Επενδυτικές σχέσεις ή... περιθωριοποίηση!

Tα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη Σοφοκλέους και οι Έλληνες θεσμικοί ολοένα και μικρότερο. Οι εισηγμένες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Αυτό, εκτός από καλά θεμελιώδη, προϋποθέτει ανάπτυξη των σχέσεων με τους επενδυτές (Investor Relations), και ιδιαίτερα τους ξένους.

Επενδυτικές σχέσεις ή... περιθωριοποίηση!
Αν και δεν υπάρχει εμπειρική μελέτη που να το αποδεικνύει, η υπεραπόδοση των μετοχών των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση των θέσεων των εξ Εσπερίας επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ανάκαμψη αρκετών μετοχών πέρυσι συνέπεσε με την αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Όμως, η ιστορία δείχνει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για μια εταιρία η οποία έχει να επιδείξει μια ελκυστική αποτίμηση σε σχέση με ομοειδείς του κλάδου στην Ελλάδα, και γενικότερα στην Ευρώπη, και πιθανόν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, και το κυριότερο δημιουργία υποδομής σε ανθρώπους, διαδικασίες κ.τ.λ. Σ’ αυτά τα πλαίσια η δημιουργία ή και ενίσχυση του υφιστάμενου Γραφείου Σχέσεων με Επενδυτές (ΙR) είναι εκ των ουκ άνευ.

Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα των εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κυρίως τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, και μερικές εξωστρεφείς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το αντελήφθησαν σχετικά έγκαιρα είτε πριν είτε μετά την είσοδο της Σοφοκλέους στις ανεπτυγμένες αγορές την άνοιξη του 2001.

Όλες αυτές επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών δύο χρόνια περίπου αργότερα.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων είτε αδυνατεί να καταλάβει είτε υποτιμά τη δυνητική συνεισφορά του Γραφείου Σχέσεων με Επενδυτές στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους τους.

Πολλές μάλιστα εταιρίες συγχέουν τις δημόσιες σχέσεις (PR) με το ”IR”. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το διαφαινόμενο κενό σπεύδουν να καλύψουν διάφορες εταιρείες ”IR” αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για ίδιον όφελος.

Ωστόσο, η καλλιέργεια των σχέσεων με επενδυτές μαζί με την εδραίωση και ενδυνάμωση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελούν το πρώτο μέλημα των διοικήσεων των εισηγμένων.

Ιδίως σε μια εποχή όπως η τωρινή, που οι κεφαλαιοποιήσεις αρκετών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην οθόνη των ”ραντάρ” των ξένων small cap funds, τα οποία διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών δεν δείχνουν να κατανοούν τη νέα πραγματικότητα. Γι’ αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το πληρώσουν με περιθωριοποίηση και απαξίωση εις βάρος των συμφερόντων των μετόχων τους και των ιδίων.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v