DR. MONEY

ΔΝΤ: Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε

ΔΝΤ: Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε

Tο σήριαλ της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζεται. Όμως, η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι δύσκολη αν στόχος είναι η βιώσιμη έξοδος στις αγορές πριν την λήξη του προγράμματος.

Η παγίδα μιας υπέρβασης

Η παγίδα μιας υπέρβασης

Η μεγάλη υπέρβαση που κατέγραψε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο μεγάλος παίκτης της διαπραγμάτευσης δεν πρόκειται να αλλάξει τη δική του.

Μη ροκανίζετε τις προοπτικές ανάπτυξης

Μη ροκανίζετε τις προοπτικές ανάπτυξης

Σύμφωνα με τη θεωρία του ελατηρίου, η οικονομία θα μπορούσε να έχει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης για τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια. Αν όμως πιστέψουμε τη θεωρία του καθηγητή Larry Summers, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες.

Σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Σόιμπλε

Σε ποιους απευθυνόταν ο κ. Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μετράει τα λόγια του και δεν πετάει πυροτεχνήματα. Το ίδιο ισχύει για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ΔΝΤ, που είχαν συγκεκριμένο αποδέκτη.     

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει

H Κίνα είναι αποδεκτή από τους Ελληνες πολιτικούς αλλά έχει επενδύσει λίγα εδώ σε σχέση με αλλού στην ΕΕ. Τυχαίο; Όχι. Υπάρχει κάτι βαθύτερο πίσω από τις αναιμικές ξένες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης ίσως είχε εν μέρει δίκιο τελικά.   

Υπάρχει ζωή και χωρίς το QE

H κυβέρνηση φέρεται να συζητά νέα μείωση του αφορολόγητου και επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ. Όμως, υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Το κρας τεστ της θεωρίας του ελατηρίου

Το 2017 θα αποδειχθεί αν είχαν δίκιο οι οπαδοί της συνεχιζόμενης ύφεσης, ή οι θιασώτες του ελατηρίου που πετάγεται μετά από μια περίοδο παρατεταμένης συμπίεσης παρά τα προσκόμματα.

O Τραμπ και το πρότυπο Ρέιγκαν

Αρκετοί αναλυτές και άλλοι βλέπουν στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ένα νέο Ρόναλντ Ρέιγκαν, που ήλθε στην Ουάσινγκτον φέροντας μια νέα εποχή οικονομικής ευημερίας. Όμως, κάποια πράγματα δεν είναι ίδια.

Το ανάποδο σενάριο για τις αγορές

Δεν είναι συνηθισμένο να πηγαίνει κανείς κόντρα στο ρεύμα, αν και μερικοί το έχουν κάνει στρατηγική στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Υπό αυτή την έννοια, το 2017 μπορεί να είναι όπως το 2016 από την ανάποδη.  

O πληθωρισμός και το δίλημμα του Ντράγκι

Η ΕΚΤ έχει εφαρμόσει μη συμβατικά μέτρα, για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Όλα δείχνουν πως τα κατάφερε. Ηλθε λοιπόν η ώρα για τον κ. Ντράγκι να κάνει το επόμενο βήμα, που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εύχεται.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας στον αστερισμό του 2017

Οι δύο όψεις του 2017

Tο παζλ με τις πιστωτικές εξελίξεις του 2017

Τα ορόσημα πλησιάζουν!

H Ελλάδα ανάμεσα σε συμπληγάδες

Γερνάμε αλλά μυαλό δεν βάζουμε!

H αβεβαιότητα κοστίζει στην... ανάπτυξη

H  Μέρκελ και τα όρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης!

O Σόιμπλε θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο!

Γιατί ο Τόμσεν τράβηξε τη γραμμή του ΔΝΤ!