Συγχωνεύσεις αλά... γκρέκα!

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Πουθενά αλλού ίσως η γνωστή ρήση δεν βρήκε πιο πιστή εφαρμογή από τον νόμο 2992 του 2002, που οδήγησε στην εξαφάνιση αρκετών Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και στην αποδυνάμωση της εγχώριας θεσμικής βάσης. Αντί όμως για τη ριζική τροποποίηση του νόμου 2992 προ πολλού, η κυβέρνηση τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να κλείσει την τρύπα του φετινού προϋπολογισμού. Κρίμα.

Συγχωνεύσεις αλά... γκρέκα!
Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μην αναγνωρίζει την ανάγκη παροχής κινήτρων από το κράτος για τη δημιουργία μεγαλύτερων εγχώριων επιχειρηματικών σχημάτων, που θα είναι πιο αποτελεσματικά και θα μπορούν να σταθούν απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

Άλλο όμως αυτό, κι άλλο η παροχή φορολογικών κινήτρων για ενδοομιλικές εξαγορές μειοψηφιών ώστε να αποκομίζει φορολογικό όφελος η μητρική εταιρία.

Δυστυχώς, ο νόμος 2992 του 2002, ο οποίος προέβλεπε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των ανωνύμων εταιριών που προέρχονταν από συγχώνευση ή απορρόφηση άλλων, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από αρκετούς ομίλους για τον δεύτερο λόγο.

Δηλαδή, για να μειώσουν τη φορολογία τους και να αυξήσουν τα μετά φόρων κέρδη τους, εις γνώση μάλιστα των κυβερνητικών αρμοδίων, οι οποίοι κατά τα άλλα κόπτονταν όλη αυτή την περίοδο για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Εκτός όμως από την απώλεια εσόδων, η εφαρμογή του νόμου 2992 του 2002 στις περιπτώσεις απορρόφησης συγγενικών εταιριών οδήγησε επίσης σε κάτι ακόμη χειρότερο: στην απορρόφηση των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου των τραπεζικών ομίλων και την ουσιαστική συρρίκνωση του κλάδου, η οποία αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Η συνακόλουθη αποδυνάμωση της δύναμης πυρός των ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων συνετέλεσε στη δημιουργία χρηματιστηριακής αγοράς δύο ταχυτήτων, αφού τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια επικεντρώνονταν κυρίως στις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αποθάρρυνε επίσης την πιο ενεργό συμμετοχή του Έλληνα ιδιώτη επενδυτή στην αγορά, αφού παραδοσιακά προτιμά μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς προ πολλού την παρέμβαση των κυβερνητικών αρχών για την τροποποίηση του νόμου 2992 του 2002 για να διορθωθεί η προαναφερθείσα στρέβλωση.

Αντ’ αυτού, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θεώρησε σωστό να προχωρήσει στην κατάθεση διάταξης με την οποία υποχρεώνει όλες τις εταιρίες που έχουν κάνει χρήση του νόμου να κατανείμουν τη φορολογική ωφέλεια ισομερώς, σε τρεις συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, ώστε να... διευκολύνουν την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Όμως, με αυτή την ενέργεια το υπουργείο Οικονομίας αδικεί εαυτόν και αρκετούς άλλους, αφού βάζει δικαίους και αδίκους στο ίδιο καζάνι. Κρίμα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v