Μ. Χατζηδάκης: Σε ρότα νέων υψηλών η Σοφοκλέους

Με τις τράπεζες να ανακτούν νέα δυναμική από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και την θετική αίσθηση που υπάρχει για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η αγορά ”ξεκόλλησε” από το εύρος διακύμανσης των τελευταίων τριών εβδομάδων και με την αρωγή των διεθνών αγορών μπήκε σε νέα ανοδική τροχιά, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μ. Χατζηδάκης:  Σε ρότα νέων υψηλών η Σοφοκλέους
Με τις τράπεζες να ανακτούν νέα δυναμική από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και την θετική αίσθηση που υπάρχει για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η αγορά ”ξεκόλλησε” από το εύρος διακύμανσης των τελευταίων τριών εβδομάδων και με την αρωγή των διεθνών αγορών μπήκε σε νέα ανοδική τροχιά, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Διανύουμε, τονίζει, πλέον την πιο καθοριστική φάση της φετινής ανόδου καθώς οι προσδοκίες που παίζονται πάνω στην τρέχουσα τάση είναι αρκετά αμφίρροπες και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υψηλού ρίσκου.

Η κερδοφορία των εισηγμένων και δη των δεικτοβαρών τίτλων θα μπει στο μικροσκόπιο των διαχειριστών, οι αναδιαρθρώσεις του ΟΤΕ, της Εμπορικής, της Αγροτικής, της ΔΕΗ, της Intracom θα κριθούν στην πρώτη ουσιαστική συγκρίσιμη χρήση αλλά και επιμέρους κλάδοι θα δείξουν κατά πόσο επηρεάζονται από την νέα ανατίμηση των πρώτων υλών και των καυσίμων.

Βρισκόμαστε, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, στο κατώφλι μιας συνολικής αναθεώρησης των προοπτικών της αγοράς με αυξημένη σημασία, καθώς μέρος των προσδοκιών έχει ήδη τιμολογηθεί και απαιτείται νέο υλικό για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη ή να δημιουργηθούν νέα δεδομένα ανόδου.

Οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν απαιτητικές και οι σκεπτικιστές δεν χάνουν την ευκαιρία να επισημαίνουν τις στρεβλώσεις ή τις υπερτιμήσεις που εμφανίζονται σε σχέση με το σύνολο της αγοράς ή με άλλες αντίστοιχες ομοειδείς εταιρίες στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά η αισιοδοξία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τα υψηλά της αγοράς, προσδοκώντας αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη από μεταβατικές πληρωμές που θα προέλθουν από την εξωστρέφεια των εταιριών σε νέες αγορές, από την βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού σε κλάδους όπως οι κατασκευές, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μεταλλικές κατασκευές αλλά και την σταθερή ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό που βρίσκεται μια ανάσα από το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Επιπλέον, οι αγορές διεθνώς δείχνουν μια πρωτοφανή ψυχραιμία στην ανατίμηση του πετρελαίου συνδέοντας την αύξηση των τιμών περισσότερο με την διεθνή ζήτηση και άρα με την ανάπτυξη παρά με κερδοσκοπικές κινήσεις που ενδεχομένως να είχαν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια η ανακοίνωση της FED για ανακοπή της ανοδικής τροχιάς και σταθεροποίηση τους στα τρέχοντα επίπεδα διαμόρφωσαν νέες προσδοκίες για την κυκλοφορία χρήματος για εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού κόστους των εταιριών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συσσώρευση του με μια έντονη εκτόνωση που κάλυψε το καθοδικό κενό της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον βρίσκεται σε ρότα νέων υψηλών. Η επόμενη θεωρητική αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 4.370 μονάδων όπου διέρχεται το άνω άκρο του ανερχόμενου πλαγιοανοδικού καναλιού χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη βαρύτητα λόγω της σχετικά βραχύβιας παρουσίας του στην εξέλιξη της τάσης.

Οι κινητοί μέσοι και οι σημαντικότεροι ταλαντωτές ανανέωσαν τα σήματα αγορών ξεκινώντας από επίπεδα με σημαντικό περιθώριο έως τις υπεραγορασμένες ζώνες. Η εκτίμηση των 4.450 μονάδων παραμένει ενεργή και σε αυτή την πορεία πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα υπερβολών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πειθαρχημένες κινήσεις διασφάλισης κεκτημένων ή απλά αποφυγής ανάληψης αυξημένου ρίσκου σε ότι αφορά νέες τοποθετήσεις παρακινούμενες αποκλειστικά και μόνο από την δυναμική της τάσης, καταλήγει ο Μάνος Χατζηδάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v