Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τα πισωγυρίσματα στην ΕΤΕ και σφηνάκια για ΕΒΖ και Μινωικές Γραμμές

ΕΤΕ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Άγονος ανακηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης της Banca Romaneasca, καθώς η ουγγρική OTP, που αναδείχθηκε πλειοδότης, δεν κατάφερε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της τοπικής κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη έγκριση.

Επομένως, η Εθνική θα πρέπει να προχωρήσει σε νέους διαγωνισμούς πώλησης για τις θυγατρικές της σε Κύπρο, Ρουμανία, την Εθνική Ασφαλιστική και να ψάξει αγοραστή για την παρουσία της στη FYROM.

Αν η τράπεζα μεταβίβαζε σε Calamos-Exin και OTP το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και την Banca Romaneasca, αντίστοιχα, θα ενίσχυε, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η διοίκησή της, τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 145 μονάδες βάσης. Όφελος που θα συνυπολογιζόταν στο stress test.

H Μέγας Γύρος, η ΑΣΤΑΚ και το… χρώμα του χρήματος

ΜΕGA YEEROS: «Ζω για τη στιγμή που ο γύρος θα γίνει παγκόσμιο προϊόν», «χαίρομαι ιδιαίτερα όταν στον Παναμά και στο Ντουμπάι κάνουν ουρές για να αγοράσουν γύρο» και «κάνουμε προσπάθειες προκειμένου ο γύρος να ενταχθεί στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης».

Αυτές ήταν λίγες μόνο από τις αναφορές του Νίκου Λούστα, διευθύνοντος συμβούλου της Mega Yeeros, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας στο ΧΑ.

Η Mega Yeeros, διαθέτοντας ήδη δύο παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με κύκλο εργασιών γύρω στα 35 εκατ. και EBITDA άνω των 3 εκατ. ευρώ, πιθανόν να κατασκευάσει μελλοντικά και νέα μονάδα (προψημένου γύρου) στις ΗΠΑ.

Τι κερδίζει η ΕΤΕ από την αλλαγή σελίδας στην Πανγαία

Ολοκληρώθηκε, μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Invel Real Estate Partners, η οποία κατέχει το 65,49% της Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Τα private equity funds Castlelake και Coller αγόρασαν το ποσοστό που κατείχαν στην Invel εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Beny Steinmetz.

Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση έγινε με τη συγκατάθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έχει αποκαλύψει η στήλη, η Εθνική είχε εγείρει, με αφορμή την παροχή της αναγκαίας συγκατάθεσής της στη μετοχική αλλαγή, θέμα επαναδιαπραγμάτευσης δευτερευόντων όρων της συμφωνίας μετόχων.

«Μάχες» εργολάβων και συμβούλων για τη νέα γραμμή του Μετρό

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η «μάχη» των εργολάβων για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας, στις 16 Απριλίου θα έχουμε τη «μάχη» των συμβούλων.

Τότε θα κατατεθούν οι προσφορές για τον σύμβουλο της Αττικό Μετρό στο συγκεκριμένο έργο, ύψους 1,45 δισ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Η κόντρα των υποψήφιων εργολάβων έχει λάβει και τη μορφή προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Υπενθυμίζουμε πως προσφορές στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού είχαν καταθέσει τέσσερις κοινοπραξίες (ΤΕΡΝΑ - Vinci - Siemens, J+P Άβαξ - Ghella - Alstom Transport, Άκτωρ - Ansaldo - Hitachi Rail Italy και FCC - Archirodon - Mυτιληναίος), με τη μία να έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού με απόφαση της Αττικό Μετρό.

Οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ και η κινητικότητα στην Autohellas

OΤΕ: Σήμερα κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ με τη γερμανική Deutsche Telekom, που ελέγχει το 40% του οργανισμού, να φαντάζει ως ο σίγουρος τελικός αποδέκτης του πακέτου, αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις.

Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, της μη εμφάνισης υποψήφιου αγοραστή, η Deutsche Telekom εκτιμάται πως θα αγοράσει το 5% σε μια κίνηση «καλής θέλησης» απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αφού θα στηρίξει έτσι τους στόχους του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Με βάση το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής του ΟΤE, το 5% αποτιμάται κοντά στα 280.000.000 ευρώ.