Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Συναγερμός σήμανε στο κυβερνητικό επιτελείο, καθότι οι θεσμοί (τεχνικά κλιμάκια) θέλησαν να μάθουν για το ιδιωτικό χρέος. Και ξέρετε γιατί; Επειδή το συνδέουν και με τα κόκκινα δάνεια και με την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Το πρόβλημα αφορά και στις τράπεζες.

Ποιοι χρωστούν στις τράπεζες (δάνεια κ.λπ.): Οι επιχειρηματίες χρωστούν 54 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 45 δισ. ευρώ.

Χρέη προς την Εφορία: Οι επιχειρηματίες χρωστούν 66 δισ. ευρώ και τα φυσικά πρόσωπα 18,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μόλις το 0,17% (7.300 οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά, η μέση οφειλή για τη συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων (84%) είναι μικρότερη από 3.000 ευρώ…

Στα 3,905 ευρώ η μετοχή της Viohalco και στα 1,01 δισ. η χρηματιστηριακή αξία. Επίπεδα αποτίμησης, που θα "υπερασπιστεί" εκτιμώντας, πως μάλιστα θα τα ενισχύσει.

Ζητούμενη η υπέρβαση των 4 ευρώ.

 

Σημαντική διόρθωση για τη μετοχή της AVAX, στα 0,734 ευρώ, νωρίτερα. Προς AMK, ύψους 20 εκατ. με την σχετική διαδικασία να γίνεται γνωστή εχθές. Εξ ου οι πρώτες ρευστοποιήσεις, μετά την τελευταία ανοδική κίνηση που είχε εκδηλωθεί.

Στα 0,65 ευρώ το stop για τους long, συνεκτιμώντας πως πάνω από 16 εκατ. ευρώ είναι τα εγγυημένα κεφάλαια, που θα μπουν στην αύξηση, από την πλευρά (κυρίως) του βασικού μετόχου.

Ωστόσο εύλογο το ερώτημα: να μπει κανείς ή να μην μπει στην AMK. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί, από την προεξόφληση της όποιας εκτίμησης για το αν η εταιρεία θα αναλάβει (ή όχι) το mega project κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό.

Σημαντική διόρθωση για τη μετοχή, στο 0,734 ευρώ, νωρίτερα.

Προς ΑΜΚ ύψους 20 εκατ. με τη σχετική διαδικασία να γίνεται γνωστή χθες. Εξού οι πρώτες ρευστοποιήσεις, μετά την τελευταία ανοδική κίνηση που είχε εκδηλωθεί.

Στο 0,65 ευρώ το stop για τους long, συνεκτιμώντας πως πάνω από 16 εκατ. ευρώ είναι τα εγγυημένα κεφάλαια, που θα μπουν στην αύξηση, από την πλευρά (κυρίως) του βασικού μετόχου.

Ωστόσο εύλογο το ερώτημα: να μπει κανείς ή να μην μπει στην ΑΜΚ;

Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την προεξόφληση της όποιας εκτίμησης για το αν η εταιρεία θα αναλάβει (ή όχι) το mega project κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό.

Στις 879,62 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, που σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση (μέτρηση βάσει του διαγράμματος του Ηλία Ζαχαράκη) μπορεί να κάνει, και πάλι, τη διαφορά για τους long.

Στις 883 μονάδες το πρώτο σημείο, για σήμερα, πάνω από τις 888/889 σε κλείσιμο μέχρι και αύριο, προκειμένου να είναι σε ισχύ το ενδεχόμενο της αλλαγής τάσης.

H θεματογραφία, για τον κλάδο, μεστή. Από το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για τις πιέσεις των δανειστών για τα NPLs, μέχρι τα «εσωτερικά» που αφορούν στην περαιτέρω μείωση του προσωπικού (σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου) και την Alpha Bank έτοιμη για έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, όπως σημειώνει αναλυτικά ο Χρήστος Κίτσιος.

v