Eurobank: Αυξηση 45% στα κέρδη α΄ τριμήνου

Αύξηση 45% των καθαρών ενοποιημένων κερδών κατέγραψε η Eurobank το α΄ τρίμηνο του έτους, τα οποία και ανήλθαν στα 157,3 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση ύψους 29,3%. Δείτε τα αρχεία με τις λογιστικές καταστάσεις.

Eurobank: Αυξηση 45% στα κέρδη α΄ τριμήνου
Αύξηση 45% των καθαρών ενοποιημένων κερδών κατέγραψε η Eurobank το α΄ τρίμηνο του έτους, τα οποία και ανήλθαν στα 157,3 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σημειώνοντας αύξηση 20,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.

Οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο αύξηση 29,3% (140,3 εκατ. ευρώ) στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου 2006 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περισινό διάστημα, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 130 και 152 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το α΄ τρίµηνο του 2006 ο όµιλος Eurobank EFG συνέχισε µε επιτυχία τη δυναµική πορεία ανάπτυξης των εργασιών του στην Ελλάδα και τις χώρες της Νέας Ευρώπης (Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης), αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Αποτέλεσµα της ταχείας επέκτασης των δραστηριοτήτων ήταν η επίτευξη υψηλών λειτουργικών επιδόσεων. Ειδικότερα, τα ενοποιηµένα κέρδη µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας ανήλθαν σε 157,3 εκ. ευρώ το α΄ τρίµηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφοντας σηµαντική αύξηση κατά 45% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η βελτίωση της κερδοφορίας του οµίλου οδήγησε στην αύξηση της αποδοτικότητας του µέσου ενεργητικού σε 1,39% το α΄ τρίµηνο του 2006, από 1,29% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2005 και στην περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας των µέσων ιδίων κεφαλαίων σε 22,8%, από 20,2% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2005.

Στην σηµαντική αύξηση της κερδοφορίας του οµίλου συνετέλεσε ουσιαστικά η ταχεία ανάπτυξη των εργασιών στις Χορηγήσεις (Τραπεζική Ιδιωτών Πελατών & Τραπεζική Επιχειρήσεων), στη διαχείριση Περιουσίας και τις Κεφαλαιαγορές, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στα τέλη Μαρτίου 2006, το Σύνολο του Ενεργητικού του Οµίλου αυξήθηκε κατά 32,2% και ανήλθε σε 46,4 δισ. ευρώ.

Οι Συνολικές Χορηγήσεις της Eurobank σε επίπεδο Οµίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 24,6% και ανήλθαν σε 28,7δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα δάνεια προς Νοικοκυριά (καταναλωτικά και στεγαστικά) ενισχύθηκαν κατά 29,6% σε 13,7 δισ. και οι Χορηγήσεις προς Επιχειρήσεις κατέγραψαν άνοδο 20,3% σε 15,0 δισ. ευρώ.

Η σηµαντική ενίσχυση των χορηγήσεων και των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε συνδυασµό µε τις δραστηριότητες στον χώρο των κεφαλαιαγορών (Treasury & Χρηµατιστηριακές Εργασίες) οδήγησαν στην αύξηση των Συνολικών Καθαρών Εσόδων από Αµοιβές και Προµήθειες κατά 20,8% σε 120,7 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα προµηθειών από τραπεζικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 18,6% σε 105,2 εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα προµηθειών από ασφαλιστικές εργασίες και ενοίκια αυξήθηκαν σηµαντικά κατά 37,9% σε 15,5 εκ. ευρώ.

Τα Οργανικά Έσοδα του Οµίλου, δηλ. τα καθαρά έσοδα από τόκους και προµήθειες, παρουσίασαν άνοδο κατά 20,4% σε 491,8 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2006, συνεισφέροντας 91,6% στα Συνολικά Έσοδα της Eurobank.

Παράλληλα, τα Έσοδα από χρηµατοοικονοµικές πράξεις, τίτλους και λοιπές υπηρεσίες κινήθηκαν και αυτά αυξητικά, λόγω της αποτελεσµατικής διαχείρισης, των θετικών εξελίξεων στις κεφαλαιαγορές και εκτάκτων εσόδων και ανήλθαν συνολικά σε 45,4 εκ. ευρώ, έναντι 19,8 εκ. ευρώ το Α΄ Τρίµηνο του 2005.

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίστηκε παράλληλα και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στη Νέα Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στη Σερβία η Eurobank απέκτησε το υπόλοιπο 37,7% του µετοχικού κεφαλαίου της Nacionalna Stedionica Banka µετά από συµφωνία που υπεγράφη µε τη Σερβική Κυβέρνηση, κατέχοντας πλέον το 100% της τράπεζας.

Η εξαγορά αυτή αναµένεται, µετά την εξασφάλιση των απαραιτήτων εγκρίσεων από τις αρµόδιες Αρχές, να ανοίξει το δρόµο για τη συγχώνευση της NSB µε την Eurobank EFG A.D. Beograd και να οδηγήσει στη δηµιουργία ενός ισχυρού και δυναµικού οργανισµού.

Στρατηγικής σηµασίας απόφαση αποτελεί και η συµφωνία εξαγοράς του 70% της Τουρκικής τράπεζας Tekfenbank, δεδοµένου ότι η συγκεκριµένη συµφωνία συµβαδίζει µε την πολιτική της Eurobank να εισέρχεται σε νέες αγορές µε επιλεγµένες επενδύσεις σκοπεύοντας στην προσθήκη αξίας στους µετόχους της µέσω οργανικής ανάπτυξης, αναφέρει η Eurobank.

Η Tekfenbank είναι τράπεζα που προσφέρει ένα ευρύ φάσµα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Τουρκία διαθέτοντας δίκτυο 30 καταστηµάτων.

Η πελατειακή βάση της αποτελείται κυρίως από µικροµεσαίες επιχειρήσεις (SMEs) ποικίλων τοµέων επιχειρηµατικής δραστηριότητας, µε τις οποίες η Τράπεζα διατηρεί µακροχρόνια και στενή συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v