Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

...η ΕΚΤ τι μπορεί να κάνει και τι θα ανακοινώσει αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια στο 0,25%, δίνοντας μία καλή αφορμή για... ανάσες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Νωρίτερα ο δείκτης FTSE 100 αντιδρούσε 1,75% στις 6.067 μονάδες, ο DAX 1,82% στις 10.657 ενώ ενθαρρυντική είναι η ανοδική διόρθωση του ΙΒΕΧ κατά 2,18% στις 7.626, κυρίως όμως του ΜΙΒ κατά 2,35% στις 18.292 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα μειώνονταν οι αρχικά μεγαλύτερες (έως 3%) απώλειες που «έδειχναν» τα συμβόλαια του S&P 500. Από 1,84% χαμηλότερα και από τις 2.816 μονάδες.

Η B&F Ενδυμάτων ανακοίνωσε χθες ότι αγόρασε 82 ίδιες ομολογίες από το ταμπλό του ΧΑ προς 880,85 ευρώ ανά τεμάχιο.

Δηλαδή, καταβάλλοντας 72.230 ευρώ από το ταμείο της «έσβησε» υποχρεώσεις της προς τους ομολογιούχους, ύψους 82.000 ευρώ.

Συνολικά μέχρι τώρα, η εταιρεία έχει αποκτήσει 414 ίδιες ομολογίες (το 1,7% των συνολικών) αγοράζοντας σε τιμές κατώτερες ή και σαφώς κατώτερες από τα 950 ευρώ ανά τεμάχιο.

Έτσι, αποκτώντας μέρος του χρέους της χαμηλότερα «από το 100», στην πράξη η εταιρεία επιτυγχάνει ένα έμμεσο -περιορισμένο- κούρεμα υποχρεώσεων…

Σχέδια διαχείρισης κρίσεως προωθούνται εσπευσμένα στον χρηματιστηριακό κλάδο, καθώς η βιαιότητα της διόρθωσης, η συνακόλουθη δραματική απώλεια δισ. -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- προκαλούν ασφυξία σε ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας.

Χθες βράδυ, μιλώντας με 5 χρηματιστές (μίας τραπεζικής και τεσσάρων ιδιωτικών), η αίσθηση που αποκόμισα ήταν πως εάν δεν υπάρξει άμεσα αναστροφή (και μάλιστα ισχυρής μορφής), ανοδική διόρθωση, η αγορά θα «ματώσει» και για ΑΧΕΠΕΥ, και για βασικούς μετόχους (ειδικά όσοι έχουν collaterals), και για αμοιβαία κεφάλαια (κυρίως μετοχικά εσω-εξωτερικού, που είχαν σημαντικές εισροές μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου).

Όταν σε λιγότερο από 3 εβδομάδες χάνεις κέρδη 15 μηνών, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολες είναι οι αγορές.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι αγορές -καλώς ή κακώς- προεξοφλούν σωρευτικά. Ωστόσο ούτε η ΔΕΗ θα σταματήσει να πουλάει ρεύμα και να προχωρήσει το project της, το ΚΡΙ ΚΡΙ να πουλάει γιαούρτια, η ΕΧΑΕ θα χάσει έσοδα από την θεαματική αύξηση συναλλαγών, η Lamda θα... καταστραφεί από τα μετρητά που μάζεψε από ΑΜΚ και ομόλογο κ.ο.κ.

Έχουμε φύγει από τη σφαίρα της λογικής και έχουμε περάσει στον πανικό. Η αγορά θέλει τον χρόνο της για να ηρεμήσει.

Συγκριτικά με τα blue chips, ο ΟΤΕ αποτελεί σημείο αναφοράς για αρκετούς αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς.

Εχει, ίσως, τη -συγκριτικά πάντα- καλύτερη συμπεριφορά από τις μετοχές του δείκτη, έχει βασικό μέτοχο που ελέγχει το 45% του μ.κ. (ένα 5% στο Δημόσιο) και -συγκριτικά πάντα- μικρή έκθεση σε επιθετικά hedge funds.

Στα συν το μέρισμα που θα διανείμει, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και η τεχνική «μέτρηση» της μετοχής (απόλυτα παραστατική στο διάγραμμα του φίλου Δημήτρη Τσάντου).

Στο 13,43% η βαρύτητα στάθμισης της μετοχής στη διαμόρφωση του δείκτη.

v