Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από τις 657,46 μονάδες -στην αρχή της συνεδρίασης- σταδιακά χαμηλότερα προς τις 647,52 κινείται ο Γενικός Δείκτης.

Οπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, η κύρια στήριξη παραμένει στις 650 μονάδες, μέχρι νεωτέρας.

Ωστόσο, ενδεχόμενη διάσπαση -και κλείσιμο χαμηλότερα των 650 μονάδων- θα ενίσχυε το ενδεχόμενο να δοκιμαστούν βραχυπρόθεσμα τιμές προς τις 642 και 639 μονάδες.

Με σαφώς περιορισμένες σε σχέση με χθες συναλλαγές και με τζίρο που δεν πλησιάζει (σε ορίζοντα κλεισίματος συνεδρίασης) τον χθεσινό (ανοδικής ημέρας), ούτε της Παρασκευής (επίσης ανοδικής ημέρας), ενώ μένει να φανεί εάν θα φτάσει τον μέσο όρο των 40 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.

Για ασφυκτικό πρέσινγκ του Στιβ Μνούτσιν στην Κριστίν Λαγκάρντ κάνουν λόγο αναλυτές, με αφορμή τη χθεσινή -πρώτη- τηλεφωνική επικοινωνία του νέου «τσάρου» της Οικονομίας των ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Εκ προοιμίου ήταν σαφές πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα είχε διαφορετικές θέσεις (και συμφέροντα) μέσω του Ταμείου σε καίρια ζητήματα που αφορούν από τη νομισματική πολιτική μέχρι τις ισορροπίες στη «διεθνή σκακιέρα».

Τι τρέχει με ΔΝΤ-Λαγκάρντ, σημειώναμε (στον Εκηβόλο της 20ής Δεκεμβρίου), με αφορμή την καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ από το γαλλικό δικαστήριο αλλά και τη στήριξη του Δ.Σ. του Ταμείου στη συνέχεια.

Στα 6,83-6,96 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, νωρίτερα, με "νέο υψηλό" (σχεδόν) 4ετίας.

Το ενδιαφέρον, πως ο τίτλος είναι από τους λίγους του δείκτη που καταφέρνουν να δοκιμάσουν τα υψηλά του 2013.

Δηλαδή η μετοχή του Μυτιληναίου "επιστρέφει" στην περίοδο που ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 1.390 μονάδες, πρακτικά 110% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Τεχνικά η ζώνη των 7,02-7,20 ευρώ είναι σοβαρή/ανθεκτική αντίσταση ενώ τα 6,72 η κοντινότερη στήριξη.

Στα 6,61 ευρώ κύρια στήριξη και stop στο long.

Στο εύρος των 1.725-1.735 μονάδων ο FTSE 25, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει.

Ο ΔΤΡ καλύπτει όλα τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά κενά (μέχρι μηνιαία), επανακάμπτοντας προς την περιοχή των 800 μονάδων. Από την αρχή της συνεδρίασης ενδιαφέρουσα είναι η αποκλιμάκωση στα ομόλογα, με ενδεικτική την υποχώρηση του 2ετούς κάτω από το όριο του 10% έως τα 9,831% (από 10.235% εύρος ημέρας).

Σύμφωνα με την τεχνική εικόνα:

- Long με το intraday stop στο 1.658 και το ημερήσιο στο 1.611.

- Το 1.688 έχει γίνει κοντινή σημαντική στήριξη, με το 1.754 αντίσταση. Κατοχύρωση του τελευταίου μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του.

Ξανά πάνω από το όριο του 10% το 2ετές, αλλά μικρή επιβάρυνση του 10ετούς στα 7,822%.

Σημειώναμε στο χρηματιστηριακό σχόλιό μας, πως όσο ο συγκεκριμένος τίτλος κυμαίνεται στο εύρος των 8,30%-6,30%, η τάση παραμένει σταθεροποιητική καθώς ούτε οι short βλέπουν σημαντική υποχώρηση στις τράπεζες/αγορά, ούτε οι long θεαματική ανοδική κίνηση.

Η διαφυγή είτε πάνω από τα 8,30% είτε χαμηλότερα του 6,30% συνιστά επιβεβαίωση τάσης και θα δικαιολογούν (αντίστοιχα) μεγαλύτερη ανησυχία ή περισσότερη αισιοδοξία.