Στο 1% ο ρυθμός αύξησης εσόδων τον Απρίλιο

Στο 1% περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, μετά από εντυπωσιακή αύξηση που προσέγγιζε το 20% τους πρώτους μήνες του έτους.

Στο 1% ο ρυθμός αύξησης εσόδων τον Απρίλιο
Στο 1% περιορίστηκε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, μετά από εντυπωσιακή αύξηση που προσέγγιζε το 20% τους πρώτους μήνες του έτους.

Προσωρινά στοιχεία του υπ. Οικονομικών δείχνουν πτώση των εσόδων των εφοριών κατά 1% αλλά και των τελωνείων κατά το ίδιο ποσοστό, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ για έναν ακόμη μήνα εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζουν οι εισπράξεις του δημοσίου από τα μερίσματα.

Μόνο τον Απρίλιο, τα έσοδα υπόλογου συμψηφισμού όπου καταγράφονται τα μερίσματα ανήλθαν σε 449 εκατ. ευρώ με αύξηση 17%.

Το γενικό σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο έφτασε τα 3,310 δισ. ευρώ, έναντι 3,283 δισ. ευρώ στον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν εισπραχθεί 13,965 δισ. ευρώ, με αύξηση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κορυφαίος παράγοντας του υπ. Οικονομικών επισημαίνει εξηγώντας τη σαφή συγκράτηση των εσόδων ότι ”Τον Απρίλιο μαζεύτηκαν όλες οι αναποδιές”.

Αναφέρει τρεις συγκεκριμένους παράγοντες: Α) οι εισπράξεις τελών χαρτοσήμου εμφάνισαν μείωση 61% λόγω απαλλαγής των προσωπικών εταιριών από τα συγκεκριμένα τέλη. Η απώλεια εσόδων τον Απρίλιο εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Β) ο περιορισμένος αριθμός των εργάσιμων ημερών λόγω Πάσχα τον Απρίλιο οδήγησε σε απώλειες εσόδων 100 εκατ. ευρώ μόνο από τα 2 μεγάλα τελωνεία της χώρας που εισπράττουν κατά μέσο όρο 48 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Γ) εξαιτίας του γεγονότος ότι οι προθεσμίες για την παρακράτηση φόρων φυσικών προσώπων έτρεχαν την εβδομάδα του Πάσχα και έως την Πρωτομαγιά, σημειώνεται πτώση 23% στις εισπράξεις από την εν λόγω πηγή, με απώλεια εσόδων 90 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπ. Οικονομικών εμφανίζεται προβληματισμένη από τις εξελίξεις, αλλά στελέχη του υπ. Οικονομικών επισημαίνουν ότι παραδοσιακά ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι καλοί μήνες για τα έσοδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις απογευματινές ώρες με έμφαση στο ΦΠΑ, αλλά και στις τουριστικές περιοχές εν όψει καλοκαιριού.

Ελενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v