Αλογοσκούφης: Εμφαση σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών

Η Ελλάδα είπε την Πέμπτη ότι θα διαθέσει σημαντικό ποσοστό της Emporiki έως το τέλος του 2006 και ποσοστό έως 25% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), μέσω της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έως το καλοκαίρι στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Αλογοσκούφης: Εμφαση σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών
Η κυβέρνηση θα διαθέσει σημαντικό ποσοστό της Emporiki έως το τέλος του 2006 και ποσοστό έως 25% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), μέσω της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έως το καλοκαίρι στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ένα σημαντικό μερίδιο του ΟΤΕ είναι πιθανό να πωληθεί σε ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό όμιλο του χρόνου αλλά δεν υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δήλωσε ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Reuters.

”Φέτος ο στόχος μας είναι στις τράπεζες”, τόνισε, ”Για του χρόνου ο προγραμματισμός είναι να πάμε στις υποδομές, κυρίως λιμάνια και αεροδρόμια”.

Η πρώτη κίνηση αναμένεται με την πώληση μεριδίου της ΑTEbank, όπου το Δημόσιο επιθυμεί να μειώσει το ποσοστό του από το 82% στο 51% σε περισσότερα από ένα στάδια, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη.

H ATEbank, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 4,58 δις ευρώ, διαπραγματεύεται 21 φορές τα κέρδη του 2006, σε premium συγκριτικά με τον μέσο πολλαπλασιαστή κερδών 15,4 των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

”Το μέγεθος (ποσοστoύ πώλησης) θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των αγορών, δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό ως στόχο”, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Με ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πώλησης στην Ελλάδα, το ΤΤ, θα είναι η 15η τράπεζα που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

”Το ενημερωτικό δελτίο θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες ... η εισαγωγή του ΤΤ αναμένεται έως το καλοκαίρι”, υπογράμμισε ο υπουργός.

”Το ποσοστό είναι μέχρι 25%... είναι το μάξιμουμ που θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σε αυτή τη φάση. Το πιθανότερο είναι ότι θα είναι μικρότερο το ποσοστό που θα διαθέσουμε.”

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η περίπτωση της Emporiki, με την Credit Agricole να διατηρεί 11%, θα είναι πιο δύσκολη και ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.

”Αυτή η διαδικασία θα είναι λίγο πιο χρονοβόρος γιατί είναι κάπως πιο σύνθετη”, υποστήριξε ο υπουργός. ”Πιστεύω ότι είναι εφικτό μέσα στο φθινόπωρο να προχωρήσουμε (στην πώληση)”.

Αναφερόμενος στον ΟΤΕ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πώληση ποσοστού φέτος από το 38,6% που διατηρεί το Δημόσιο, καθώς έχει προτεραιότητα το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το 2007, εάν ένας μεγάλος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ενδιαφερθεί, θα εξεταστεί η πώληση ενός σημαντικού ποσοστού του ΟΤΕ.

”Δεν θα είναι το σύνολο της συμμετοχής. Δεν μπορώ εγώ να διαβλέψω τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο θα πάψει να έχει οποιοδήποτε μετοχικό ενδιαφέρον. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα ποσοστό αρκετό που να ενδιαφέρει κάποιο στρατηγικό εταίρο”, τόνισε.

Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2007 προβλέπεται η πώληση λιμανιών και αεροδρομίων, μέσω εταιρίας συμμετοχών η οποία μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη.

”Η προτεραιότητα θα είναι σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη εμπορευματική κίνηση”, δήλωσε, ”Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού του προγράμματος για το 2007 αλλά το focus θα είναι εκεί”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v