One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πολλοί εν δυνάμει αγοραστές διαμερισμάτων και κατοικιών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων των τραπεζών, που θα μπορούσαν να συμπιέσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να ελπίζουν πως θα αγοράσουν ακίνητα φθηνότερα, αναφέρουν κτηματομεσίτες.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η κτηματαγορά, η οποία δεν ήταν ποτέ σε άνθιση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει ατονίσει το τελευταίο διάστημα, περιμένοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ομως, τραπεζίτες ανταπαντούν ότι η αγορά ακινήτων είναι υποτονική εδώ και καιρό και δεν οφείλεται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Αν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις τράπεζες καθυστερούσαν περισσότερο, η αγορά θα ήταν παγωμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δευ 16 Οκτ

Πολλά έχουν ειπωθεί από τότε που ο ΟΠAΠ άλλαξε χέρια, περνώντας σε ξένους μετόχους με μια σχετικά μικρή ελληνική συμμετοχή.

Αν όμως κρίνουμε από τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα της δωρεάν διανομής μερικών εκατοντάδων αδειών πρακτορείων, τότε μπορούμε να πούμε πως αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Κι αυτό γιατί δεν πιστεύουμε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ ως κρατικού μονοπωλίου θα έκανε αυτό που κάνει η τωρινή.

Κοινώς, να αναθέσει σε τρίτη, εξειδικευμένη εταιρεία για να κάνει συνεντεύξεις  και να αξιολογήσει τους υφιστάμενους πράκτορες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν δωρεάν επιπλέον άδεια.

Δεν είναι γνωστή η έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο. Ομως, ορισμένοι ιδιοκτήτες γραφείων στο κέντρο της Αθήνας έχουν μετατρέψει ολόκληρους ορόφους σε δωμάτια και μικρά διαμερίσματα που νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Με αυτό τον τρόπο οι ίδιοι αποκομίζουν περισσότερα έσοδα και οι ξένοι επισκέπτες ένα σπίτι να μείνουν για σύντομο χρονικό διάστημα, για το οποίο πληρώνουν υποπολλαπλάσια εκείνων που θα πλήρωναν αν έμεναν σε ένα από τα γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής της Πλατείας Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του ΞΕΕ, το Δημόσιο χάνει έσοδα 341 εκατ. ευρώ από συμβάσεις Airbnb.

Η χθεσινή ήταν η τελευταία παρουσία του κ. Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Ecofin). Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε σε ένα ακόμη περιστατικό, που δείχνει τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου.

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου το 2014, o τότε υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ήθελε να αφήσει το στίγμα της ελληνικής προεδρίας, με την έγκριση της τραπεζικής ενοποίησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Στουρνάρας με συνοδεία τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ήταν πρόεδρος του Eurogroup, πήραν το αυτοκίνητο και οδήγησαν από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο για να μιλήσουν με τους αρμόδιους του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να κλείσει το θέμα της ενοποίησης.

Αυτό έγινε αλλά οι συνομιλίες κρατούσαν επί 12 ώρες και πάνω και ενίοτε προέκυπταν διαφωνίες, με αποτέλεσμα να διακόπτονται για να επικοινωνήσουν με τη γερμανική πλευρά, ώστε οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Στουρνάρας να είναι καλυμμένοι.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν σε κάποιο σημείο μεσημέρι και απόγευμα της μιας μέρας και ολοκληρώθηκαν στις 5 ώρα το πρωί την επομένη.

Οπως είχε δεσμευθεί, ο κ. Στουρνάρας πήρε στο κινητό τον κ. Σόιμπλε για να του πει τα νέα, δηλαδή ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι συνομιλίες.

Δεν πρόλαβε να χτυπήσει το κινητό του Γερμανού υπουργού μια φορά και αμέσως το σήκωσε στις 5 το πρωί, εντυπωσιάζοντας τον σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως περίμενε το τηλεφώνημα και δεν είχε κοιμηθεί, για να ενημερώσει εν συνεχεία την κα Μέρκελ.

Το περιστατικό δείχνει μια πλευρά του χαρακτήρα του πιο παλιού πολιτικού και νέου προέδρου της γερμανικής Βουλής.

Η κυρίαρχη άποψη  μεταξύ των τραπεζιτών θέλει τις τιμές που δίνουν τα ξένα funds για την αγορά ξενοδοχειακών δανείων να είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που μπορεί να πιάσουν πουλώντας απευθείας τα υποκείμενα  ξενοδοχεία.

Κοινώς, 30 με 45 λεπτά στο ευρώ, που φέρονται να δίνουν τα funds για τα προβληματικά δάνεια αυτού του είδους, είναι πολύ λίγα συγκρινόμενα με τα 70-80 λεπτά που ευελπιστούν να πιάσουν οι τράπεζες με την πώληση των μονάδων.

Η σχετικά πρόσφατη δικαστική απόφαση για τα ξενοδοχεία γνωστής αλυσίδας στη Ρόδο, που τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, διευκολύνει τη διαδικασία όπως εκτιμούν.