Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η επένδυση που βρίσκεται δυο χρόνια στα... σκουπίδια

Από ολόκληρη την επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, που προχθές το βράδυ ενέκρινε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, επένδυση που σέρνεται επί δυόμισι χρόνια, αρκετοί συγκράτησαν μια παράγραφο της παρέμβασης Π. Τατούλη. Τι είπε ο περιφερειάρχης;

Πως αν δεν είχαν επικρατήσει διάφοροι πολιτευόμενοι και πολιτευτές, υποσχόμενοι διαχείριση απορριμμάτων με μαγικό ραβδάκι, η επένδυση θα είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια! Ετσι σήμερα θα υπήρχαν στην περιφέρεια 1.000 θέσεις εργασίας, θα είχε λυθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα είχε ολοκληρωθεί μια επένδυση 160 εκατ. ευρώ. 

Εισηγμένες στο ΧΑ και… εξωδικαστικός διακανονισμός

Σύμφωνα με το «προσχέδιο» για τον εξωδικαστικό διακανονισμό, μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτόν (από τη στιγμή που συμφωνήσει τουλάχιστον το 60% των πιστωτών τους), εταιρείες που έχουν σημειώσει θετικό EBITDA μία τουλάχιστον φορά κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ή εναλλακτικά που διαθέτουν θετικά ίδια κεφάλαια.

Θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσαν να ενταχθούν και πολλές από τις εισηγμένες στο ΧΑ, που βρίσκονται σε «καθεστώς επιτήρησης».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Alpha Grissin, Dionic, Frigoglass, Lavipharm, Medicon Hellas, ΑΝΕΚ, ΣΙΔΜΑ, Σφακιανάκης και Εκδόσεις Λιβάνη.

Νέα φάρμακα: Αν τα δείτε στην Ελλάδα… γράψτε μας!

Η επιγραφή που είναι αναρτημένη σε αρκετά εμπορικά καταστήματα είναι γνωστή: «Πίστωση δίνουμε σε όσους πελάτες μας είναι άνω των 75 ετών και συνοδεύονται από τους γονείς τους»…

Κάπως έτσι φαίνεται να δρομολογούνται τα πράγματα και για τα νέα-καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα, αν περάσει τελικά το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει και σκοπεύει να ψηφίσει «στα γρήγορα» η κυβέρνηση.

Προφανώς, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να περικόψει τις φαρμακευτικές δαπάνες και επειδή δεν μπορεί να το πράξει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές (όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), προσπαθεί να το πετύχει με οριζόντια μέτρα.

H επιμονή των αναλυτών για Motor Oil και το deal Grivalia-Εurolife

MOTOR OIL: Επειδή το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι μόνο οι τράπεζες και ο τραπεζοκεντρικός Γενικός Δείκτης, ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της Motor Oil, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε κατά την τελευταία πενταετία από τα 5,5 στα 14,6 ευρώ, πέρα από τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου που διανεμήθηκαν.

Ωστόσο, παρά το ράλι της μετοχής, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να στηρίζουν τη MOH και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελεί αμυντική επιλογή σε ένα ενδεχόμενο Grexit (αποθέματα σε διεθνές εμπόρευμα που αποτιμάται σε δολάρια, μεγάλο ποσοστό εξαγωγών, χωρίς επισφάλειες στο εσωτερικό καθώς πουλάει στις θυγατρικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών).

ΟΤΕ: Η Morgan Stanley και τα σενάρια για το μέρισμα

Η Morgan Stanley -με αφορμή τα διεθνή, ανεπιβεβαίωτα, δημοσιεύματα για πρόθεση πώλησης των δύο θυγατρικών του ΟΤΕ στη Ρουμανία- έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της μερισματικής πολιτικής του Οργανισμού.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2016, ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ανερχόταν μόλις στα 801 εκατ. ευρώ, ποσό σαφώς χαμηλότερο από το ύψος του ετήσιου EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), πράγμα που αποδεικνύει την άριστη ρευστότητα του Ομίλου.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ καταφέρνει να παράγει θετικές ταμειακές ροές, παρά το γεγονός ότι μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2016 κατέβαλε για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ. Άρα, λοιπόν, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου ο καθαρός δανεισμός του Οργανισμού να μηδενιστεί.