Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε ανοδική τροχιά και σήμερα, νωρίτερα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων (σε χαμηλότερα επίπεδα οι αποδόσεις), με ενδεικτικό το ότι κάποια στιγμή για το 2ετές η απόδοση να διαμορφωθεί χαμηλότερα και του 2%, γεγονός που είχε να συμβεί τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας. Αντίστοιχα του 10ετούς υποχώρησε μέχρι οριακά στο 4%, περίπου στο ίδιο διάστημα. 

Απ' ό,τι φαίνεται, οι «αγορές» αποτιμούν προεξοφλητικά τις εξελίξεις, κάτι που διευκολύνει τον σχεδιασμό της Αθήνας (και του ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο ακόμη και χαμηλότερα του 4%, προς το 3,95% (με βάση τη χθεσινή εικόνα). 

Δεδομένου ότι η Ιταλία πηγαίνει για εκλογές στις 4 Μαρτίου (και στη Γερμανία μόλις σήμερα δίνεται το οk στο SPD για συζητήσεις με το CDU/CSU με σκοπό τη συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού»), θα ήταν λογικό Αθήνα και «αγορές» να επιδιώξουν να βγάλουν την πρώτη έκδοση το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, για να είναι εφικτή μία δεύτερη έκδοση, η οποία δεν θα συμπέσει με την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στην Ιταλία.

Στα... πάνω του ο τραπεζικός κλάδος, επιτέλους συγχρονίζεται με τη θεαματική εικόνα των κρατικών ομολόγων.

Στην ανάρτησή μας της Τετάρτης -όταν ο ΔΤΡ «πάλευε» στις 760 μονάδες- δεν φανταζόμασταν πως η επιθετικότητα των long θα ήταν τέτοια που θα οδηγούσε σε άνετη υπέρβαση των 815-817 μονάδων.

Η μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη ξεκάθαρη, αποδείχτηκε στην πράξη συντηρητική, καθώς χθες οι long είχαν διαφορετικές προθέσεις. Στις 840 ο δείκτης και πλέον ο μέγα στόχος των 1.077 είναι ορατός με... γυμνό μάτι.

Τη συγκεκριμένη περιοχή «βλέπει» τεχνικά και ο zelis677 (διάγραμμα/μέτρησή του στο σχόλιο της Τετάρτης), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το year-end-rally, στο οποίο αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Από τις 760 προς τις 762 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στην αρχή της συνεδρίασης.

Με οδηγό την Alpha Bank (αντί της Εθνικής) και τις Eurobank, Πειραιώς να ακολουθούν.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι τράπεζες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και συντηρούν την αγορά πάνω από τις 735-737 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ, η χθεσινή κατοχύρωση (σε κλείσιμο) των 753 είναι ενθαρρυντική ένδειξη, με την τάση να «βλέπει» προς τον στόχο των 815-817 μονάδων.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, οι 707 μονάδες είναι (σε ημερήσιο) το stop για τις long θέσεις.

Η πληροφορία πως fund shortάρει τη μετοχή της ΔΕΗ είχε ως συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της τιμής.  Η διάσπαση σε μεγάλη εικόνα είχε γίνει στο 1,72 ευρώ, με το επίπεδο πλέον να είναι και κύρια στήριξη.

Με βάση το γράφημα απαιτείται κατοχύρωση των 2,12 ευρώ, προκειμένου να είναι σε ισχύ το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης. Το 1,98 ευρώ είναι ενδιάμεση αντίσταση.

Αντίστοιχα κατοχύρωση του εβδομαδιαίου 1,72 ευρώ θα δώσει συνέχιση της υποχώρησης. Σημειώνεται πως η εταιρία έχει λύσει (εν μέρει) το πρόβλημα ρευστότητας μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ το ομόλογο του 2019 διαπραγματεύεται κοντά στο 95, έχοντας ανοδική πορεία εδώ και μεγάλο διάστημα. Πλέον η αγορά αναμένει τις εξελίξεις από το μέτωπο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Νωρίτερα, έως τα 1,879 ευρώ με αποτίμηση στα 431,5 εκατ. ευρώ (στις 13:10). 

Στις 1.930 μονάδες ο FTSE25, με τον Ηλία Ζαχαράκη να εκτιμά πως ο δείκτης είναι χωρίς... τάση, ενόψει του triple witching της Παρασκευής. 

Ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα και σήμερα. 

Οι 1.935 κοντινή αντίσταση, που χρειάζεται διάσπαση για συνέχιση και δοκιμασία των 1.955. 

Οι 1.908 είναι κοντινή στήριξη.

Και οι 1.891 κύρια.