Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα μάχη: Μετοχές εναντίον ομολόγων!

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια, οι πραγματικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα, όμως οι μετοχές στις ώριμες και τις ανεπτυγμένες αγορές δεν δείχνουν να... χαμπαριάζουν. Κάποιος κάνει λάθος. Ποιος όμως; Οι μετοχές ή τα ομόλογα;

Η νέα μάχη: Μετοχές εναντίον ομολόγων!
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ανέβηκε χθες στο 5,11%, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002.

Η μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών και των πωλήσεων νέων κατοικιών ενίσχυσε τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά ότι η Fed δεν θα σταματήσει στο 5%, αλλά θα στοχεύσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Ως συνήθως, η κίνηση της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων δεν άφησε αδιάφορη την αντίστοιχη της ευρωζώνης που την ακολούθησε, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να πιάνει το 4%.

Φρέσκα νέα δεν υπήρχαν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς να ξαναθυμηθούν την άνοδο του πληθωρισμού στη Γερμανία, που ανακοινώθηκε προχθές ύστερα από ένα διάλειμμα 7 μηνών.

Ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων στην αγορά ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού άφησε αδιάφορα τα χρηματιστήρια που κατέγραψαν κέρδη, ωθώντας τον Dow Jones στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 6 χρόνων.

Οι συμμετέχοντες στις χρηματιστηριακές αγορές ερμήνευσαν τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία ως μία ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρός και στην ευρωζώνη επιταχύνεται, μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για τις πωλήσεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι θετικές εκπλήξεις που επεφύλαξαν τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιριών, όπως η Pepsico, η Roche και η Infineon, συνέβαλαν επίσης στη δημιουργία θετικού κλίματος.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προβληματίζει, αφού η νομισματική πολιτική της Fed στις ΗΠΑ θα αρχίσει να γίνεται οσονούπω περιοριστική και η αντίστοιχη της ΕΚΤ λιγότερο επεκτατική.

Ας μη λησμονούμε πως τα υψηλότερα επιτόκια αφενός ευνοούν τη μετακίνηση κεφαλαίων από τις μετοχές σε κινητές αξίες σταθερού εισοδήματος, όπως τα κρατικά ομόλογα, και αφετέρου καθιστούν τις μετοχές πιο ακριβές, καθώς αυξάνεται το προεξοφλητικό επιτόκιο των αναμενόμενων μερισμάτων στο μέλλον.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, λοιπόν, θα περίμενε κανείς η αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων και το ξεπούλημα των ομολόγων να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μετοχικές αξίες.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε συνέχιση του υψηλού ρυθμού οικονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ και σε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, που θεωρούνται σημαντικές για την αύξηση των εταιρικών κερδών.

Οι ίδιοι ποντάρουν επίσης στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, ώστε να μη χρειαστεί οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια περισσότερο απ’ όσο προεξοφλούν οι αγορές σήμερα.

Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι το να κρατά κανείς δυο καρπούζια - τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό- κάτω από την ίδια μασχάλη δεν είναι πάντοτε εύκολο.

Ακόμη κι αν τα καταφέρει για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρνει για πάντα. Επομένως, αργά η γρήγορα, είτε οι μετοχές είτε τα ομόλογα θα πρέπει να ενδώσουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v