Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ο ΟΠΑΠ αποπλήρωσε στο 100 το ομόλογο του και το ίδιο φαίνεται να κάνει και ο Μυτιληναίος το επόμενο διάστημα.

Αρκετά ομόλογα έπαιξαν και κάτω από 89 και πλέον έχουν πλησιάσει το 97.

Ο πανικός έβγαλε πωλητές σε τιμές χωρίς λογική. Ακόμα και η Aegean ενώ βρέθηκαν πωλητές στο 50 έχει επανακάμψει στο 80.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές και στον απόηχο του χθεσινού «ναυαγίου»
σε μία Σύνοδο Κορυφής, που εκ προοιμίου ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Σχεδόν αποκλειστικά, λόγω της άρνησης του Βερολίνου να αποδεχτεί ένα -κάποιας μορφής- κοινό ομόλογο των χωρών της ευρωζώνης.

Επικαλούμενη και τον κίνδυνο του AfD, αλλά επί της ουσίας υπερασπιζόμενη μίας άτεγκτης καλβινικής λογικής η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε να εννοεί ως διάσωση των ευρωπαϊκών κρατών ένα νέου τύπου μνημόνιο με δεσμεύσεις, κανόνες και προοπτική υποθήκευσης εθνικής περιουσίας.  Η «θεραπεία» αλά Ελληνικά -υποθήκευση για 99 χρόνια- δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ούτε στην περίπτωση της Ισπανίας, ούτε της Ιταλίας, πολλώ δε μάλλον της Γαλλίας.

Ενθαρρυντική, από πολλές απόψεις (*), η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι 9 Ευρωπαίοι ηγέτες, επισημαίνοντας πως απαιτούνται έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι είναι ανάγκη να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Πρωτοβουλία και πλαίσιο δράσεων που το Βερολίνο δεν είδε με... καλό μάτι, καθώς ο σχεδιασμός του -ακόμη και τώρα, ακόμη και υπό αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες- προωθεί λύσεις ενίσχυσης μεν αλλά υπό αυστηρό/ασφυκτικό κλοιό μέτρων, υποχρεώσεων και εγγυήσεων. Παραπέμποντας στον ΕΜΣταθερότητας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Μια άποψη αναγνώστη φιλοξενεί σήμερα η στήλη: 

Φτάσαμε στο σημείο να διαφημίζουμε για την δημιουργία νέων δεικτών και νέων προϊόντων και δεικτών υψηλής μερισματικής απόδοσης! Σε ποια αγορά αγαπητέ φίλε;  Σε μία αγορά που διαχρονικά έχει καταστρέψει κάθε έννοια επένδυσης και προστασίας μικρομετόχων;  Τις τελευταίες μέρες έγινε η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη καταστροφή πλούτου από την έναρξη του θεσμού του χρηματιστηρίου σε μία ταλαιπωρημένη αγορά που βέβαια δεν είχε τα κέρδη των ξένων αγορών που ανέβαιναν 12 χρόνια από το 2008 και μετά την κρίση της Lehman Bro!

Reggeborgh και Γ. Περιστέρης προχωρούν σε έμπρακτη υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κίνηση που επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, την εμπιστοσύνη του ολλανδικού fund και του επιχειρηματία στο παρόν και στις προοπτικές του.

Με δύο συντονισμένες αγορές ισάριθμων πακέτων για 5,32 και 1,86 εκατ. μετοχές, αμφότερα στα 4,80 ευρώ και αξίας 25,56 και 8,91 εκατ. ευρώ αποκτούν το υπόλοιπο ποσοστό που είχε μείνει στα χέρια του York Capital.

Το σύνολο του υπολοίπου αρχικά είχε σχεδιασθεί να αποκτηθεί εξ ολοκλήρου από το fund, πλην όμως δεδομένης της συγκυρίας, ο Ελληνας βασικός μέτοχος επέλεξε να προχωρήσει σε μία κίνηση με νόημα (προς κάθε κατεύθυνση), αποκτώντας ένα μέρος του (τις 1,86 εκατ. μετοχές).

v