Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Εκ προοιμίου δεδομένο πως η γενική συνέλευση της Mytilineos θα είχε ενδιαφέρον. Αλλωστε η πρώτη με φυσική παρουσία -μετά από 3 χρόνια- και με τον πρόεδρο και επικεφαλής της εισηγμένης δια ζώσης να απαντά σε ερωτήματα αναλυτών.

Αίσθηση προκάλεσαν τα περισσότερα, ωστόσο θα σταθώ σε ένα, καθότι μας αφορά ευρύτερα. Ξεκάθαρη η προειδοποίησή του πως «... μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει λιγότερο και ακριβότερο και δεν θέλουμε να χάσουμε τις αξιολογήσεις μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε με πολλά φ/β και χωρίς κέρδη», δεν νομίζω πως αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Κόντρα στα διεθνή χρηματιστήρια η χθεσινή υπεραπόδοση για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με εύρος διακύμανσης 892,55-903,80 μονάδες και τελική τιμή στις 899,97 (ούτε με... μοιρογνωμόνιο) για τον Γενικό Δείκτη.

Στις 893 μονάδες η κοντινή στήριξη -σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη-, με stop για long θέσεις στις 886 μονάδες (ωριαίο).

Στις 910 μον. ο εμφανής στόχος των long, δύσκολος με το κλίμα εκτός αλλά σε ορίζοντα 2-3 συνεδριάσεων επιτεύξιμος, υπό προϋποθέσεις.Στις 2.154,32 μονάδες ο FTSE25, με τις 2.180-2.190 πρώτο στόχο των long. Στις 2.106 η κοντινή στήριξη.

Κλάδος-ρυθμιστής ο τραπεζικός -οδηγός των αγοραστών την τελευταία εβδομάδα- από τις 609,79 με στόχευση την περιοχή των 640 μονάδων. Κοντινή στήριξη στις 577 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, ελάχιστη/κοντινή αντίσταση οι 901 μον., που εάν συνδυαστεί με το «κλείσιμο» Μαΐου θα καθιστούσε ενεργό το ενδεχόμενο προσέγγισης των 940 μονάδων. Στις 873 και 850 οι κύριες στηρίξεις μας.

Πολύ πιθανό, ειδικά σήμερα Τρίτη, να καταγραφούν αυξημένες συναλλαγές και επιθετικά «κλεισίματα» σε συγκεκριμένες μετοχές, ανάλογα με τις θέσεις που έχουν ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, λόγω του rebalancing.

Με αφορμή τα όσα είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης -επικεφαλής της METRO- στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Τα σημαντικά για τον κλάδο, τα κόστη, τις δυσοίωνες προβλέψεις κ.λπ. τα αναφέρει αναλυτικά η Αλεξάνδρα Γκίτση. Θα περιοριστώ σε αυτά που μας αφορούν ως αγορά-επενδυτική κοινότητα και συγκεκριμένα στην κατηγορηματική δήλωσή του πως δεν ενδιαφέρεται (δεν συζητά καν) για το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑ.

Το ότι το δηλώνει ο επικεφαλής μίας εταιρείας -που πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 1,45 δισ.- προφανώς έχει τη σημασία του, λόγω τάξης μεγέθους. Διαχρονική η αποστροφή πολλών αξιόλογων επιχειρηματιών προς το ΧΑ, για το ποιος ευθύνεται έχουν... χυθεί τόνοι μελάνης, με το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους μας.

Στις 873,37 με υψηλό ημέρας στις 876,82 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης. Σημαντική -βραχυπρόθεσμη- η αντίσταση των 870 μον., με την υπέρβασή της -μετά από 15 συνεδριάσεις- να δίνει προβάδισμα στους long.

Σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση του Ηλία Ζαχαράκη, νέος στόχος είναι η κάλυψη της περιοχής των 888 μονάδων -καθώς συνιστά πτωτικό χάσμα-, σημαντική για τη διαμόρφωση του ΓΔ σε διάστημα μηνός.

Ενισχυτικό των αγοραστών το ότι η στήριξη έχει ανέβει λίγο, στις 860 (από τις 850-840 μονάδες).

Ενα ένα τα βήματα επαναφοράς, μετά την ισχυρή διόρθωση από 29/4 έως τα χαμηλά 12/5 και τον σχηματισμό «διπλού πυθμένα» στις 844,53 (12/5) και 838,37 (19/5).

v