Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Από τις θετικές εξαιρέσεις της συνεδρίασης, σήμερα η Cenergy με συναλλαγές στα 1,274-1,282 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις σωλήνων χάλυβα για αγωγό στις ΗΠΑ, σημειώνεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr. Το project που έχει αναλάβει η Plains All American Pipeline- όμιλος με έσοδα 43,4 δισ$, κέρδη 1,3 δισ$ και περιουσιακά στοιχεία αξίας 22,2 δισ.$ με έδρα το Χιούστον στο Τέξας- έχει κερδίσει (από το 2015) η Cenergy, μέσω της Σωληνουργείας Κορίνθου- με το deal να προβλέπει την παραγωγή/παράδοση σωλήνων για το "στρώσιμο" αγωγού συνολικού μήκους 740 χιλιομέτρων (project Diamons and Red River) και είναι το μεγαλύτερο- υπό κατασκευή- στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος αγωγών στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Εάν στο Βερολίνο θεωρούσαν δεδομένο τον διορισμό του Jens Weidmann στη θέση του νέου διοικητή της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2019, μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο ευρω-οικοδόμημα.

Μόνο... κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η προειδοποίηση του βουλευτή της Lega, πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Jens Weidmann είναι ακατάλληλος για την προεδρία στη Φρανκφούρτη.

Προφανείς οι λόγοι, που η νέα ιταλική κυβέρνηση στη Ρώμη θεωρεί... κόκκινο πανί τον επικεφαλής της Bundesbank, σε μία συγκυρία που ήδη έχει έρθει δύο φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο, για τα ζητήματα του προϋπολογισμού και (κυρίως) του μεταναστευτικού.

Με καθοδικό χάσμα και άμεσα σημαντικές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση για τη μετοχή της Coca Cola.

Στο εύρος των 30,92-30,89 ευρώ, με απώλειες έως 3,17%, επηρεάζοντας ανάλογα τη φορά των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το... gap της «βαριάς» μετοχής αποδίδεται στο ιδιότυπο arbitrage που παίζεται μεταξύ της τιμής της στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

Το «πρόβλημα» σήμερα δημιουργήθηκε λόγω του χθεσινού «τραβήγματος» της μετοχής στο τέλος της συνεδρίασης, που έφθασε έως τα 31,90 ευρώ.

Τρία μικρομεσαία πακέτα "πέρασαν" νωρίτερα στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα. Των 150.000, των 180.000 και των 170.000 μετοχών και τα τρία στην τιμή των 2,10 ευρώ, συνολικής αξίας 1,050 εκατ. ευρώ.

Προφανώς πρόκειται για αγορές της τελευταίας στιγμής, καθώς όπως μας διευκρίνιζαν από ισχυρή ιδιωτική ΑΧΕΠΕΥ σήμερα είναι (τυπικά ) η τελευταία συνεδρίαση που οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν (με δικαίωμα ψήφου) στην γ.σ. της προσεχούς Τετάρτης θα πρέπει να κάνουν τις προμήθειες τους.

Για να περαστούν (και να περάσουν στο ΣΑΤ) οι αγορές (μέχρι την συνεδρίαση της Παρασκευής) σήμερα είναι η καταληκτική ημέρα. Με ένα μικρό...παράθυρο (Τ+1 ) όπως συνέβη και τις συνεδριάσεις πριν την αναβληθείσα γ.σ.

«Καμία βιασύνη» για τη νέα έξοδο στις αγορές διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο, απαντώντας στα σενάρια (και στις πιέσεις μερίδας ξένων... κέντρων) για την έκδοση 10ετούς.

Νωρίτερα το ελληνικό 10ετές στα 3,848%, «τσιμπημένο» κατά 0,28%, το ιταλικό στα 2,488% επίσης «τσιμπημένο» 0,53%, σε αντίθεση με το πορτογαλικό που υποχωρεί κατά 0,63% στο 1,736%.

Το θέμα είναι πως πλέον σημείο αναφοράς δεν είναι το πορτογαλικό αλλά το ιταλικό, με τις εξελίξεις στη γείτονα να συντηρούν σε υψηλά επίπεδα τον κίνδυνο χώρας.