Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στα 1,607 η μετοχή, με διακύμανση χθες στο εύρος των 1,572 έως 1,644 ευρώ.

Στο 3,01% η θετική απόδοση σε εβδομάδα και στο 10,07% σε μηνιαίο. Από την αρχή του έτους στο 46,05%, με τα αποτελέσματα 6μηνου, σε γενικές γραμμές να δείχνουν βελτίωση.

Ωστόσο, όπως και για τις άλλες 3 συστημικές ο δρόμος μέχρι την...κανονικότητα είναι μακρύς και επίμονος.

Εχει δρομολογηθεί εθελουσία για την αποχώρηση 300 ατόμων (κυρίως από τις κεντρικές υπηρεσίες), ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, μαζί με την Πειραιώς εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2020.

Ξόδεψε κεφάλαια για τη δημόσια πρόταση στα 19,64. Πλέον έχει παράλληλη διαπραγμάτευση με Βέλγιο (κύρια αγορά το Euronext).

Πρόσβαση σε χαμηλό δανεισμό. Παντός καιρού και μοναδική εισηγμένη στην Ελλάδα πλέον στον κλάδο της.

Τα 18,22 είναι κύρια στήριξη, με τα 19,80 το «κλειδί» σε μεγάλη εικόνα, αν θέλει να αλλάξει φορά, τότε θα πρέπει να κινηθεί και πάλι προς τα 25 ευρώ.

Είσοδος σε ημερήσιο στα 18,76 σε «κλείσιμο».

Στο υψηλό ημέρας των 788,79 μον. ο Δείκτης Τραπεζών, χθες Πέμπτη. Πειστικά υψηλότερα των 780 μον., που είχαν θεωρηθεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για να έχει συνέχεια η ανοδική διόρθωση που επιχειρείται.

Ως ζητούμενο είχε τεθεί ένα «κλείσιμο» εβδομάδας πάνω από τις 780 μον. Ο στόχος επιτεύχθηκε σε μία συνεδρίαση, καθώς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπήρχε κινητικότητα στον κλάδο.

Ενδεικτικό το ότι ο EuroStoxx Banks ενισχύθηκε χθες 3,35% ενόψει, όπως εκτιμούν χρηματιστές, της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Οσο πλησιάζουν οι δύο ημερομηνίες-ορόσημα, αυτή της 12ης Σεπτεμβρίου και αυτή της 18ης, οπότε και συνεδριάζουν οι διοικήσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης και ΗΠΑ, αντίστοιχα, τόσο ενισχύονται οι τοποθετήσεις κεφαλαίων προς τον κλάδο.

O EuroStoxx Banks ενισχύθηκε χθες κατά 1,21%, με αξιοσημείωτη κινητικότητα ως προς την εισροή εντολών αγοράς.

Στο ΧΑ, ο Δείκτης Τραπεζών, με 2,55% στις 759,10, ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά και μάλιστα με αξία συναλλαγών κοντά στα 19 εκατ. Μεγαλύτερη αξία και μεταβολή για την Εθνική με 4,661 εκατ. και 3,20% έναντι της Eurobank με 3,02%.

Με χαμηλό στις 850,93 και υψηλό στις 857,96, δηλαδή σε ένα στενότατο εύρος τιμών, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη. Η βραχυπρόθεσμη τάση καθορίζεται από τις... ορέξεις των τραπεζικών και τη διάθεση συγκεκριμένων βαριών χαρτιών, με Coca Cola και ΟΤΕ να αποτελούν την κρίσιμη 2άδα.

Χθες είχαμε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με δοκιμασία για τον ΓΔ, σε μία συνεδρίαση όπου η αξία των συναλλαγών δεν υπερέβη τα 45 εκατ. Εάν υπολογίσουμε και τα περίπου 40 της Δευτέρας (κλειστή η Wall Street), παρακολουθούμε μία συσσώρευση τιμών και δυνάμεων με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων.

v