Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τραπεζικά ακίνητα: Οταν ο χρόνος... «τρώει» το χρήμα

Κοντά στην αξία αποτίμησης πωλούν οι τράπεζες τα μεμονωμένα ακίνητα που διαθέτουν στην αγορά μέσω αυτόνομων διαδικασιών (διαγωνισμοί, Διαδίκτυο, κ.α.) υποστήριξαν την Τρίτη τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε με αφορμή το συνέδριο της Prodexpo.

Εξήγησαν, όμως, πως για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των «κόκκινων δανείων», βγαίνουν προς πώληση και μεγάλα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Για τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, που περιλαμβάνουν κάποια καλά ακίνητα-κράχτες, αλλά και δεκάδες ακίνητα δεύτερης διαλογής, οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές. Οι προσφορές που αναμένεται να υποβάλουν τα ξένα funds για την απόκτηση των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων εκτιμάται πως θα κινούνται κοντά στα είκοσι σεντς για κάθε ευρώ «κόκκινου δανείου» που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Σάκης Ρουβάς vs Περιφέρειας Ηπείρου για το βιοαέριο

Ο Σάκης Ρουβάς πήγε προ ημερών στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να πείσει τη διοίκηση να αδειοδοτήσει πέντε μονάδες βιοαερίου και παραγωγής ενέργειας μέσω της επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων στην περιοχή. Πρόκειται για μονάδες που στηρίζονται στα απόβλητα χοιροτροφείων και θα λειτουργούσαν στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. 

Όμως, η Περιφέρεια δεν εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους και ο δημοφιλής τραγουδιστής και παρουσιαστής έφυγε από τις συναντήσεις με άδεια χέρια. Στην Περιφέρεια Ηπείρου θεωρούν πως δεν υπάρχουν οι χώροι στους οποίους θα διατίθεται το υποπροϊόν από τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων βιοαερίου.

Ποιες ελληνικές εταιρείες ευνοεί η άνοδος του δολαρίου

Έντονα ανοδική είναι το τελευταίο διάστημα η πορεία του αμερικανικού δολαρίου, σε σχέση με το ευρώ, μετά την πτωτική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και κράτησε μέχρι περίπου τα μέσα του Απριλίου.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει θετικά και ελληνικές εταιρείες που αμείβονται για διεθνείς δραστηριότητες σε δολάρια, όπως είναι π.χ. τα Διυλιστήρια, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Τιτάν και η Μυτιληναίος.

Ειδικά για την τελευταία, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ στο αλουμίνιο και στον ρωσικό κολοσσό Rusal, δημιουργεί προσδοκίες για αυξημένα κέρδη, καθώς όλες οι πωλήσεις αλουμινίου μέσω του London Metals Exchange (LME) πραγματοποιούνται σε αμερικανικά δολάρια.

«Βλέπει» και την αγορά ιδιωτικής υγείας η Invel

Τόσο την αγορά «κόκκινων δανείων», όσο και άλλους τομείς όπως η ιδιωτική υγεία (όπου εξετάζει «συγκεκριμένη περίπτωση») και η ανάπτυξη παραθεριστικών συγκροτημάτων, «βλέπει» η διοίκηση της επενδυτικής εταιρείας Invel.

Η Invel, μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, διαχειρίζεται σήμερα χαρτοφυλάκιο περί τα 2,5 δισ. ευρώ και την τελευταία διετία έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» που συνδέονται με ακίνητα.

Εκτός από την Εθνική Πανγαία, ένα από τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η επενδυτική εταιρεία που διοικεί ο Chris Παπαχριστοφόρου είναι και το τουριστικό συγκρότημα Aphrodite Hills στην Κύπρο.

Υγεία: Η CVC, οι αριθμοί και το… δίκιο της αγοράς

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτηρίζει η αγορά το τίμημα, το οποίο προσφέρει η CVC Capital Partners για να αποκτήσει, μέσω της Hellenic Healthcare, το 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου της «Θεραπευτήριο Υγεία» από τη MIG.

Η δεσμευτική προσφορά του fund ενείχε τίμημα 0,92 ευρώ ανά μετοχή (197,7 εκατ. ευρώ) για το 70,38%, που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 281,27 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία.

Ταυτόχρονα, η Hellenic Healthcare αναλαμβάνει δανεισμό του Υγεία, ύψους περίπου 131 εκατ. ευρώ (σ.σ. όπως θα διαμορφωθεί μετά την πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία).