Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ο δραματικός χαρακτήρας που δόθηκε από τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, τα όσα μας μεταφέρει ο Χρήστος Κολώνας για τις εκτιμήσεις του Γιώργου Στάσση "ερμηνεύτηκαν" από την αγορά ως επίσπευση όσο το δυνατόν μέτρων και ενεργειών προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση για την κάλυψη μεγάλου μέρους του ταμειακού ελλείμματος (άρα πηγαίνει για έκδοση ομολόγου για 400-450 εκατ., τώρα που διευκολύνουν και οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων με το 10ετες στο 1,96% κοντά στο χαμηλό των 1,938%), παράλληλα σε ενέργειες διαρθρωτικές σε ορίζοντα 3μηνου. Και βλέπουμε για τη συνέχεια.

Σε νέο ενιαίο πλέον σχήμα ο "νέος" με τον "παλαιό" τίτλο της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Στον όμιλο είχαμε αναφερθεί, στις 9 Αυγούστου, με πληροφορίες εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας για την συμμετοχή στην διαδικασία της δ.π μία εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 16 του μηνός.

Οι πρώτες συνεδριάσεις με τη νέα... μορφή είναι περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα (σε Βρυξέλλες και Παρίσι), ικανοποιητική η κινητικότητα στο ΧΑ. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να έχουμε σαφέστερη εικόνα, για το πως θα μπορούν να γίνουν arbitrage λ.χ. μεταξύ Βρυξελλών- Αθηνών ή με άλλους συνδυασμούς.

Στις 829,74 μονάδες ο ΓΔ, σε μία συνεδρίαση όπου αναπτύχθηκαν αντιστάσεις από τους long, καθ΄ όλην την διάρκεια της.

Μάλιστα στο τέλος της συνεδρίασης με "τραβηχτές" σε βαριά χαρτιά (ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil κ.ά.) επιτεύχθηκε και το οριακά θετικό πρόσημο για τον δείκτη.

Στο μείον (0,40%) ο ΔΤΡ, στο συν (0,11%) ο FTSE25, με μία ομάδα blue chips να "δείχνει" πως τα ισχυρά χέρια θέλουν να προστατέψουν τις θέσεις τους.

Σημείο αναφοράς το τελευταίο χαμηλό, στις 791 μονάδες έως τις 775 μονάδες η επιτρεπόμενη διόρθωση, μετά θα πρέπει να κλείσουν οι long θέσεις. Και όσο η αγορά δίνει τελικές τιμές πάνω από τις 815 μονάδες, αυτό είναι υπέρ των long.  

Στραμμένη στην έκτακτη Γ.Σ. της Πέμπτης τόσο εκτός Ελλάδος funds, παίκτες, ενδιαφερόμενοι κ.λπ. όσο εντός, η προσοχή πολλών short term traders. Στη μετοχή βγαίνει αντίδραση, από τα τελευταία χαμηλά των 2,412 της Παρασκευής.

Νωρίτερα, στα 2,64 ευρώ,με άνοδο 4,05% που συνοδεύεται από αυξημένο τζίρο, στα 650 χιλιάδες ευρώ (στις 11.35').

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το make or break σημείο είναι στα 2,68 ευρώ. Εάν το υπερβεί, τότε η Γ.Σ της Πέμπτης θα έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς θα φανεί ότι η αποτίμηση των 610 εκατ. δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για κανενός είδους διαπραγμάτευση.

Στις 792,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά από μία γενναία διόρθωση από τα υψηλά των 901,57 της 31 Ιουλίου.

Πλέον σε κρίσιμο...σταυροδρόμι, όπως "δείχνει" η "μέτρηση" του Ηλία Ζαχαράκη (σε ημερήσιο) με σημαντικές περιοχές τις 785 και τις 815 μονάδες.

Εάν για τον FTSE25 επιβεβαιωθεί, σήμερα, η περιοχή των 1.947 μον. ως στήριξη, τότε το σενάριο ανοδικής διόρθωσης ενισχύεται.

Για να δούμε...

v