Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Μια ακόμη ένδειξη ύπαρξης «θερμού κλίματος» στο ΧΑ -πέρα από τα αιτήματα μικροεπενδυτών για split και από την επαναδραστηριοποίηση κάποιων «ξεχασμένων» λόμπι- είναι ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων επιχειρηματιών ως «φίλα προσκείμενων στη νέα κυβέρνηση».

Η λογική είναι απλή: Ο επιχειρηματίας είναι «γαλάζιος με υψηλές διασυνδέσεις», οπότε η εταιρεία του θα ευνοηθεί σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια, άρα η μετοχή της έχει λόγο να αρχίσει να… τρέχει στο ταμπλό από τώρα.

Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές στην Ελλάδα -και επειδή οι ιστορίες περί «γαλάζιων», «πράσινων» και λοιπών χρωμάτων επιχειρηματιών έχει ξαναπαίξει κάμποσες φορές κατά το παρελθόν-, η εμπειρία έχει δείξει ότι όσοι ακολουθούν τέτοιες χρηματιστηριακές συνταγές, βγαίνουν σχεδόν πάντοτε χαμένοι…

Τετ 10 Ιουλ

Στις 2.112,37 μονάδες ο FTSE25, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να «μετρά» απώλειες 3,3 δισ. σε μόλις δύο συνεδριάσεις.

Δεν μιλάμε για μία απλή... εξαέρωση αλλά για κανονικό καλοκαιρινό... μπουρίνι.

Οι λόγοι; Νομίζω πως οι απορίες μας θα απαντηθούν διαβάζοντας το προσυνεδριακό άρθρο του Γιώργου Σαββάκη.

Καλού-κακού, ας ρίξουμε και μια ματιά στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, για το ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά η μείωση των NPEs.

Συνεκτιμώντας τα με το ότι υποχώρηση χαμηλότερα, σε «κλείσιμο», μας δίνει ημερήσια έξοδο, όπως μας προειδοποιεί ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Εντείνονται εδώ και λίγη ώρα οι πιέσεις στο σύνολο των μετοχών του δείκτη. Από τραπεζικές μέχρι blue chips, το ίδιο μοτίβο εντολών, sell, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. 

Αγόρασε στη φήμη, πούλα στο γεγονός… Για ακόμα μία φορά, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. 

Το 2.160 είναι σημαντική κύρια στήριξη στην παρούσα. Το 2.210 είναι κοντινό επίπεδο αντίστασης, που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει το 2.240.

Αντίστοιχα κατοχύρωση του 2.160 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2.133. Το στοπ στο intraday short στο 2.278 στην παρούσα.

Από τις μετρημένες έξι (6) τον αριθμό εισηγμένες του δείκτη, που πήγε κόντρα στη χθεσινή, απρόσμενη, διόρθωση.

Στο εύρος των 10,54-10,82 ευρώ με αντεπίθεση αγοραστών σταδιακά από τις 15:00 και μετά, με τη μετοχή σε σταθερά θετικό πρόσημο μέχρι το τέλος. Ακόμη και στο διάστημα που ενεργοποιήθηκαν οι τελευταίες πιεστικές εντολές πώλησης στις τραπεζικές (μετά τις 16:20). 

Πρακτικά για τη μετοχή δοκιμάζονται «νέα υψηλά», με επόμενο κοντινό στόχο, τα 11,06 ευρώ. Στα 10,54 ευρώ το stop για τους long στο intraday. 

Κλείσιμο ώρας κάτω από το 2.214 μας δίνει έξοδο στο Intraday. Το 2.194 σε πρώτη φάση πολύ σημαντικό, που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2.162.

Το 2.263 κοντινή αντίσταση και μένει να δούμε αν ο ΟΠΑΠ μπορεί να συμβάλει και πάλι στο να δοκιμαστεί ή να διασπαστεί.

v