ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

Συνταγή ευρωπαϊκής αποτυχίας

Συνταγή ευρωπαϊκής αποτυχίας

Η παρούσα μεταναστευτική-προσφυγική κρίση όχι μόνον ανέδειξε σειρά ατελειών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή της περαιτέρω αποδόμησής του. Μετά τη Βρετανία, την οδό διάλυσης της ΕΕ μάς δείχνει ο Τουσκ.

Ο χότζας, ο γάιδαρος και οι φόροι

Ο χότζας, ο γάιδαρος και οι φόροι

Τα πάντα έχουν όρια. Το ίδιο και οι φόροι. Εάν αυτό δεν είναι προφανές υπό το φως των συνεχώς αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, με ρυθμό σχεδόν ένα δισ. ευρώ τον μήνα, τότε… υπάρχει πρόβλημα.

Η αξία της αυτοσυγκράτησης

Η αξία της αυτοσυγκράτησης

«Πειρασμός» υπάρχει πάντα. Η αρετή, ωστόσο, προκύπτει με την αυτοσυγκράτηση. Χρήσιμο θα ήταν να το θυμόμαστε αυτό, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και το 2018 αποδειχθεί εκλογική χρονιά…

Το «παιχνίδι» των… θεσμών

Το «παιχνίδι» των… θεσμών

Η υπόθεση απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν είναι ούτε παιχνίδι, ούτε οφείλει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Διαφορετικά όλοι θα βρεθούν χαμένοι και πρώτοι οι πολίτες αυτής της χώρας.

Φτιάξ' το ή άσ' το!

Φτιάξ' το ή άσ' το!

Βάσει της πρότασης που παρουσίασε χθες ο Μάρτιν Σουλτς, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καιρό έως το 2025, ώστε να αποφασίσουν εάν θέλουν ένα «ενιαίο μαγαζί» ή... καθόλου «μαγαζί». Είναι η πλέον σημαντική παρέμβαση που έχει γίνει για το μέλλον της Ευρώπης.

Το μεταμνημονιακό σύνδρομο

Με ή χωρίς πιστωτική γραμμή ή ακόμη και ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα οφείλει να τα καταφέρει. Οφείλει να σταθεί, επιτέλους, στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις στη μετά μνημόνιο εποχή. Είναι σε θέση;

Οκτώ χρόνια φαγούρα

Αρνούμενοι επί σχεδόν 8 χρόνια να κάνουμε αυτό που έπρεπε, αναδειχθήκαμε ως η μακροβιότερη μνημονιακή «περίπτωση» στην ευρωζώνη. Μία «ειδική περίπτωση», όπως κατ’ ευφημισμό μάς χαρακτήριζαν οι εταίροι μας. Νισάφι πια!

Ξένοι στην ίδια πόλη

Η μετά μνημόνιο εποχή, την οποία όλοι ευαγγελίζονται, απαιτεί αν όχι οδικό χάρτη με τη μορφή αναπτυξιακού σχεδίου, τουλάχιστον μία κοινή γλώσσα μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα. Ακόμη όμως, κατά τα φαινόμενα, δεν είμαστε… εκεί!

Τα αυτονόητα… μετά από 7,5 χρόνια

Αποτελεί λόγο «πανηγυρισμού» η εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι εταίρων και δανειστών; Δεν αποτελεί μία αυτονόητη υποχρέωση; Οπουδήποτε αλλού στην υφήλιο, ασφαλώς. Στην Ελλάδα, είναι μία… άλλη συζήτηση!

Ο πιο έντιμος παίκτης

Παίζει με ανοιχτά χαρτιά και υποστηρίζει σαφείς θέσεις, όπως αυτή που επανέλαβε χθες για την ανάγκη μείωσης του χρέους. Για τον λόγο αυτόν και μόνο -αν και υπάρχουν και άλλοι-, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος σύμμαχος της χώρας.

Η αξία του «μομέντουμ»

Η λήθη και τα πλήθη

Επιστροφή στην κανονικότητα

Από τα λόγια στην πράξη

Τυφλή, κουφή και… ανάπηρη η Δικαιοσύνη!

Ιδού η Ρόδος, ιδού και… η ανάπτυξη

Πιο πειραματόζωο… πεθαίνεις!

Την καρδάρα και τα μάτια σας

Πού θα κριθεί το στοίχημα της Κεντροαριστεράς

Το μεταναστευτικό και η ανάγκη για άμεσες λύσεις