Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Τα σχέδια συνεργασίας με Gazadco

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την αραβικών συμφερόντων Jazan Development Company (Gazadco), ανέλυσε η διοίκηση της Σελόντα σε συνάντηση της με εκπροσώπους του τύπου. Επίσης, έδωσε τις προβλέψεις της για το 2006 και το 2007 και αναφέρθηκε στην επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ.

Σελόντα: Τα σχέδια συνεργασίας με Gazadco
της Αντιόπης Σχοινά

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την αραβικών συμφερόντων Jazan Development Company (Gazadco), ανέλυσε η διοίκηση της Σελόντα σε συνάντηση της με εκπροσώπους του τύπου.

Ειδικότερα, μετά τη μετοχική σχέση των δύο εταιριών που προέκυψε με την μεταβίβαση του 9,8% της Σελόντα στην Jazan Development Company, η Σελόντα αναλαμβάνει το σχεδιασμό και την επίβλεψη των επενδύσεων του αραβικού ομίλου στο Βορρά και το Νότο της Ερυθράς Θάλασσας.

Το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία όσον αφορά τον Νότο, ιχθυογεννητικού σταθμού και μονάδας παραγωγής ψαριών της ερυθράς θάλασσας στα νησιά Φαραφάν, στην οποία η Σελόντα έχει option για την απόκτηση 10% δωρεάν ποσοστού το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 49% (το 39% έναντι τιμήματος που θα ορισθεί).

Επίσης, στον Βορρά θα αναπτυχθεί μονάδα παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου θαλάσσης σε κλωβούς και μονάδα χερσαία κλειστού κυκλώματος παραγωγής λαβρακίου. Τα προϊόντα του Βορρά θα απευθύνονται στις αγορές της Αιγύπτου, Συρίας και Σ. Αραβίας.

Στην συνέντευξη τονίστηκε ότι στην Ουαλία η κοινή επένδυση των δύο εταιριών, η οποία είναι ύψους 16 εκατ. ευρώ και αφορά σταθμούς παραγωγής ψαριών, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου. Η επένδυση θα αποφέρει κέρδη 3 εκατ. ευρώ το 2008.

Σημειώνεται, ότι η διοίκηση της Σελόντα έδωσε τις προβλέψεις της για το 2006, σύμφωνα με τις οποίες ο τζίρος του ομίλου θα ανέλθει στα 70 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται επενδύσεις της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους.

Για το 2007 ο τζίρος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 99 εκατ. ευρώ και τα κέρδη αναμένεται να αγγίξουν τα 10,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επενδύσεις του έτους θα ανέλθουν στα 7 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε ότι η εταιρία ενδιαφέρεται για την επέκτασή της στην αγορά των ΗΠΑ και ειδικότερα στην περιοχή της Βορείου Αμερικής και του Καναδά, κίνηση η οποία θα γίνει με τη συμβολή της Jazan και με Αμερικανό εταίρο.

Ωστόσο, δεν απέκλεισαν κατά τη διάρκεια του 2006 κινήσεις εξαγοράς ομοειδών επιχειρήσεων εντός της Ελλάδος.

Τέλος, όσον αφορά την προς αξιοποίηση έκταση της εταιρίας στην Παλαιά Επίδαυρο, το Κτήμα Πολεμάρχα, η έκταση του οποίου ανέρχεται σε 520 στρέμματα, η διοίκηση ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες, ενώ το 2009 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι από τα 520 στρέμματα τα 127 είναι προς δόμηση, ενώ το Κτήμα διαθέτει και 2,5 χιλιόμετρα ιδιωτικής παραλίας και 400 στρέμματα δάσους.

Η επένδυση αφορά στη δημιουργία Resort και αυτόνομων κατοικιών και 40 pavilions και 15 βίλες και θα γίνει σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο των Aman Resorts, κ. Άντριαν Ζέχα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ο κ. Ζέχα έχει option εξαγοράς του 10% της συγκεκριμένης επένδυσης, παίρνοντας παράλληλα και το management της επιχείρησης, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Πολεμάρχα Α.Ε. (διαχειρίστρια του Resort) αναμένεται να εισέλθουν και κάποια private equities.

Η Jazan Development Company (όμιλος Gazadco) είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας και με κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. δολάρια, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο τσιμέντων στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v