Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει δώσει τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε, κατ' αρχάς για σήμερα.

«Πονηρή» μέρα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το σκηνικό για το επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές μετά το «κλείσιμο» της συνεδρίασης. 

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία (Ζαχαράκη), σε βραχυπρόθεσμη προσέγγιση ο κλάδος είναι υπεραγορασμένος.

Στις 458 έως 452 η περιοχή στήριξης που θα δοκιμασθεί και επιβεβαιωθεί ή όχι. 

Το ξεκίνημα της συνεδρίασης νωρίτερα έγινε με οριακή άνοδο του DAX στη Φρανκφούρτη και μικρές απώλειες για Γενικό Δείκτη και τραπεζικό κλάδο.  

Πειραιώς και Εθνική είναι οι 2 από τις 4 συστημικές τραπεζικές, που κινούνται κόντρα στην υποχώρηση του κλάδου, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Δεδομένου, ότι μέχρι και εχθές ήταν η μετοχή με το μικρότερο ποσοστό αντίδρασης από τα τελευταία χαμηλά του κλαδικού δείκτη (398,39 στις 28 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να πιάσει υψηλότερες τιμές, όπως αποτυπώνονται στο σχετικό διάγραμμα. 

Από την ανάρτηση του Γιώργου Φλώκα για το πώς αποτιμά τις συστημικές τράπεζες η Deutsche Bank παραθέτω τα στοιχεία/προβλέψεις που αφορούν στην Πειραιώς.    

Από τα χαμηλά των 400 μονάδων (Πέμπτη 3 Ιανουαρίου) έως τις 455,03 μονάδες νωρίτερα.

Εθνική και Alpha Bank με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοση (7,29% και 7,04% αντίστοιχα) με την Eurobank να ακολουθεί (5,69%).

Στα 4,39 δισ. η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων, με απώλειες 45,5% σε διάστημα 6μηνου ο κλάδος.

Εμφανείς, στο διάγραμμα, οι σημαντικές τεχνικές τιμές (αντιστάσεις/στηρίξεις).

Στις 620,87 έως τις 627,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (μέχρι τις 11:45). Από τη στιγμή που επιτεύχθηκε ο πρώτος (συντηρητικός) στόχος, δηλαδή η προσέγγιση των 620 μονάδων, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης ήταν η άμεση υπέρβαση των 623 μονάδων.

Σε κλείσιμο, ακόμη καλύτερα.

Φιλόδοξος στόχος μεν η επαναπροσέγγιση των 650 αλλά σημαντική ενδιάμεση περιοχή πέριξ των 635 μονάδων.

Η αύξηση- για τα μέχρι τελευταία δεδομένα της μετοχής- της συναλλακτικότητας ήταν αυτή, που κατ΄ αρχήν κέντρισε την προσοχή μας. Παράλληλα "έτρεχε" και το deal για την απόκτηση (*) του 80,5% της SIXT/Lion Rental, μία πρόχειρη ματιά στα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές εάν και εφ΄ όσον αρχίσει να αποδίδει η απόκτηση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο ενοικίασης/μίσθωσης οχημάτων.

Σταθερή αξία η YAMAHA (ο Ηλίας Ζαχαράκης ως μηχανόβιος και δη της συγκεκριμένης εταιρείας τα γνωρίζει καλύτερα), τα ποδοσφαιρικά φρονήματα του μεγαλομετόχου και εν τέλει η αποτίμηση της εισηγμένης, στα μόλις 8,31 εκατ. (με καθαρή θέση στα 8,23 εκατ.).