Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την Ολυμπιακή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας κυρώσεις για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει την κρατική βοήθεια που είχε αποδοθεί στην Olympic Airways και την Olympic Airlines, η οποία έχει κριθεί παράνομη. Εξάλλου, η Ε.Ε. αποφάσισε να εγκρίνει ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του εναέριου χώρου από 11-14 Σεπτεμβρίου 2001.

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την Ολυμπιακή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας κυρώσεις για την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει την κρατική βοήθεια που είχε αποδοθεί στην Olympic Airways και την Olympic Airlines, η οποία έχει κριθεί παράνομη.

Η καταχρηστική βοήθεια των 161 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην Ολυμπιακή από τον Δεκέμβριο του 2002 συνίσταται από 41 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια αναδιοργάνωσης και επιπλέον 120 εκατ. σε λειτουργικά κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν εξαίρεση της εταιρίας από την πληρωμή μιας σειράς ποσών που χρωστούσε η επιχείρηση στο ελληνικό κράτος, όπως τον ΦΠΑ στα καύσιμα.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφασή της περί κρατικών ενισχύσεων, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα έπρεπε να ποσοτικοποιήσει και να ανακτήσει κάθε χορηγηθείσα ενίσχυση παρανόμως στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές από τον Δεκέμβριο 2002.

Η απόφαση επέβαλε επίσης στην Ελλάδα την υποχρέωση να αναστείλει άμεσα όλες τις περαιτέρω πληρωμές ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και της όρισε προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τη λήψη μέτρων συμμόρφωσης με την εν λόγω απόφαση.

Στην απόφασή της του Σεπτεμβρίου 2005, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομη και μη συμβιβάσιμη κρατική ενίσχυση με τη μορφή των κατωτέρω μέτρων:

* Χορήγηση 40 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και την Ολυμπιακή Αεροπορία προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους μίσθωσης αεροσκαφών από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.



* Αδικαιολόγητη πληρωμή περίπου 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο προς την Ολυμπιακή Αεροπορία κατά τη δημιουργία και τη μεταβίβασή των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Δημόσιο, με την υπερτίμηση των μεταβιβασθέντων στοιχείων του ενεργητικού.

* Ανοχή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου της μη εξόφλησης οφειλόμενων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ, μεταξύ Δεκεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2004.

* Ανάληψη από το ελληνικό Δημόσιο μέρους των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, π.χ. σε σχέση με τις συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών και την αποπληρωμή τραπεζικού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα κλήθηκε να ανακτήσει αμελλητί την ενίσχυση, το ακριβές ποσό της οποίας έπρεπε να προσδιοριστεί κατά την εκτέλεση της αποφάσεως του Σεπτεμβρίου 2005.

Ζητήθηκε επίσης από την Ελλάδα να αναστείλει άμεσα κάθε περαιτέρω καταβολή παράνομων ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί το ακριβές προς ανάκτηση ποσό. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ανάκτηση και η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ότι έχει αναστείλει κάθε πληρωμή νέων παρανόμων ενισχύσεων.

Τον Μάιο 2005 το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχε ήδη αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν είχε εκτελέσει την απόφαση της Επιτροπής, του Δεκεμβρίου 2002, βάσει της οποίας η Ελλάδα έπρεπε να ανακτήσει παράνομες ενισχύσεις ύψους 161 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή αποφάσισε προσφάτως να αποστείλει στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη λόγω μη συμμόρφωσης με την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου και με την απόφασή της του 2002.

Στην αιτιολογημένη γνώμη αναφέρεται ότι, ανάλογα με την απάντηση των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή μπορεί επίσης να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για την αιτία αυτή και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών ποινών.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει ενισχύσεις ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην αεροπορική εταιρία Ολυμπιακή Αεροπορία για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν από το κλείσιμο του εναέριου χώρου μεταξύ 11 και 14 Σεπτεμβρίου 2001.

Αντίθετα, σύμφωνα με την πρακτική που υιοθετήθηκε για άλλες χώρες, η Επιτροπή δεν μπορεί να δεχθεί τα μέτρα που λήφθηκαν για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε σχέση με πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2001. Το προς ανάκτηση ποσό ανέρχεται εν προκειμένω σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον κλάδο των αερομεταφορών, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2001, η Επιτροπή έκανε δεκτά ορισμένα είδη ενισχύσεων, στα οποία συγκαταλέγονται οι ενισχύσεις για την ασφαλιστική κάλυψη και οι σχετικές με τις δαπάνες που προκλήθηκαν λόγω μερικού κλεισίματος του εναέριου χώρου.

Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο ανερχόταν σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Η επίσημη εξέταση στην οποία προέβη η Επιτροπή, ως επακόλουθο της απόφασής της από 27 Μαΐου 2003, επέτρεψε πράγματι να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα αιτιολόγησε την άμεση σχέση των αποζημιωτέων απωλειών με τους αποδεδειγμένους περιορισμούς πτήσεων που μεταφράζονται σε 2 εκατ. ευρώ ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

Ειδικότερα, πρόκειται για ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν εξαιτίας ματαίωσης πτήσεων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ισραήλ, οι εναέριοι χώροι των οποίων έκλεισαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, ένα άλλο μέρος των ενισχύσεων που καταβλήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία είτε αφορά σε πτήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν μετά τις 14 Σεπτεμβρίου 2001, δηλαδή μετά την περίοδο η οποία προβλέπεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής και έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αρνητικής απόφασης για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε δεν αιτιολογήθηκε από την Ελλάδα.

Τέλος, όσον αφορά στις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην Aegean Cronus, ύψους περίπου 140.000 ευρώ, η Ελλάδα δεν προσκόμισε κανένα δικαιολογητικό στοιχείο, οπότε η Επιτροπή αποφάσισε επίσης την ανάκτησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v