Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Ο τραπεζικός με νέα χαμηλά κίνησης με το stop πλέον να κατεβαίνει στις 329 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη το παλιό ιστορικό χαμηλό (αντίστοιχο ΓΔ 450) είναι στις 362 μονάδες.

Ο ΓΔ αντίστοιχα έκλεισε στις 513 μονάδες και ο ftse στις 1,230 έχοντας κάνει χαμηλό 473 και 1135 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα stop για ΓΔ και ftse κατέβηκαν σε κλείσιμο ημέρας στο 566 και 1,376 αντίστοιχα.

Με τη δημιουργία δύο νέων δεικτών, την κατάργηση τριών και την αντιπροσωπευτικότερη διαμόρφωση του κύριου δείκτη εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το ΧΑ επιδιώκει να δημιουργήσει νέα προϊόντα, ικανά να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε μία συγκυρία όπου οι αγορές μετοχών «στενάζουν» και οι αποτιμήσεις εξαερώνονται με συνέπεια να αυξάνεται το ρίσκο, προτεραιότητα δίνεται στην ανάδειξη εταιρειών με ικανοποιητική ρευστότητα, ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχείων ισολογισμού και προοπτικών εύρυθμης λειτουργίας σε χρονικό ορίζοντα.

Διαψεύδονται οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά και ήθελαν το Χρηματιστήριο της Αθήνας να περιορίζει το ωράριο λειτουργίας του από την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό γιατί παρά τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία όλων των εμπλεκομένων έναντι του κορωνοϊού, η εισηγμένη καταφέρνει να λειτουργεί απρόσκοπτα (κυρίως με εργασία εξ αποστάσεως).

Παράλληλα, οι νέοι χρηματιστηριακοί δείκτες που ήταν δρομολογημένοι να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 23/3 θα ξεκινήσουν κανονικά, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, όσο πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε απροσδιόριστης -ακόμη- διάρκειας και έκτασης ύφεση.

Η νέα «βουτιά» του πετρελαίου, σε χαμηλά 2003, αναπόφευκτα πυροδοτεί ντόμινο πωλήσεων σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον κλάδο. Από διύλιση μέχρι σωλήνες και όλα όσα συνθέτουν την αλυσίδα, συμπεριλαμβανόμενης της μεταφοράς κ.λπ.

Στις 307,24 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με νέες απώλειες 6,91%. Πλέον 20% χαμηλότερα και από τις τιμές του 2015, επί capital controls, όπως μας θυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αποτίμηση στα 3,5 δισ., όταν πρόσφατα τόση ήταν η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank (έχοντας απορροφήσει, μέσω συγχώνευσης, την Grivalia).

Ωστόσο, από τα θεαματικά της χθεσινής συνεδρίασης, η τεράστια απόκλιση Alpha Bank (με μείον 12,60% στο 0,6555) σε σχέση με την Εθνική (με 7,53% στο 1 ευρώ).

Αποτιμήσεις, Αlpha Βank στο 1,010 δισ., Εθνική στα 914,7 εκατ. Εξίσου θεαματικό το «γύρισμα» της ΕΤΕ στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Ενδειξη της ισχύος των κάθε λογής funds, που σε μία «ρηχή» αγορά, όπως η δική μας, έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

v