Σοφοκλέους... ανάβασις

Premium απόδοσης, σε μια κεφαλαιαγορά που χαρακτηρίζεται από στοιχεία value & growth και στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 4.600 μονάδες, ”βλέπει” ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Merit Χρηματιστηριακής, κ. Δ. Λευτάκης, εστιάζοντας στις πρόσφατες εξελίξεις των διεθνών αγορών.

Σοφοκλέους... ανάβασις
του Διονύση Λευτάκη (*)

Oι πρόσφατες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές καταδεικνύουν ένα στοιχείο: Oι αγορές υποφέρουν από τη νόσο της μεγάλης ρευστότητος – προερχόμενη κυρίως από τις επιδόσεις 1. της ναυτιλίας, 2. των εμπορευμάτων (commodities) και 3. των ομολόγων, κατά την τελευταία τριετία.



Παράλληλα, έχουν αναπτύξει αντισώματα σε όλες εκείνες τις καταστάσεις που προσδιορίζουμε ως καταστάσεις γεωπολιτικής αστάθειας, τις οποίες βιώσαμε εντόνως τα πέντε τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών χτυπημάτων, πολέμων και πετρελαϊκών κρίσεων.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές και εκείνες των ΗΠΑ σε θετικό momentum, εδραζόμενες στη βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία, εκτιμούμε ότι η δική μας μπορεί όχι μόνον να ακολουθήσει σε τούτη τη χρονική περίοδο, αλλά και να ηγηθεί, καθώς διαθέτει το premium της ανάπτυξης και της έκθεσής της στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης, οι οποίες αναπτύσσονται με μέσο ρυθμό 5% ετησίως.

Επιμέρους και αμιγώς, εγχώρια στοιχεία-παράγοντες που μόνον βελτιωτικά επιδρούν στο ήδη γενικευμένα θετικό διεθνώς χρηματιστηριακό κλίμα είναι:

1. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες επιτέλους με ζέση προχωρεί η κυβέρνηση.

2. Οι αναμενόμενες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν τα επιτυχή placements που έλαβαν χώρα στον ΟΠΑΠ, στην Cosmote, αλλά και στις Νεοχημική, Νewsphone, Lamda - Μπαλής, Cardico - Kαρδασιλάρης, στον ΟΤΕ, στην Εθνική Τράπεζα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εμπορική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα), και οι οποίες δεν θα πρέπει διόλου να καθυστερήσουν.

3. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην Ε.Ε (κατά τη γνώμη μας πιστώνεται στα θετικά του νέου προέδρου της Ε.Κ.), με το οποίο δίνεται η ιστορική ευκαιρία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να καθαρίσει την ήρα από το στάρι.

4. Οι αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση που εφάρμοσε η νέα διοίκηση του Χ.Α. και αφορούν στην κατηγοριοποίηση των μετοχών επί τη βάσει κριτηρίων που ισχύουν διεθνώς.



5. Η οριστική και αμετάκλητη εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων, η ενσωμάτωση των οποίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα 15μηνο.



6. Η βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία, καθώς και η βελτιωμένη εταιρική εξωστρέφεια.



7. M&A – εξαγορές και συγχωνεύσεις έστω και με δανεισμό.

8. Η μεγάλη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων κυρίως στις δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-20 και η διαφαινόμενη διάχυση αυτών σε μετοχές του FTSE 40.

9. Η αναμενόμενη επιστροφή των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών στη Σοφοκλέους μετά την αποχώρηση του 2005.

Τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία σε όλα τα χρηματιστήρια μιλούν -και ουχί εσφαλμένα- για εποχικότητα και αισιοδοξία ως προς χειμερινές επιδόσεις, κυρίως μετά τα μέσα του φθινοπώρου.

Πώς θα έπρεπε συνεπώς να αντιδράσει κανείς επί τη βάσει αυτών των δεδομένων;

1. Ουδείς πρέπει να ”καθυστερήσει” στο να αντιδράσει, θεωρώντας δεδομένες τις οποιεσδήποτε εξελίξεις. Οι καιροί απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, ειδικά όταν βρισκόμαστε μέσα στο αποδοτικότερο 7μηνο του χρηματιστηρίου (θυμίζουμε ότι από Νοέμβριο ως Μάιο, συνήθως με το διάλειμμα του Μαρτίου, πραγματοποιούνται ιστορικά οι καλύτερες αποδόσεις).

2. Η διατήρηση των θέσεων (που είναι τοις μετρητοίς) επιβάλλεται, αρκεί να αφορούν σε μετοχικούς τίτλους εταιρειών με έμφαση:



* Στην ποιότητα,

* στο μέγεθος κερδοφορίας,

* στο ύψος του μερίσματος,

* στην αξιοπιστία του management,

* στην εξωστρέφεια,

* στην εξάλειψη του κινδύνου της χαμηλής εμπορευσιμότητας, φωτίζοντας –θέλοντας και μη- τις λίγες, δυστυχώς, εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια και τις οποίες χρησιμοποιούν τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού,

* στις ποιοτικές εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που επιθυμούν να ενταχθούν σε έναν ευρύτερο χρηματιστηριακό χάρτη από αυτόν της Σοφοκλέους και να βγουν με φιλοδοξίες στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα και να ενταχθούν στη νέα διεθνή κατηγορία του Χ.Α.

3. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι ή τουλάχιστον όσοι επιθυμούν να ”εκμεταλλεύονται” την εποχικότητα του χρηματιστηρίου και τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του, θα πρέπει να μην ξεχνούν ότι πολλές φορές οι αποδόσεις του πρώτου τριμήνου χαρακτηρίζουν τις αποδόσεις ολόκληρης της χρονιάς.

(*) Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της MERIT ΑΧΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v