Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σκηνή 1η: Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο υποχωρεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο αλλά οι τιμές λιανικής των περισσότερων εταιρειών κινούνται ανοδικά. Αυτό έχει την προφανή εξήγηση ότι «αυτό βγάζει ο μαθηματικός τύπος πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν τα πράσινα τιμολόγια».

Σωστά, όμως υπάρχει και μια παράμετρος που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από δηλώσεις στελεχών της αγοράς: «Οι πάροχοι υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας των ρευματοκλοπών και αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος για τον οποίο τα τιμολόγια του ρεύματος συντηρούνται ψηλά παρά την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής (σ.σ. τα οποία σημειωτέον υποχωρούν και τον Απρίλιο). Προκύπτει λοιπόν ο πρώτος αιφνιδιασμός του συνεπή καταναλωτή: «Δεν πέφτει η τιμή του ρεύματος γιατί κάποιοι κλέβουν το ρεύμα και αντί η ευθύνη να πέφτει σε αυτόν που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και την προστασία του δικτύου, πέφτει σε αυτόν που δεν φταίει, δηλαδή στον καταναλωτή».

Αντίδραση μετά από καιρό για τη μετοχή του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», που Δευτέρα-Τρίτη έφτασε να διορθώνει έως τα 8,1 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από τα 8,2 ευρώ της τιμής-εισαγωγής, στα τέλη Ιανουαρίου.

Εάν εξαιρεθεί η αρχική αντίδραση έως τα 9,56 ευρώ (7 Φεβρουαρίου), το διάγραμμα της μετοχής είναι προκλητικά πτωτικό, σε σημείο που διορατικοί χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μαζέματος από «ισχυρά χέρια». Ενδειξη ισχυρή, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους, ειδικότερα τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι 4 στις 13 μετοχές με θετικό πρόσημο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν mezzanines. CairoMezz με 5,61% στο 0,301 ευρώ, GalaxyCosmos με 1,44% στο 0,706 ευρώ, PhoenixVega με 1,28% στο 0,0793 ευρώ και Sunrise με 0,33% στο 0,3005 ευρώ.

Δεν το λες και άσχημα -το 4 στις 13- και μάλιστα σε μία συνεδρίαση όπως η χθεσινή.

Στα mezzanines αναφέρεται καιρό τώρα -ίσως πρώτος- ο ΟΑΚ, αναλύοντας/εξηγώντας από τη σύνθεση αυτών των ειδικού χαρακτήρα σχημάτων μέχρι τον μηχανισμό εισπραξιμότητας/εσόδων.

Για αυτό και σήμερα αναπαράγουμε τη χθεσινή παρέμβασή του:

Ξεκινώντας από τα συναλλαγματικά, όπου και από τα πρώτα «χτυπήματα» (*), με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του ευρώ. Στήριξη το 1,0620 και σημείο καμπής προς το 1,055, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα futures.

Στις 5.123 μονάδες ο S&P 500, νωρίτερα από 0,45% υψηλότερα στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street, προϊδεάζοντας για το (δυνητικό) «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών.

Ανάλογα με την τάση των DAX, FTSE 100 (κυρίως λόγω Cοca Cola Hellenic) η στάση traders, επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χρηματιστές εκτιμούν πως κυρίως εγχώριοι διαχειριστές βγαίνουν πωλητές -σε αντίθεση με ξένους, που είναι πιο ψύχραιμοι-, με κλάδο-ρυθμιστή τον τραπεζικό (και λόγω αυξημένης βαρύτητας/στάθμισης) στις 1.202,29 μονάδες -έχοντας χάσει τη στήριξη των 1.241 μον.-, με κοντινή στήριξη στις 1.190 (και τελευταίο stop loss για long στις 1.150 μον.).

Απρ 12 2024

Στρατηγικό deal ΔΕΗ- Mytilineos ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ μεταξύ ελληνικών εταιρειών, αποκλειστικά σε δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συμφωνία 3ετούς διάρκειας και αφορά σε 4 χώρες: Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.

Ο Δημήτρης Αβαρλής αναλύει γιατί είναι win-win η συμφωνία Mytilineos- ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά, και πως "κλείδωσε" το deal. Ενα σημαντικό- το σημαντικότερο μέχρι τώρα βήμα του ευρύτερα εννοούμενου ενεργειακού κλάδου της χώρας, στο πλαίσιο αυτού που από την περίοδο της Covid αναδείχθηκε από την "υπόγα" ως Greek Big Energy Play.

v