Τα ρεκόρ του πετρελαίου απειλούν το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Η συνεχής αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ προκαλεί αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης στις προηγμένες οικονομίες του πλανήτη και ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι εξαιτίας των ακριβών καυσίμων η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ θα περιοριστεί στο ήμισυ από το α’ (5,1%) στο τρέχον β’ τρίμηνο (2,6%).

Τα ρεκόρ του πετρελαίου απειλούν το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά επίπεδα των 70,85 δολαρίων κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, έχοντας ήδη εκτιναχθεί σε επίπεδα-ρεκόρ στο Λονδίνο, καθώς η νέα επιδείνωση των σχέσεων του Ιράν με τις δυτικές δυνάμεις επισκιάζει τις αγορές.

Το αμερικανικό ελαφρύ αργό ενισχύεται 30 σεντς στα 70,70 δολ. ανά βαρέλι στις ασιατικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ το Brent έχει ήδη αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 71,46 δολαρίων ανά βαρέλι στο Λονδίνο.



Η διεθνής ένταση που έχει προκαλέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και η απουσία του 25% της νιγηριανής παραγωγής λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων στην αφρικανική χώρα είναι οι βασικοί παράγοντες για την πιο πρόσφατη ανοδική τάση στις τιμές των προϊόντων ενέργειας.

Η ασταμάτητα ανοδική πορεία του ”μαύρου χρυσού” προκαλεί αμφιβολίες για την εύθραυστη ανάκαμψη των προηγμένων βιομηχανικών κρατών, καθώς διογκώνει το κόστος διαβίωσης για τους καταναλωτές και απειλεί να ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αναρρίχηση των τιμών ενέργειας θα προκαλέσει κόπωση στην αμερικανική οικονομία μετά την αρχική επιτάχυνση στο ξεκίνημα του έτους, προοπτική που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται από τις στατιστικές ανακοινώσεις, οι οποίες χθες έδειξαν υποτονικότητα στη βιομηχανία και τις κατασκευές τον Απρίλιο.

Η Elisabeth Denison, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein, αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε πιθανότατα με ρυθμό 5,1% στο α’ τρίμηνο του έτους, αλλά στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί δραματικά στο 2,6% κατά το β’ τρίμηνο.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v