Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε εντολές αγοραστή με κωδικό στο Λονδίνο παραπέμπουν χρηματιστές την ισχυρή ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της Εθνικής.

Εως τα 1,597 ευρώ νωρίτερα με τα 1,60 σημείο αναφοράς για τη μηνιαία τάση.

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα όσον αφορά στην ανταπόκριση του κοινού για την έκδοση του ομολογιακού της Aegean.

Εναν... γύρο έκανα νωρίτερα ρωτώντας σε 4-5 μεγάλες-μεσαίες ιδιωτικές χρηματιστηριακές και τα νεότερα ήταν εξαιρετικά για την εταιρεία.

Πολλοί οι μικρομεσαίοι επενδυτές- κάτοχοι κωδικών/ακόμη και ανενεργών για μήνες- όχι μόνο έδειχναν ενδιαφέρον αλλά έσπευδαν να συμμετάσχουν με περισσότερες της μίας εγγραφής (1.000 ευρώ). Σύμφωνα με τους χρηματιστές είναι η ισχυρότατη αναγνωρισιμότητα του εμπορικού σήματος, ο βαθμός ικανοποίησης (του πελάτη/ταξιδιώτη) που φέρνουν την αεροπορική εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων brands κάτι που απ΄ ότι φαίνεται αποτυπώνεται ήδη στο ζωηρότατο ενδιαφέρον και του λεγόμενου... λιανοπουλίου.

Πέριξ των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με την... κοντινή εικόνα να «δείχνει» θετική απόδοση σε διαστήματα μηνός (7,29%), από αρχή έτους (14,17%) και -πλέον- οριακά στο συν σε μέτρηση 6μήνου. 

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα από το 2010, οι 663 έχουν γίνει σημαντική στήριξη ενώ οι 760 και 800 είναι τα δύο πολύ μεγάλα επίπεδα.

Τα ομόλογα έχουν βρεθεί πλέον στα επίπεδα του 2014, παρ' όλα αυτά το χρηματιστήριο, περισσότερο λόγω του τραπεζικού κλάδου, είναι κάτω από τις 800 μονάδες, θυμίζοντας ότι το 2014 είχε βρεθεί στις 1.390. 

Ικανοποιητικά καθαρά κέρδη (0,96 εκατ. ευρώ ή 1,214 ευρώ ανά μετοχή) ακόμη και σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, σημείωσε πέρυσι η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ.

Η διοίκηση της εισηγμένης επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει το ύψος του μερίσματος που θα προτείνει στη φετινή τακτική γενική συνέλευση, αναμένοντας προφανώς τις έως τότε εξελίξεις στις αγορές (οι οποίες ωστόσο μέχρι σήμερα εξελίσσονται καλύτερα από πέρυσι), καθώς ο καθαρός δανεισμός του ομίλου είναι ασήμαντος.

Έτσι, όσο και αν δεν αναμένεται το περσινό «πάρτι» (επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ συν μέρισμα 0,50 ευρώ ανά μετοχή), η φετινή χρηματική διανομή πολύ πιθανόν να οδηγήσει και πάλι σε μια αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση.

Οι αποφάσεις της Alpha και η συμφωνία Eurobank-ΤΧΣ

Αlpha Bank: Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Alpha Βank και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή στον διαγωνισμό πώλησης πέντε ακινήτων εισοδήματος (project Altion). Το τίμημα ακούγεται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 90 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στις μετοχικές ανακατατάξεις, που συντελέστηκαν στην Ιονική Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (Hilton) δεν συμπεριλαμβάνεται η πώληση από την Αlpha Bank των προνομιούχων μετοχών, τις οποίες κατέχει. 

 

Eurobank-ΤΧΣ: Η απορρόφηση από τη Eurobank της Grivalia και ο προβλεπόμενος εταιρικός μετασχηματισμός θα επιφέρουν μεν απίσχναση (dilution) της μετοχικής θέσης του ΤΧΣ, αλλά δεν θα μεταβάλουν τα δικαιώματά του.