(COSM)OTE-ΓEΡΜΑΝΟΣ: Ουδέν καλόν... αμιγές κακού

To ντιλ CosmOTE-Γερμανού θα δώσει στον όμιλο του ΟΤΕ το δίκτυο καταστημάτων λιανικής που χρειαζόταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου έχει παρουσία. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα δυσκολέψει την εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της CosmOTE από τον ΟΤΕ, καθώς την κάνει πιο ακριβή. Κι ακόμη, υπάρχει το θέμα της πιστοληπτικής ικανότητας του Οργανισμού.

(COSM)OTE-ΓEΡΜΑΝΟΣ: Ουδέν καλόν... αμιγές κακού
Η CosmOTE έχει ένα πολύ καλό track record με βάση τα επιχειρηματικά ντιλ που έχει κλείσει στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί καλό εχέγγυο, αλλά δεν εξασφαλίζει την επιτυχία του τωρινού ντιλ, το οποίο έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο της Γερμανός.

Η απόκτηση μιας μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με παρουσία επίσης στο εξωτερικό όπου η CosmOTE δραστηριοποιείται, έχει νόημα.

Πολύ περισσότερο όταν συνοδεύεται από οικονομία σε δαπάνες αερόχρονου της τάξης του 7% ως ποσοστό του μέσου εσόδου ανά χρήστη.

Σ’ αυτό άλλωστε φαίνεται να συμφωνούν οι αναλυτές των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι επικοινώνησαν την Παρασκευή με τους ιθύνοντες της CosmOTE για μια πρώτη ενημέρωση.

Ωστόσο, η απόκτηση του ελέγχου της Γερμανός από την CosmOTE θα αλλάξει το σημερινό μοντέλο της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής, αφού τώρα πουλά προϊόντα και υπηρεσίες όλων των εταιριών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, ένα μεγάλο κομμάτι των πωλήσεων της Γερμανός, περίπου το μισό σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν προέρχεται από την κινητή τηλεφωνία.

Είναι επομένως ζητούμενο τι θα απογίνουν, αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη συμφωνία, αφού η CosmOTE και ο όμιλος ΟΤΕ γενικότερα είναι λογικό να ενδιαφέρονται κυρίως για τις τηλεπικοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή μοντέλου θα κοστίσει πελάτες στη Γερμανός, αν και οι απώλειες σε βάθος χρόνου είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Η CosmOTE έχει κάνει έρευνα αγοράς γι’ αυτό το θέμα και τα συμπεράσματα δεν φαίνεται να είναι τόσο δυσμενή όσο θα περίμενε κανείς αντλώντας συμπεράσματα από τη σημερινή κατανομή του αερόχρονου στις εταιρίες κινητής. Τα συνολικά έσοδα από αερόχρονο της Γερμανός εκτιμώνται σε 65 εκατ. ευρώ ετησίως, με την CosmOTE να έχει τη μερίδα του λέοντος.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η εξαγορά της Γερμανός από την CosmOTE θα αυξήσει το καθαρό χρέος τόσο της ίδιας όσο και το χρέος του ΟΤΕ σε ενοποιημένη βάση.

Με βάση λοιπόν τη συντηρητική εκτίμηση ότι η καθαρή επιβάρυνση θα είναι 1,0 δισ. ευρώ, όταν η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Γερμανός ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ο λόγος καθαρό χρέος προς EBITDA της CosmOTE θα ξεπεράσει τις 2,0 φορές έναντι 1,3-1,4 περίπου σήμερα.

Πρόκειται για μια υποφερτή επιβάρυνση, που δεν την κάνει να διαφέρει πολύ από τον μέσο όρο του κλάδου, ενώ επιπλέον έχει την ευχέρεια να τη μειώσει στο μισό μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Αν η CosmOTE μπορεί να περιμένει να μειώσει το χρέος της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον ΟΤΕ, ο οποίος θα ήθελε να τελειώνει με την εξαγορά των μειοψηφιών της CosmOTE μια ώρα αρχύτερα, με δεδομένη την πολιτική βούληση για πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών του σε ξένο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό από την επόμενη χρονιά.

Με δεδομένο ότι το κράτος δεν θα ήθελε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή του στον ΟΤΕ, η απόκτηση των μειοψηφιών της CosmOTE μέσω προσφοράς μετοχών θα πρέπει να αποκλειστεί.

Επομένως, ο ΟΤΕ θα πρέπει να δανειστεί για να αποκτήσει το 33% της θυγατρικής του, κάτι που θα του κόστιζε 1,7 δισ. ευρώ περίπου με βάση την τωρινή κεφαλαιοποίηση της CosmOTE, η οποία όμως μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω μετά το ντιλ.

Αν σ’ αυτό το ποσό προστεθεί η συντηρητική εκτίμηση του 1,0 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Γερμανός, το ενοποιημένο χρέος του ΟΤΕ θα πρέπει να ξεπεράσει τα 4,0 δισ. ευρώ και σαν λόγος προς το ΕΒΙΤDΑ θα φθάσει τις 2,0 φορές, επισείοντας πιθανόν υποβάθμιση από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς του.

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το ντιλ μεταξύ CosmOTE-Γερμανού θα προσδώσει μεν το πλεονέκτημα της καθετοποίησης στον όμιλο του ΟΤΕ, αλλά θα κάνει πιο ακριβή την εξαγορά των μειοψηφιών της CosmOTE από τον ΟΤΕ, είτε αργότερα μέσα στο χρόνο είτε στις αρχές του 2007.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v