 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα χρησιμοποιηθεί για αγορές ιδίων μετοχών. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει την έγκριση του Επόπτη. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν αποτελέσματα ΕΥΡΩΒ και ΕΛΠΕ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός’ και αν αυτή η ρήση ισχύσει και για τον Μάιο στο Χ.Α., τότε ο απολογισμός του μήνα αναμένεται ικανοποιητικός, με το χρηματιστηριακό ‘sell in May and go away’ να μπαίνει για φέτος ‘στον πάγο, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Με τον Γενικό Δείκτη να "καλοβλέπει" το ψυχολογικό και ιστορικό πλέον όριο των 1500 μονάδων, η διαγραμματική τάση σε Ελλάδα και μεγάλους διεθνείς δείκτες παραμένει άκρως υποστηρικτική.

Δεν είναι σύμπτωση άλλωστε ότι τα πολυετή υψηλά του ΓΔ συμπίπτουν χρονικά με την επίτευξη ιστορικών υψηλών σε S&P 500, DAX κ.ά., με τις "αρκούδες" να μοιάζουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων.

Ασφαλώς και δεν θα μας εξέπληττε η εμφάνιση "συντονισμένων κυμάτων" “profit taking” στις Κεφαλαιαγορές που καταγράφουν υψηλά, καθώς οι “longs” δεν μπορούν να "πάνε τρένο" χωρίς αξιόλογες διορθώσεις των τιμών, κάτι τέτοιο θα ήταν αφύσικο.

Ενόσω αναμένουμε την “ετυμηγορία” της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, σε επίπεδο μίκρο τον τόνο δίνουν τα, ως επί το πλείστον, ικανοποιητικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα (κύκλος εργασιών, κέρδος) και η βελτίωση των μερισματικών προσδοκιών που αυτά συνεπάγονται.

Σε επίπεδο Ελληνικών μάκρο, οι ομολογιακές αποδόσεις ‘μαρτυρούν’ την αισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία ΑΕΠ και χρέους” σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3,1), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+1,58%), μόνιμα με αρνητικό η ΕΤΕ (-1,76%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΥΡΩΒ (+2,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΠΕΙΡ (-0,46%).

Να σημειωθεί ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, η Eurobank (7,804 δισ.) πέρασε στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας τρίτη την Εθνική (7,637 δισ.).

Μεταξύ 1315,68 (+0,51%) και 1300,33 μονάδων (-0,66%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1305,47 (-0,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1311,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1320 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1106 - 1095 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικό πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΒΙΟ (+0,99%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,72%), ΕΕΕ (+0,31%), ΕΥΔΑΠ (+0,50%), ΜΟΗ (+0,22%), ΜΥΤΙΛ (+0,78%), ΟΤΕ (+0,85%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,55%), CENER (+0,34% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου, για την μετοχή της Viohalco (+0,99%). Η επόμενη αντίσταση στα 6,58 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,74 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,60 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,52 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Autohellas (-0,94%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, τερματίζοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά 5μηνου και δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς καθώς επίκεινται οι ανακοινώσεις για την νέα σύνθεση του FTSE25. Η επόμενη στήριξη στα 12,44 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 13,00 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 13,11 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 13,56 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+146,7%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+109,54%), ΦΒΜΕΖΖ (+100%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+79%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+74,53%), MONTA (+67,02%), REALCONS (+55,89%), ΓΚΜΕΖΖ (+55,18%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+4,07%), ΕΒΡΟΦ (+0,30%), ΠΑΙΡ (+0,43%), ΣΙΔΜΑ (+0,79%), ΟΛΘ (+2,35%), ΒΟΣΥΣ (+3,36%), ΔΡΟΜΕ (+1,49%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΠΕΙΣ (-1,77%) και τρεις για ΦΡΛΚ (-1,20%).

Αύξησε συναλλαγές η CNLCAP (-4,79%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Έλαστρον (+2,98%).

Αγορές από “insiders” στην AS Company (+0,75%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Attica Group (+1,68%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ΔΑΑ (+0,22%), Intralot (+2,11%), Premia (+1,19%) και Ικτίνο (+4,12%, είχαν προηγηθεί επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες 8).

Σε υψηλά διμήνου η ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,52%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (+1,85%) και τέσσερις για Lavipharm (+1,46% και υψηλά 21 μηνών).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1322 - 1317 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενη στις 1539 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3209 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3198 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3658 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, θέλουν να κινηθούν ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0870 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να ισορροπήσει στα $2385 ο Χρυσός, προς τα $29,9 αντιδρά το Ασήμι.

Πάνω από τα $65850 το Bitcoin, προς τα $2950 υποχωρεί το Ethereum.

Η Οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 2%, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο, ενώ η υποτίμηση του Γεν ασκεί πίεση στην Κεντρική Τράπεζα για αύξηση των επιτοκίων της.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου, υποχώρησε στις 222000, από 232000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220000.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, κατά 0,9%. Η μέτρηση είναι τριπλάσια από την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ.

H κατασκευή νέων κατοικιών ενισχύθηκε 5,7% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στις 1,36 εκατ. μονάδες, από 1,287 εκατ. τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 1,42 εκατ. μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 103,5 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ και ΟΤΕ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Lamda Development.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικούς τίτλους, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.245 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.107 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.819 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 892 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 892 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.708, 1.870 για τον Μάιο, 1.818 για τον Ιούνιο και 20 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.615), κινήθηκε μεταξύ 3.602 και 3.620 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.309,5), κινήθηκε μεταξύ 1.309,5 και 1.309,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 3 για τον Μάιο, 3 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.706), κινήθηκε μεταξύ 5.706 και 5.706 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.211 Alpha Bank, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.354), Πειραιώς (2.210), Εθνική (329), ΔΕΗ (118), Alpha Bank (9.394), ΕΛΧΑ (205), Ελλάκτωρα (246), Ελ. Πετρέλαια (136), Τέρνα Ενεργειακή (207), Αεροπορία Αιγαίου (179), ΑΔΜΗΕ (109), Viohalco (279).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.026, Πειραιώς 84.883, Eurobank 32.478, ΑΔΜΗΕ 27.037, ΓΕΚ 15.899, ΔΕΗ 33.629, Εθνική 11.178, Τέρνα Ενεργειακή 32.432.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.521.714 τεμ., (από 63.461.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 52.131.135 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.750.475 τεμ. (1.758.356), Εθνική 12.692.918 τεμ. (12.494.692), ΟΤΕ 1.691.246 τεμ. (1.638.150), Πειραιώς 8.189.744 τεμ. (8.064.863) Intralot 1.021.883 τεμ. (1.016.563).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v