Η Βολιβία εθνικοποιεί το φυσικό αέριο των ξένων

Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες εξέδωσε διάταγμα εθνικοποίησης των πηγών ενέργειας της χώρας, διατάσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν τις πηγές φυσικού αερίου που ελέγχουν ξένες εταιρίες.

Η Βολιβία εθνικοποιεί το φυσικό αέριο των ξένων
Ο στρατός της Βολιβίας διατάχθηκε να καταλάβει τις πηγές φυσικού αερίου που ελέγχουν ξένες εταιρίες, καθώς η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, ύστερα από 100 ημέρες στην εξουσία θέτει σε εφαρμογή την προεκλογική της δέσμευση να εθνικοποιήσει τον κλάδο.

Στη βιομηχανία αερίου της Βολιβίας επικρατούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ενέργειας, όπως η Petrobras της Βραζιλίας, η Repsol της Ισπανίας, η Total της Γαλλίας και οι βρετανικές BG και BP.

”Ζητώ από τις ένοπλες δυνάμεις, από αυτή τη στιγμή, να καταλάβουν όλες τις πηγές ενέργειας της χώρας”, δήλωσε ο κ. Μοράλες μετά την υπογραφή επίσημου διατάγματος εθνικοποίησης σε τελετή σε διυλιστήρια της Petrobras.

Η Βολιβία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Λατινική Αμερική. Η κίνηση επιτείνει τις διεθνείς ανησυχίες της για το επενδυτικό κλίμα στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα.

Οι ξένες εταιρίες που επηρεάζονται από την κίνηση Μοράλες, οι οποίες από κοινού έχουν επενδύσει περίπου 3,5 δισ. δολ. στη χώρα την τελευταία 10ετία, δήλωσαν ότι χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν το διάταγμα.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v