Η Morgan Stanley, o διάβολος και οι λεπτομέρειες

Οι Αγγλοσάξονες λένε ότι ”ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες” και απ’ ό,τι φαίνεται η σχετική ρήση ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της έκθεσης της Morgan Stanley με ημερομηνία 10 Απριλίου. Η έκθεση συστήνει μεν πώληση της ελληνικής αγοράς, άποψη συμβατή ίσως με τα placements για λογαριασμό πελατών της, που έκανε στο τέλος Μαρτίου σε μετοχές της Alpha και της ΑΤΕ. Στην ίδια έκθεση όμως, λίγο πιο μέσα, αναφέρει ευκρινώς ότι το σήμα πώλησης έχει αποδειχθεί πως δεν είναι τόσο... αξιόπιστο ιστορικά!

Η Morgan Stanley, o διάβολος και οι λεπτομέρειες
Σε έκθεσή τους με ημερομηνία 10 Απρίλιου οι υπεύθυνοι στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές της Morgan Stanley συμπεραίνουν ότι η ελληνική και η βελγική αγορά είναι οι πιο ακριβές και υπερ-επενδεδυμένες (over-owned) ανάμεσα στις 16 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζουν.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι, μετά τη Νορβηγία, η αγαπημένη χώρα των αναλυτών, αφού οι συστάσεις για αγορές μετοχών ξεπερνούν το 50% των συνολικών συστάσεων.

Αντίθετα, σημειώνουν, η ισπανική και η σουηδική αγορά θεωρούνται οι πιο φθηνές και υπο-επενδεδυμένες (under-owned), με τις αγορές της Φινλανδίας και της Δανίας να έπονται. Η ιταλική αγορά θεωρείται μεν φθηνή, αλλά βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ των υπερ-επενδεδυμένων και των υπο-επενδεδυμένων.

Τα στοιχεία από την έρευνα της Russell Mellon για τις ευρωπαϊκές αγορές χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση των αγορών ως υπερ-επενδεδυμένων ή μη, ενώ η σύγκριση της σχετικής μερισματικής απόδοσης προς τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας χρησιμοποιείται ως κριτήριο ελκυστικότητας.

Επικαλούμενοι τις υψηλότερες αποδόσεις που αποκόμισαν οι επενδυτές από το 1999 μέχρι σήμερα, όταν υιοθέτησαν τη στρατηγική της αγοράς φθηνών και υπο-αγορασμένων εθνικών αγορών, οι συγγραφείς της έκθεσης προτείνουν αγορά για Ισπανία και Σουηδία και δίνουν σήμα πώλησης για Ελλάδα και Βέλγιο.

Αναμφίβολα, η συγκεκριμένη άποψη της Morgan Stanley για την ελληνική αγορά είναι απολύτως συμβατή με τις πωλήσεις πακέτων μετοχών στην Alpha Bank και την ΑΤΕBank από πελάτες της το τελευταίο 10ημερο του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley διαμεσολάβησε στην πώληση 2 εκατ. μετοχών περίπου ή του 0,62% της Alpha Bank στην τιμή των 29,75 ευρώ και 17 εκατ. μετοχών ή του 1,7% περίπου της ATE Bank στην τιμή των 5,40 ευρώ στις 28 Μαρτίου, προλαβαίνοντας πιθανόν το placement του ελληνικού Δημοσίου.

Μια προσεκτική ανάγνωση όμως της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα, ανάλογα με τη στρατηγική που ακολουθείται.

Ετσι, η στρατηγική της αγοράς μετοχών από τα φθηνά και υπο-επενδεδυμένα χρηματιστήρια απέφερε σημαντικούς καρπούς στους επενδυτές μέσα στο επόμενο 12μηνο από το 1999 μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές είχαν κατά μέσο όρο απόδοση 8% υψηλότερη σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν μπορεί όμως να ισχυρισθεί κανείς το ίδιο για τη στρατηγική των πωλήσεων στις θεωρούμενες ακριβές και υπερ-επενδεδυμένες αγορές.

Εφαρμόζοντας αυτή τη στρατηγική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο αξιόπιστη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, ο επενδυτής κέρδισε μόλις 1% παραπάνω από τη μέση απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Καλές λοιπόν οι εκθέσεις, όπως αυτή της Morgan Stanley, αλλά καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται όντως στις λεπτομέρειες!

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v