Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η παλιά ιστορία της Guardian Trust και ο μουντζούρης

Το χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Guardian Trust: Οι καυτές επισημάνσεις του ορκωτού ελεγκτή» αναφερόταν σε επισφαλείς απαιτήσεις για τις οποίες δεν είχαν σχηματιστεί προβλέψεις, σε πολυετείς ρυθμίσεις απαιτήσεων από πελάτες και χρεώστες της εταιρείας, καθώς και σε προκαταβολές αμοιβών προς μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο των παρατηρήσεων προκάλεσε συζητήσεις στην αγορά, καθώς αυτές οι «μακροπρόθεσμες απαιτήσεις» αντιστοιχούσαν σε σημαντικό ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας και επίσης επειδή δεν δίνονταν σαφείς εξηγήσεις για το πώς προήλθαν (π.χ. πώς γίνεται πελάτες εν έτει 2015 να οφείλουν τόσο μεγάλα ποσά σε ΑΧΕ;).

«Σφίγγει τα λουριά» στο ΤΑΙΠΕΔ ο Αρης Ξενόφος

Στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου εσωτερικού ελέγχου στο ΤΑΙΠΕΔ προχωρά ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρης Ξενόφος, κυρίως σε σχέση με τους επικεφαλής έργων (project managers).

Στόχος του νέου συστήματος είναι να αποφευχθούν διάφορες συγκρούσεις συμφερόντων που μπορεί να υπάρχουν κατά την προώθηση των κρίσιμων διαγωνισμών που εκκρεμούν.

Για παράδειγμα, να μη διαπιστωθεί (εκ των υστέρων...) πως κάποιο από τα στελέχη που έχει αναλάβει την προώθηση ενός διαγωνισμού είχε εργαστεί πρόσφατα σε εταιρεία συμβούλων που εμπλέκεται στον ίδιο διαγωνισμό.

Η πώληση της Αλβανίας από την Εθνική και το ενδιαφέρον για Ντυνάν

ΕΤΕ-ΑΛΒΑΝΙΑ: Στην τελική φάση του έχει εισέλθει ο διαγωνισμός πώλησης της θυγατρικής που διατηρεί στην Αλβανία η Εθνική Τράπεζα.

Οι δεσμευτικές προσφορές έχουν κατατεθεί, έχει επιλεγεί η προτιμητέα και διεξάγονται συζητήσεις με τον επενδυτή, πριν πέσουν οι υπογραφές.

Και μια και πιάσαμε τη γείτονα χώρα, ακούμε πως άλλη μια εισηγμένη ετοιμάζεται να πουλήσει την εκεί δραστηριότητά της. Οι συζητήσεις με τον επενδυτή είναι προχωρημένες και οι εξελίξεις στον όμιλο πιεστικές.

Άντε να δούμε ποιος από τους δύο θα κλείσει τη συναλλαγή πρώτος…

Το βαρύ φορτίο δανείων της Alco και η μάχη τραπεζών και ΑΑΔΕ

ALCO: Καλή η προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της Alco Hellas μέσω αύξησης των εξαγωγών της -βλέπε ίδρυση εμπορικής θυγατρικής στις ΗΠΑ-, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να γίνει για την ουσιαστική διάσωση της εταιρείας, χωρίς «διευθέτηση» ή «αναδιάρθρωση» (βλέπε… άγριο κούρεμα) των υψηλότατων τραπεζικών της υποχρεώσεων.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης, που δημοσιεύθηκαν χθες.

Έτσι, ακόμη και μετά την εκποίηση θυγατρικών εταιρειών (και κυρίως της συμμετοχής στην Alco Deutschland), ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30/6/2017 ανερχόταν στα 30,4 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-17,1 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη ξεκινούσαν από μείον (EBIT στο -1,78 εκατ.) και μόνο οι τόκοι του πρώτου εξαμήνου επιβάρυναν τα αποτελέσματα με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ…

Δεσμευτική προσφορά από ΤΕΡΝΑ-GMR για το αεροδρόμιο Βελιγραδίου

Η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR συμπεριλαμβάνεται στους ομίλους που κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό για την 25ετή διαχείριση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι.

Οι κοινοπραξίες που εμφανίστηκαν την Παρασκευή δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, αλλά η ελληνική εταιρεία με τους Ινδούς συμμετείχε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη.

Οι δύο συνέταιροι αναμένεται εντός των προσεχών μηνών να υπογράψουν και τη σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.