”Αναδυόμενος” κίνδυνος από Fed για Χ.Α.

Τα αμερικανικά επιτόκια έπαιζαν πάντοτε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές. To Xρηματιστήριο της Αθήνας ανήκει μεν στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών αλλά διατηρεί ακόμη αρκετά ”αναδυόμενα” χαρακτηριστικά. Υπό αυτή την έννοια, έχει έναν ακόμη λόγο να ενδιαφέρεται για τις επόμενες κινήσεις του Μπερνάνκε στη σκακιέρα των επιτοκίων του δολαρίου.

”Αναδυόμενος” κίνδυνος από Fed για Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν θα πρέπει να παραπονιέται. Ακόμη κι αν η μεγάλη μάζα των εγχώριων επενδυτών δεν έλαβε μέρος στο χρηματιστηριακό πάρτυ των τριών τελευταίων χρόνων, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000 και ο μέσος ημερήσιος συναλλακτικός όγκος υπερδιπλασιάσθηκε.

Αυτό δεν θα συνέβαινε αν τα ξένα χαρτοφυλάκια, θεσμικά και μη, δεν αγόραζαν μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην αρχή και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αργότερα. Φυσικά, οι μεριδιούχοι των εξ’ Εσπερίας χαρτοφυλακίων αλλά και οι διαχειριστές τους ανταμείφθηκαν με το παραπάνω για την σωστή επιλογή τους, αποκομίζοντας υψηλές αποδόσεις και μπόνους αντίστοιχα.

Ακόμη όμως κι αν η προσέλκυση των ξένων χαρτοφυλακίων ξεκίνησε με αφορμή τις φθηνές αποτιμήσεις των δεικτοβαρών ελληνικών εταιρειών, κυρίως τραπεζών, η μορφή που έχει λάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου είναι αυτή του ”προσκυνήματος” στο βωμό των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Οσο όμως κι αν ο χαμηλός ελληνικός λόγος δανείων προς ΑΕΠ υστερούσε σε σχέση με τον ευρωπαικό μέσο όρο, π.χ. στον τραπεζικό τομέα, η προσέλκυση των ξένων funds θα ήταν πιο δύσκολη υπόθεση αν δεν υπήρχε το ”τυράκι” της επέκτασης στις αναπτυσσόμενες γειτονικές χώρες με τα θεωρητικά υψηλά περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον.

Σήμερα, η σύνδεση της Σοφοκλέους με τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής είναι πλέον γεγονός. Μόνο που οι αναδυόμενες αγορές ήταν ανέκαθεν αρκετά ευαίσθητες στο επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων με εξαίρεση την τελευταία περίοδο που η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed συνοδεύθηκε από το ράλυ στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές. Το πολύ χαμηλό επίπεδο επιτοκίων, 1,75%, από το οποίο ξεκίνησε η άνοδος του επιτοκίου (Fed Funds Rate) που ελέγχει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ίσως παρέχει μια εξήγηση για την περίπτωση.

Όμως, η άνοδος του βασικού επιτοκίου της Fed στο 5% είναι θέμα χρόνου ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα αν η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, η αγορά κατοικίας παραμείνει ισχυρή και ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το 5% η το 5,25% δεν μπορούν να θεωρηθούν χαμηλά επίπεδα επιτοκίων και πιθανόν σηματοδοτούν το τέλος του τωρινού ανοδικού κύκλου των αμερικανικών επιτοκίων που οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ιδίως οι αναδυόμενες, ποτέ δεν αγνόησαν στο παρελθόν.

Αν λοιπόν η ιστορία του τέλους των προηγούμενων ανοδικών κύκλων επαναληφθεί και αυτή την φορά , η έστω και χαλαρή πρόσδεση της Σοφοκλέους στο άρμα των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσε να αποδειχθεί επώδυνη. Στις 5 από τις 10 περιπτώσεις που η Fed σταμάτησε να ανεβάζει τα επιτόκιά της από το 1961 μέχρι σήμερα και η αμερικανική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση μέσα στο επόμενο 12μηνο, οι αμερικανικές και οι αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές πληγώθηκαν περισσότερο. Αντίθετα, στις 5 από τις 10 περιπτώσεις που η αμερικανική οικονομία δεν μπήκε σε φάση ύφεσης, όλες οι διεθνείς αγορές συνέχισαν ανοδικά το επόμενο 12μηνο σύμφωνα με την Citigroup.

Η σύνδεση του Χ.Α. με τις αναδυόμενες αγορές έχει τα καλά της. Ομως, ενέχει επίσης αυξημένα ρίσκα που το τέλος της ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου μπορεί να αναδείξουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v