Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υποχωρήσει νωρίτερα έως τις 665,50 μονάδες (δοκιμάζοντας... νέο χαμηλό έτους), η αγορά "ταλαιπωρείται" χαμηλότερα στα επίπεδα των 630 μονάδων.

Στις 625 μονάδες ορίζεται το σημείο καμπής για τον ΓΔ, με ενδεχόμενη διάσπασή του να επιδεινώνει περισσότερο την κατάσταση.

Συνεπώς ζητούμενη η άμυνα για τον ΓΔ στις 625 μονάδες, με την εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Με αγοραστές Viohalco, Grivalia, EXAE, METKA, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και σταθερές Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο FTSE25 "δοκίμασε" τις 1.730 μονάδες -που είναι και το σημείο make or break- καθώς κατοχύρωσή του (σε ωριαίο και ημερήσιο) δίνει σήμα long. 

Για τον δείκτη, οι 1.700 και 1.696 μονάδες είναι οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με πιθανό χαμηλό στις 1.686 στο αρνητικό σενάριο.

Στις 1.736 μονάδες θα κριθεί η τάση, με ενδεχόμενη πειστική υπέρβασή του να δίνει συνέχιση στην ανοδική κίνηση.

 Οσον αφορά στα επιμέρους, ο Ηλίας Ζαχαράκης εκτιμά πως για τον Τιτάνα στόχος είναι τα 24,50 και για τα ΕΛ.ΠΕ τα 5,50 ευρώ. Για τον ΟΤΕ απαιτείται διάσπαση των 8,86 για τα 9,16 ευρώ, ενώ και ο ΟΠΑΠ εμφανίζεται ισχυρός (με τη συνδρομή του ομολογιακού). 

Στο «πέπλο σιωπής» στο κρίσιμο παζάρι στις Βρυξέλλες εστιάζουν η Ελενα Λάσκαρη και ο Χρήστος Κολώνας, αναφέροντας τα ψήγματα αισιοδοξίας αλλά και τους άγνωστους x στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Εύλογη η στάση αναμονής, κάτι που αποτυπώνεται στο σύνολο των δεικτών, συμπεριλαμβανόμενου του ETF/GREK (χθεσινή ανάρτηση στον Εκηβόλο) που συσσωρεύει για καιρό τώρα.

Οι δείκτες παραπέμπουν σε λύση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με τον FTSE25 να διαγράφει ένα ημερήσιο θεαματικό «κερί» με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

«Να προστατεύσουμε το θέμα της δευτερογενούς αγοράς. Να μην βρεθεί ούτε ένας επενδυτής, ο οποίος να παραπονεθεί ότι δεν μπόρεσε να πουλήσει τους τίτλους του σε δίκαιη τιμή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ Ιάκωβος Γεωργάνας αναφερόμενος στο εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ που χθες έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο ταμπλό του ΧΑ.

ΥΓ: Με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και άνοδο τιμής έκλεισε η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης (σύμβολο το «OPAP01»).

Το μοναδικό "ελληνικό προϊόν" που είναι σε διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη είναι το ETF του ελληνικού FTSE25.

Στο διάγραμμα είναι εμφανής η σημαντική συσσώρευση ανάμεσα στα όρια των 7,50 και 8,10, με ενδεχόμενη κατοχύρωση του ενός ή του άλλου να κάνει τη διαφορά για χαμηλότερες ή υψηλότερες τιμές.

Ενδιάμεσα τεχνικά σημεία αναφοράς στα 7,61 και 7,91 $.