Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στα 31,92 ευρώ η μετοχή της βαρύτατης Coca-Cola, έχοντας γράψει νέο υψηλό στα 32,15, στη συνεδρίαση της 25 Απριλίου.

Από κοινού με τον OΤE «βαραίνουν» λίγο παραπάνω από το 20% στη διαμόρφωση της διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για κάποιον ο οποίος είναι στο ΧΑ μέσω ενός «καλαθιού» 2-4 βαριών χαρτιών.

Στα όρια των 12 δισ. (παρά 130 εκατ. με τιμή Τρίτης), αργά ή γρήγορα θα το υπερβεί και αυτό.

Η «ελληνική» μετοχή της Coca Cola (η εισηγμένη στο ΧΑ) βοηθείται το τελευταίο διάστημα άλλοτε από το ιδιότυπο arbitrage με την εισηγμένη στο FTSE100, στο Λονδίνο, συνήθως «παίζοντας» και με τις συναλλαγματικές διαφορές στερλίνας/ευρώ (κυρίως λόγω Brexit κ.λπ.) αλλά ενίοτε με αφορμή και εξελίξεις στον αμερικανικό όμιλο TCCC. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων κατά 3% καλύτερων των εκτιμήσεων των αναλυτών είχε ενεργοποιήσει αγορές που... έφθασαν μέχρι και το ΧΑ.

Δεν ανοίγουν τα...χαρτιά τους, στον όμιλο Viohalco, όσον αφορά στις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν ως προς την εκπροσώπηση του στον "μεγάλο δείκτη", πέραν της αναφερθείσας μετοχής.

Χρηματιστηριακή παρουσία έχουν η Viohalco στον FTSE25 και η Cenergy στον Mid Cap. Εκτός αυτών των δεικτών η ElvalHalcor με διάφορα σενάρια να έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά.

Πως έχει η κατάσταση: μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει βγει από τον 25άρη η Grivalia (μετά την συγχώνευση μέσω απορρόφησης από την Eurobank) και στην 6μηνιαία αναδιάρθρωση την θέση της θα καταλάβει άλλη εισηγμένη.

Στις 2.001,48 με χαμηλό ημέρας στις 1.966,52 μονάδες ο δείκτης, με στηρίξεις από Coca Cola και ΟΤΕ και σημαντικές βοήθειες από Motor Oil και Jumbo. Σιγά μην άφηναν τα «ισχυρά χέρια» να τους ξεφύγει η κατάσταση λόγω της... αφορμής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, το stop ανεβαίνει στις 1.966 μον. σε ωριαίο και βλέπουμε για «κλείσιμο» μήνα την Τρίτη.

Προφανώς και η τεχνική εικόνα του δείκτη δεν δίνει σήμα εξόδου για τους long.

 

Τετ 24 Απρ

Συνεχίζεται το...άδειασμα στη μετοχή απόρροια των δραματικών οικονομικών μεγεθών.  Από τα 1,54 σχεδόν...μονοκόμματα στα 1,477 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο κομμάτια στα πρώτα 20΄ της συνεδρίασης.  Ωστόσο, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, η ζώνη των 1,45 είναι μία ενδιαφέρουσα περιοχή στήριξης, που ενδεχομένως να βγάλει αντίδραση.  For Trading Only.

INTRAKAT. Από το 2008 έχει αγοραστεί από την εταιρεία Alpha Mogilany Development SP Z.O.O. ένα μεγάλο οικόπεδο 300 στρεμμάτων στην περιοχή Mogilany της Κρακοβίας, στην Πολωνία. Τότε συνέταιροι για την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου ήταν ο όμιλος Αλφα Γκρίσιν και η Intrakat. Η τελευταία εξακολουθεί να κατέχει το 25% της πολωνικής εταιρείας μέσω της κυπριακής θυγατρικής Ιntrakat International Ltd.

Αξιοποιήθηκε άραγε το οικόπεδο; Ποιος είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας της Alpha Mogilany Development;

 

ΛΑΝΑΚΑΜ. Στάσιμο κύκλο εργασιών (στα 2,02 εκατ. ευρώ) και αύξηση ζημιών από 307 στις 847 χιλ. ευρώ σημείωσε πέρυσι η ΛΑΝΑΚΑΜ, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ενδυμάτων, των υποδημάτων και των αξεσουάρ.