Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Τελευταία συνεδρίαση πριν την αναδιάρθρωση της στάθμισης μετοχών του FTSE και «τριπλή λήξη» στα
Παράγωγα η αυριανή. Απ' όλα, συνεπώς, έχει το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, με τα... προεόρτια να έχουν ξεκινήσει. Πωλητές, χθες, και στην Coca Cola/HBC με -2,11% στα 23,63 ευρώ, επιθετικότεροι στον ΟΤΕ με -3,86% στα 12,20 ευρώ.

Αναλυτικότερα: για τη μεν πρώτη, από Δευτέρα, η τεράστια βαρύτητα στη διαμόρφωση του δείκτη περιορίζεται αισθητά. Μέση τιμή-στόχος τα 26,12 ευρώ -περιθώριο ανόδου 14%, με τιμές 52 εβδομάδων στα 15,39-35,20 ευρώ. Απόδοση μείον 21,61% από την αρχή του έτους, ανοδική διόρθωση 10,63% σε μηνιαίο και 4,79% στην εβδομάδα. Αποτίμηση στα 8,75 δισ.

Στην τελική ευθεία η διαδικασία έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ομίλου. Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως στις πρώτες 1-2 εβδομάδες του Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική πρόσκληση
προς το επενδυτικό κοινό, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας πρόκειται για την πρώτη επενδυτική κίνηση και μάλιστα αυτού του κεφαλαιακού μεγέθους, μετά το lockdown, την άρση του και την προσπάθεια επιστροφής σε μία στοιχειώδη κανονικότητα. Το επίσης ουσιαστικό είναι πως και μέσω αυτών των 500 εκατ., ο όμιλος θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3+1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα 5ετίας, με παράλληλη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας στους κλάδους και τομείς όπου δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Για τη γνωστοποίηση της συμμετοχής του Ελληνοβρετανού δισεκατομμυριούχου, με 5,14% στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, περισσότερα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Το γιατί Πειραιώς και από πόσο χαμηλότερες τιμές το «χτίσιμο» της θέσης θα το δει στη συνέχεια η αγορά, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα πρόκειται για επενδυτικού χαρακτήρα κίνηση. Θα του βγει του 57χρονου άλλοτε «Μίδα του χαλκού» αυτή η επένδυση; Πολύ πιθανόν, δεδομένης της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των 616,6 εκατ. του τραπεζικού ομίλου.

Δευ 15 Ιουν

Στην τελική ευθεία για τις σημαντικές αλλαγές στις σταθμισμένες κεφαλαιοποιήσεις του FTSE25, διαδικασία για την οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν (κατ' αρχάς) δύο τινά. Οι τελικές σταθμίσεις οριστικοποιούνται με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 12 Ιουνίου και ισχύουν από την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Η μείωση της στάθμισης της μετοχής της Coca Cola/HBC στο 10% (από 22,52%) συνιστά τη μεγαλύτερη αναθεώρηση που βάσει της κεφαλαιοποίησης του ομίλου αντιστοιχεί σε 2,8 δισ. ευρώ. Πλέον η διαμόρφωση του δείκτη δεν θα επηρεάζεται κατά, σχεδόν, 25% από μόλις μία μετοχή, ενώ το ποσοστό των πέντε βαρύτερων μειώνεται στο 72% κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες.

Με «βουτιά» 7,03% και προσγείωση, με αναταράξεις, στα 3,77 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διόρθωση από τα 21 blue chips του δείκτη.

Με την αποτίμησή της στα 270 εκατ., διαγράφοντας το τελευταίο διάστημα πορεία ανάλογη του ευρύτερου κλάδου αερομεταφορών/τουρισμού κ.λπ.

Στα 3,20 ευρώ το χαμηλό της, στη συνεδρίαση της 18 Μαρτίου, διόρθωσε ανοδικά όπως η πλειονότητα του κλάδου, έως τα 6,10 ευρώ στις 30 Απριλίου.

Τραυματική η χρηματιστηριακή εικόνα μετοχών εταιρειών του κλάδου, εδώ κοτζάμ Lufthansa εκ των ιδρυτικών του DAX, αποπέμφθηκε -επί της ουσίας- από τον κύριο δείκτη του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, η Air France/KLM έλαβε κρατική βοήθεια δισ. ευρώ (μαζί με τη Lufthansa, σχεδόν το 10% του ελληνικού ΑΕΠ) και η Aegean επιχειρεί να σταθεί και να προχωρήσει κυρίως με ίδιες δυνάμεις και αιτούμενη 150 εκατ. με κρατική εγγύηση.

v