Τη Δευτέρα η έκθεση της Eurostat για ελλείμματα

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται το νέο ”χτύπημα” της Eurostat με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων για τα έτη 2004 και 2005. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το έλλειμμα αναρριχήθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2004 και στο 4,53% του ΑΕΠ το 2005. Το Μάιο στην Αθήνα κλιμάκιο ελεγκτών για τη μέτρηση της ”άσπρης τρύπας”.

Τη Δευτέρα η έκθεση της Eurostat για ελλείμματα
της Ελενας Λάσκαρη

Τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένεται το νέο ”χτύπημα” της Eurostat με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων για τα έτη 2004 και 2005.

Εντός του Μαΐου θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο ελεγκτών της για τη... μέτρηση της ”άσπρης τρύπας”, παράμετρος η οποία έφερε αναθεωρήσεις και στα ελλείμματα των προηγούμενων ετών.

Τα στοιχεία που, εκτός απροόπτου, ανακοινώνονται τη Δευτέρα είναι αυτά που εστάλησαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δείχνουν ότι το έλλειμμα αναρριχήθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το 2004 και στο 4,53% του ΑΕΠ το 2005.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat για το 2004 ανέφεραν έλλειμμα 6,6% του ΑΕΠ και του υπουργείου Οικονομίας 4,3% του ΑΕΠ για το 2005.

Οι ”οικειοθελείς” αναθεωρήσεις έγιναν μετά από αμφισβητήσεις της Κομισιόν για το εύρος της ”άσπρης τρύπας” (πλεονάσματα ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ) και την κοινοτική σύσταση να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του περασμένου έτους το σύνολο των επιστροφών κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ ύψους 518 εκατ. ευρώ, τα οποία εγγράφονταν τμηματικά (όπως άλλωστε και καταβάλλονται σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου).



Οι διεθνείς οργανισμοί, τελευταίος εκ των οποίων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμούν ότι υπό τις προϋποθέσεις ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού και διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης (κρίσιμη παράμετρος το πετρέλαιο που ”χτύπησε” το πρωί της Τετάρτης 73,9 δολάρια ανά βαρέλι) είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% φέτος.

Κρούουν κώδωνα κινδύνου όμως για τον κίνδυνο επανεμφάνισης υπερβολικού ελλείμματος το επόμενο έτος, δεδομένου ότι γίνεται χρήση προσωρινών μέτρων 1,1 δισ. ευρώ φέτος.

Στις προβλέψεις του το ΔΝΤ εκτιμά ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος στο 2,8% (2,6% προβλέπει το υπουργείο Οικονομίας) αλλά θα ενισχυθεί σε 3,2% το 2007. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις ανάπτυξης, στο 3,3% φέτος και στο 3,2% το 2007, ενώ για την ανεργία προβλέπεται διετής παραμονή στα επίπεδα του 9,5% του εργατικού δυναμικού.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπου προφανώς δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, εκτιμάται διαμόρφωση στο 3,3% φέτος και στο 3% σε μέσα επίπεδα εναρμονισμένου δείκτη το 2007.

Την ερχόμενη Πέμπτη, εν τω μεταξύ, δίδεται στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται ανησυχία για την εξέλιξη του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v