Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Αναλυτική, συνακόλουθα χρήσιμη η αποτύπωση της διαδρομής του ΓΔ (προσαρμοσμένου) από το 1986 μέχρι και σήμερα, σε ετησιοποιημένη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη. 

Ας δούμε αναλυτικά, λοιπόν, από τότε, με το κάθε «κερί» να αποτυπώνει ένα έτος.   

Το 1998 είναι η χρονιά που η δραχμή υποτιμάται και πλέον η χώρα παίρνει τον δρόμο για την εισαγωγή στο ευρώ.

Το 1999 είναι η χρονιά που με άσχημο τρόπο όλοι οι επενδυτές μαθαίνουν το χρηματιστήριο, γράφοντας και τα ιστορικά υψηλά (6.484).

Το 2003 η αγορά καταγράφει ένα σοβαρό χαμηλό μαζί με τις υπόλοιπες αγορές (1.462).

Το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη δημόσια πρόταση της ΤΙΤΑΝ Cement International προς τους μετόχους της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την... έξοδο της τσιμεντοβιομηχανίας από την Ελλάδα.

Η ήδη ανακοινωμένη μεταφορά έδρας στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου. 

Μετά από 116 χρόνια λειτουργίας (στο ΧΑ εισήχθη το 1912, η δεύτερη παλιότερη μετά την Εθνική Τράπεζα), αναζητεί νέους, διεθνείς δρόμους για να βρει, μεταξύ άλλων, πηγές χρηματοδότησης, φθηνότερο/ανταγωνιστικότερο δανεισμό.

Κλάδος-ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας, ο τραπεζικός, «βιώνει» τα τελευταία χρόνια μία απίστευτη μείωση μεγεθών, χρηματιστηριακής αξίας, με το διάγραμμα του ΔΤΡ (μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, σε διάστημα 3ετίας) να αποτυπώνει εύγλωττα όλη αυτή την κατάσταση.

Προφανές πως η «μητέρα των μαχών» (κατ' αρχήν για το 2019) θα δοθεί με επίκεντρο τον κλάδο (κυρίως μέσω της εκκαθάρισης/διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων), με ανάλογα αποτελέσματα όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την πραγματική οικονομία και ειδικότερα για το επιχειρείν, τους επαγγελματίες, την ίδια την κοινωνία.

Απώλειες 18,26% παρά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής «μετρά» ο DAX για το 2018.

Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (σ.σ. σήμερα είναι κλειστός), ο δείκτης έβγαλε μία ανοδική διόρθωση -σε απόλυτα τεχνικό επίπεδο- προς τις 10.558,96 μονάδες (1,71%) αλλά απέχει από την πρώτη/κοντινότερη σημαντική αντίσταση των 10.718 μονάδων.

Αντιφατικές οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, για το 2019, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day, όπου καταγράφεται η σφυγμομέτρηση του IW. «Είναι μία αντιφατική εικόνα», συνοψίζει σε μόλις λίγες λέξεις ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Παρά την χθεσινή θεαματική αναλαμπή (απόρροια κινήσεων pension funds: ρευστοποίησαν ομόλογα, αγόρασαν μετοχές) ο "δείκτης των δεικτών" εμφανίζει αρκετά προβληματική εικόνα.

Το πιθανότερο είναι πως από την στιγμή, που ο S&P 500 έχει "πατήσει" σε ανθεκτικές στηρίξεις (μακροχρόνιες) θα πάρει χρόνο η πειστική διάσπαση (απώλεια τους).

Προσώρας για S&P 500 και NASDAQ οι απώλειες από τα ιστορικά υψηλά τους έχουν ξεπεράσει το όριο του 20% αλλά όχι όμως και για τον DJIA.

Για τους λάτρεις των...αρκούδων ένα χρήσιμο στοιχείο, που αφορά στην χρονική διάρκεια επικράτησης τους. Τα τελευταία 73 χρόνια (από Β΄ ΠΠ και μετά) ο μέσος όρος διάρκειας μίας bearish περιόδου διαμορφώνεται στους 13 μήνες.