Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στα 13,70 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, δείχνει να διαμορφώνεται -αν μη τι άλλο- ευρύτερη περιοχή στήριξης. Στο 0,22% η (θετική) εβδομαδιαία μεταβολή, στο μείον 0,29% η μηνιαία και κατά 6,20% από την αρχή του έτους. Τα 12,63 ευρώ πολύ πιθανά να αποδειχτούν μεσομακροπρόθεσμη στήριξη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επόμενο διάστημα -κατ' αρχήν μέχρι τις ευρωεκλογές-, θυμίζοντας πως Ιούνιο αποχωρεί ο Μιχάλης Τσαμάζ -τον διαδέχεται ο Κώστας Νεμπής.

Εχουν να περιμένουν 2-3 εξελίξεις οι long, που ενδεχομένως να ξαναβάλουν τον Οργανισμό στο παιχνίδι τους. Μέσα στον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα δικαιώματα του Champions League -που εάν κρίνουμε από άλλες χώρες πιθανότατα να αποκτηθούν με χαμηλότερο τίμημα. Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται νεότερα από τη Ρουμανία -οπότε θα ανακοινωθούν από την επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας-, με δρομολογημένη την πώληση της Telekom Mobile Romania. Επιπλέον, η διοίκηση έχει ακολουθήσει σφικτή μερισματική πολιτική, αφήνοντας μεγαλύτερο «ταμείο» για την επόμενη.

Συνεδρίαση επιβεβαίωσης της "ρηχότητας" της υπέρμετρα τραπεζοβαρούς αγοράς μας η χθεσινή. Ουδεμία δικαιολογία, καν για την όξυνση στο πολιτικό πεδίο, σε ώριμες αγορές ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιστάθμισης που στα καθ' ημάς παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου.

Ομως, είναι και η δυσλειτουργία του ίδιου του συστήματος, της γραφειοκρατικής παθογένειας του που λειτουργεί σαν τροχοπέδη χρόνια τώρα. Και γίνομαι σαφής: ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στις γκρίνιες για το νέο κανονισμό, κυρίως όσον αφορά στο ελάχιστο όριο ελεύθερης διασποράς. Πρόκειται για αυτονόητα μέτρα-κριτήρια για έναν ξένο οίκο λ.χ. την JP Morgan- που 6 μήνες μετά την ανακοίνωση τους και ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί. Εύλογο το ερώτημα, εάν για μία μάλλον διαδικαστική θέσπιση ενός μέτρου απαιτείται τόσος χρόνος για τα πιο σύνθετα/ουσιώδη και απαραίτητα για την ουσιαστική αναβάθμιση ενός χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναπτυγμένων;

Μία επιχειρηματική πρωτοβουλία που θα άξιζε να βρει μιμητές: Ο λόγος για την Optima Bank και τη Motor Oil, που με διαφορά λίγων ημερών ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην διαχείριση του εθνικού/ζωτικού προβλήματος της υπογεννητικότητας.

Αρχικά η Optima Bank: Από την 1η Ιανουαρίου 2024, για κάθε οικογένεια που αποκτά ένα νέο μέλος, ο/η εργαζόμενος/η της τραπέζης θα λαμβάνει επί πλέον του μισθού του/της, ποσόν €1.000/μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Με τον πρόεδρο της, Γιώργο Τανισκίδη να σημειώνει πως «... Στην Optima bank, πιστεύουμε πως το δημογραφικό αποτελεί μακράν τον πιο σοβαρό κίνδυνο για την πατρίδα μας και πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση...».

Στα 2,38 ευρώ με άνοδο 1,28% στη χθεσινή συνεδρίαση. Στο συν 5,31% η εβδομαδιαία μεταβολή αλλά σε υποαπόδοση έναντι της αγοράς στο 3μηνο. Με 2,59% (από αρχή έτους) έναντι 9,62% του Γενικού Δείκτη.
Στα 64,5 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της ιστορικής εταιρείας, με τη διοίκηση να εκτιμά πως οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 70 εκατ. (αύξηση 12,4% σε σχέση με το 2023).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικά ο Στέφανος Κοτζαμάνης, η διοίκηση σχεδιάζει επενδύσεις 4,5 εκατ., εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών και προτείνει διανομή μερίσματος 0,07/μτχ.

Με αφορμή το κύριο θέμα της «Καθημερινής» η αναφορά μας σήμερα. Εβδομήντα πέντε ημέρες ακραίας σύγκρουσης έως τις ευρωκάλπες -ο τίτλος-, με αφορμή την εκκίνηση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας με επίκεντρο τα Τέμπη.

Δεδομένου ότι η εν λόγω εφημερίδα δεν μπορεί να προσμετρηθεί στις μη φιλικές προς την κυβέρνηση, η επισήμανση και μόνο έχει τη σημασία της. Κοινός τόπος, τα τελευταία 24ωρα, πως το κλίμα έχει επηρεαστεί και στα επιχειρηματικά/επενδυτικά, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό. Επίσης κοινός τόπος πως ορισμένοι διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων μετριάζουν τη στάση τους, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.

v