”Αντίσταση” αδήλωτων εισοδημάτων στο πετρέλαιο

H τιμή του πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια, όμως δεν έχει αγγίξει ακόμη την ελληνική κατανάλωση πετρελαίου, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς, ορισμένα εκ των οποίων προέρχονται από την παραοικονομία η οποία ζει και βασιλεύει.

”Αντίσταση” αδήλωτων εισοδημάτων στο πετρέλαιο
Μπορεί να μην αρέσει στους εκάστοτε κυβερνητικούς ιθύνοντες, όμως το ύψος των μη δηλωθέντων εισοδημάτων παραμένει προφανώς σε αρκετά υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, λειτουργώντας σαν ”μαξιλαράκι” στις δύσκολες στιγμές. Αυτό μπορεί να συμπεράνει κάποιος ρίχνοντας μια ματιά στα διαθέσιμα στοιχεία για τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια.

Η μέση αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια ανήλθε σε 41% περίπου το 2005, αλλά η αξία των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου αυξήθηκε κατά 46,75%. Ακόμη κι αν λάβει κανείς υπόψη του την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ την περασμένη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής σε ευρώ ήταν μεγαλύτερη από 41%, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Προφανώς υπάρχει ανελαστικότητα της ζήτησης.

Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα καταλήγει κάποιος ρίχνοντας μια ματιά στα αντίστοιχα στοιχεία του 2004. Η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια ανέβηκε 30%, αλλά η αξία των ελληνικών εισαγωγών αυξήθηκε επίσης 13,9%. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση της ποσότητας που εισήχθη. Αν όμως ληφθεί υπόψη η σημαντική ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου την ίδια χρονιά, η οποία μεταφράστηκε σε μικρότερη αύξηση της τιμής του ”μαύρου χρυσού” σε ευρώ, η εικόνα δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του 2005. Θα μπορούσε επίσης να γίνει αναφορά στην αύξηση των εισαγωγών κατά 77,5% το πρώτο δίμηνο του έτους που διανύουμε και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε δολάρια κατά 14% την ίδια περίοδο, όμως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για ολόκληρη τη φετινή χρονιά.

Θα μπορούσε φυσικά κάποιος να ισχυριστεί ότι τα σπιτονοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μείωσαν άλλες καταναλωτικές δαπάνες για να διατηρήσουν την ίδια περίπου κατανάλωση καυσίμων. Πιθανόν. Όμως, η συνολική καταναλωτική δαπάνη της οικονομίας αυξήθηκε κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους πέρυσι και κατά 4,3% το 2004, πράγμα που σημαίνει ότι το μέσο νοικοκυριό συνέχισε να ξοδεύει είτε γιατί αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημά του είτε γιατί δανείστηκε είτε και τα δύο μαζί.

Οικονομολόγοι που παρακολουθούν επί χρόνια την εξέλιξη των εισαγωγών, της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης της οικονομίας και άλλα συναφή στοιχεία θεωρούν βέβαιο ότι ο διπλασιασμός της τιμής των υγρών καυσίμων θα γινόταν πολύ πιο αισθητός αν δεν υπήρχε το ”μαξιλάρι” της ελληνικής παραοικονομίας. Είναι μια εύλογη παρατήρηση, που αναδεικνύει επίσης την αλληλεξάρτηση της επίσημης οικονομίας με την παραοικονομία.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί αν η τιμή του πετρελαίου ανέβει στα 80 δολάρια και πλέον το βαρέλι και πολύ περισσότερο στα 100 τους προσεχείς μήνες. Άλλωστε, τα περιθώρια ”αντίστασης” των δηλωθέντων και μη εισοδημάτων είναι πεπερασμένα και οι δυνατότητες αντικατάστασης του πετρελαίου με άλλες μορφές ενέργειας σχεδόν ανύπαρκτες βραχυπρόθεσμα. Τουλάχιστον, όμως, η ανελαστικότητα της ζήτησης για καύσιμα, παρά τον διπλασιασμό σχεδόν των διεθνών τιμών τα δύο τελευταία χρόνια, έδειξε ότι οι δακρύβρεχτες αναφορές στη χώρα μας για τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ήταν υπερβολικές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v