Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρνουν τον όμιλο ΤΙΤΑΝ να βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη ενός νέου ομολογιακού δανείου.

Τα αποτελέσματα άλλωστε του πρώτου φετινού πενταμήνου που ανακοινώθηκαν χθες μόνο πτωτικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ύψος του επιτοκίου, καθώς η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία αύξησε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 5,5%, το προ φόρων της αποτέλεσμα από τα 3,9 στα 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ η υποχώρηση των καθαρών κερδών (-9,1% στα 3,5 εκατ. ευρώ) ήταν αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού «lockdown».

Όσο και αν η πρόβλεψη των αναλυτών για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 είναι αβέβαιη, αποδεικνύεται πως σε δύσκολες συγκυρίες βοηθά τόσο η έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση του ομίλου όσο και η ύπαρξη ρευστότητας άνω των 400 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις και ελεύθερες γραμμές πίστωσης.

Σε υψηλά 4 μηνών οι αγορές στην Ασία, στις 3.131,29 ο S&P500, στις 31,37 μονάδες ο VIX/CBOE
και η άνοδος συνεχίζεται, διεθνώς, κόντρα στην οικονομική λογική και τις εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για διόρθωση.

Στα καθ' ημάς, λιγοστά τα μέχρι τώρα χρηματιστηριακά οφέλη, με τον Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να υπερβεί καν τις 700 μονάδες. Σταθερά βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος, παρά την προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου. Με ικανοποιητική, αλλά βραχυπρόθεσμα ακόμη, διόρθωση.

Να δούμε πού βρισκόμαστε, με τη ματιά ενός έμπειρου ανθρώπου της αγοράς, του Δημήτρη Τζάνα(*)

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την
έκδοση έως 500.000 κοινών ανωνύμων ομολογιών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ).

Δεν θα αναφερθώ στα διαδικαστικά-τυπικά της όλης διαδικασίας, ει μη μόνον στην ουσία -κατ' εμέ-, αυτήν που καταδεικνύει και σημειολογικά τη βαρύτητα του Ομίλου στα επιχειρηματικά και επενδυτικά δρώμενα της οικονομίας της χώρας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο πρώτος όμιλος που δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη μετά το lockdown εποχή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Πιο τραπεζοβαρής, από σήμερα, ο δείκτης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση της τάσης εισροής ρευστότητας σε μετοχές του κλάδου, κάτι που παρατηρείται
το τελευταίο διάστημα.

Στις 390,91 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, «διορθώνοντας ανοδικά» από τα τελευταία ιστορικά χαμηλά.
Στο 3μηνο έχει ανακάμψει 25,21%, στον μήνα 43,68% και 11,11% σε διάστημα εβδομάδας.

Με 3% στη συνεδρίαση της Παρασκευής και σύμφωνα με τη μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη), τα πιο κοντινά σημεία που μας ενδιαφέρουν ως στήριξη είναι οι 371 και ως αντίσταση οι 399 μονάδες. Κίνηση πέραν του ενός ή του άλλου ενισχύει το ενδεχόμενο περαιτέρω διολίσθησης προς τις 338 ή της συνέχισης της αντίδρασης προς τις 413 μονάδες.

Στα 8,88 ευρώ με άνοδο 2,42% η μετοχή της Sarantis, στη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση. Συνηθίζεται, άλλωστε, η contrarian κίνηση για τη μετοχή, τάση που τείνει να χαρακτηρίσει την εισηγμένη.

Μετά τη διόρθωσή της έως τα επίπεδα των 8 μονάδων, διαδικασία με εμφανές «μάζεμα» από «ισχυρά χέρια», επανακάμπτει σταθερά με μεταβολή 11% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 14/5 σε ανάρτησή μας (στον ΕΚΗ), μετρώντας διαγραμματικά τη μετοχή, εκτιμούσαμε πως είναι ώριμη η συγκυρία για νέα ιστορικά υψηλά. Στα 9,20 ευρώ το υψηλό και σε απόσταση 0,32 ευρώ για τη μετοχή που δείχνει να ακολουθεί προδιαγεγραμμένη ανοδική πορεία.

v