Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Σε «κατηφόρα» ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεκινώντας από τις 1.736,82 και μετά τις 13:15 σταθερά σε αρνητικό έδαφος.

Από το συν και τις 827,29 στο μείον προς τις 800 μονάδες ο ΔΤΡ. Παράλληλα απώλειες καταγράφουν τα δεικτοβαρή χαρτιά Coca Cola, FF Group, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.ά., με συνέπεια να χάνονται σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Πλέον, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, η διόρθωση χαμηλότερα των 1.716 ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης προς τις 1.698 μονάδες, όπου η επόμενη σημαντική (βραχυπρόθεσμη) στήριξη.

Εως το 1,14 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Intralot, φθάνοντας σε απόδοση το 12,87% από την αρχή του έτους.

Χαμηλό 52 εβδομάδων στο 0,815 (στις 3/8/16) - υψηλό στο 1,39 ευρώ (στις 10/10/16).

Στα 181,2 εκατ. ευρώ η εισηγμένη, με τη μετοχή να κινείται τελευταία με αφορμή (και) σενάρια για επιχειρηματικές εξελίξεις.

Τεχνικά το διάγραμμα είναι long, πάνω από το 1,05 ευρώ, με ενδεχόμενη υπέρβαση του 1,14 να οδηγεί προς το 1,19 ευρώ. Αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης με κατοχύρωση του 1,25-1,30 ευρώ, και λίγο υψηλότερα η νέα στήριξη στο 1,08 ευρώ.

Μέχρι πρότινος παρέμενε στην... αφάνεια, καθώς περνούσαν συνεδριάσεις που δεν «άνοιγε» καν.

Σημαντικό μειονέκτημα για μία εταιρία του μεγέθους της ΚΡΙ ΚΡΙ (και αρκετών ακόμη υγιών εισηγμένων από αυτή την κατηγορία), η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν που θέλει να αγοράσει - να πουλήσει.

Ωστόσο, τελευταία μάς κίνησε την περιέργεια η ανάληψη της εισηγμένης από νέο ειδικό διαπραγματευτή, με κάποια δειλά δείγματα τις τελευταίες συνεδριάσεις και στο ταμπλό.

Στο σχετικό διάγραμμα αποτυπώνεται η εικόνα της μετοχής, με την τιμή στο 1,88-1,90 ευρώ. Ζητούμενο για τη μετοχή η υπέρβαση του 1,93 ευρώ, που ήταν η τιμή κλεισίματος στις 30 Δεκεμβρίου.

Στο 1,06-1,15 με κλείσιμο στο 1,12 ευρώ για τη μετοχή. Με απόδοση 24,58% από την αρχή του έτους, η εισηγμένη αποτιμάται στα 92,6 εκατ. ευρώ, με την Καθαρή Θέση στα 117,4 εκατ. ευρώ.

Το σχήμα, όπως προέκυψε μετά από απορρόφηση με συγχώνευση των Σωληνουργείων Κορίνθου - Ελληνικών Καλωδίων, εδρεύει στις Βρυξέλλες και αποτελεί ακόμη ένα βήμα του ομίλου στη διαδικασία αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια με απορροφήσεις θυγατρικών, έξοδο εταιριών από το Χ.Α., μεταφορά έδρας, πυροδοτώντας συχνά-πυκνά αντιδράσεις και ενστάσεις κυρίως από την πλευρά των μικρομετόχων/επενδυτών.

Τελευταίο... κρούσμα η διαδικασία που ακολουθήθηκε με την απορρόφηση των Καλωδίων και των Σωληνουργείων (με τη δεύτερη υγιή επιχείρηση να αφομοιώνει την πρώτη ζημιογόνο), υπό την ομπρέλα της νέας εταιρίας Cenergy. Διαδικασία που πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων για το εύλογο του τιμήματος, που επέφερε η απαξίωση σε χρόνο dt των Σωληνουργείων.

Πλέον στην αγορά δεν αποκλείονται σενάρια ο όμιλος να προχωρήσει -σε εύλογο για εκείνον χρόνο- σε άλλη μία κίνηση που θα μπορούσε να αφορά στην έτερη θυγατρική Χαλκόρ. Ο καιρός θα δείξει, καθώς ο όμιλος μετά το χρηματιστηριακό big bang του 1998-2000 βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης/αναδιάταξης δυνάμεων.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Cenergy το ότι λειτουργεί ως σχήμα συμμετοχών (δηλαδή έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει κι άλλη εταιρία), ενώ χρηματιστηριακά το περιορισμένο free float και η ελεγχόμενη συγκέντρωση του διαθέσιμου καθιστά ευχερή την κίνηση της εισηγμένης κατά το δοκούν.

Ενδιαφέρουσες οι τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τον ΑΔΜΗΕ, καθώς φαίνεται πως τόσο οι δανειστές, όσο και οι τράπεζες θα έχουν ενεργότερη παρουσία και λόγο σε ανάλογες υποθέσεις.

Στο σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Θυμίζουμε καταρχήν πως όσον αφορά στα συμφωνηθέντα, αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει βρεθεί λύση, τότε η πώληση θα είναι οριστική και για το 100% του Διαχειριστή. Ηδη, τα χρονικά περιθώρια είναι όλο και πιο στενά, με γνώστες του κλάδου να εκτιμούν πως -εάν όχι αύριο ή τις αμέσως επόμενες ημέρες- το πολύ σε ένα 15νθήμερο η εκκρεμότητα θα πρέπει να έχει κλείσει.