Δώστε ”αέρα” στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

H είσοδος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στο Χ.Α. παρέχει την ευκαιρία στη κυβέρνηση να μοιραστεί την επιτυχία του εγχειρήματος με το ευρύ κοινό επενδυτικό κοινό. Δεν θα πρέπει να την χάσει, παραμένοντας εγκλωβισμένη στη ταμειακή λογική της υψηλής τιμής ανά μετοχή ώστε να βγει ωφελημένος μόνο ο κρατικός κορβανάς, κι αυτός βραχυπρόθεσμα.

Δώστε ”αέρα” στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Η επικείμενη δημόσια εγγραφή του ΤΤ, η οποία αρμοδίως εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Μαΐου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προσέγγιση της μεγάλης μάζας του κόσμου που απέχει από το χρηματιστηριακό γίγνεσθαι εδώ και χρόνια.

Για να συμβεί όμως αυτό, η τιμολόγηση της μετοχής του ΤΤ θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι επενδυτές που θα εγγραφούν να αποκομίσουν ικανοποιητικά κέρδη τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.

Οι καλές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για χρηματοπιστωτικές εταιρείες της κατηγορίας στην οποία εντάσσεται το ΤΤ κάνουν ευκολότερο το έργο των πωλητών.

Ολες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ΤΤ στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αλλωστε το παράδειγμα του γερμανικού Deutsche Postbank (DP) είναι σχετικά πρόσφατο για να αγνοηθεί από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού παρά το γεγονός ότι το DP δεν είναι ΤΤ.

Η τιμή εισαγωγής ανά μετοχή του DP στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον Ιούνιο του 2004 ήταν μικρότερη των 29 ευρώ. Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε η μετοχή υπερδιπλασιάσθηκε για να κλείσει χθες στα 63,75 ευρώ.

Σ’ ένα τέτοιο ευνοϊκό περιβάλλον είναι εύλογο η αποτίμηση και η τιμή της μετοχής του ΤΤ να αναπροσαρμοσθούν προς τα πάνω για να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα το Δημόσιο. Θα ήταν όμως λάθος αν το τελευταίο προσέγγιζε την μετοχοποίηση του ΤΤ από την κοντόφθαλμη οπτική του κρατικού κορβανά.

Η αξία των 49 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να απολέσει το Δημόσιο συναινώντας να μπει ο πήχης της μετοχής χαμηλότερα κατά 1,0 ευρώ από εκεί που θα μπορούσε να είναι δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη, φορολογικά και μη, της ευφορίας που θα δημιουργούσε το επιτυχημένο χρηματιστηριακό ντεμπούτο του ΤΤ στην οικονομία, στους εργαζομένους του και στο Χρηματιστήριο.

Επιπλέον, θα συνέχιζε την καλή παράδοση που θέλει τις εισαγωγές εταιρειών δημοσίου συμφέροντος στο Χ.Α. να υπερ-αποδίδουν και θα έθετε τις βάσεις για μια ”θερμή” υποδοχή των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνουν στο μέλλον από το ευρύ επενδυτικό κοινό.



Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί εντονότερη κριτική για την αποτίμηση του ΤΤ αν συναινέσει να μπει ο πήχης σ’ ένα σημείο που θα σηματοδοτεί το μοίρασμα ενός μεγαλύτερου μέρους της πιθανής υπεραξίας στους μετόχους. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι υπάρχει θέμα πολιτικού κόστους.

Θα ήταν όμως μεγαλύτερο λάθος αν χανόταν η ευκαιρία που προσφέρει η δημόσια εγγραφή του ΤΤ για την προσέλκυση ικανοποιημένων ιδιωτών επενδυτών στο Χρηματιστήριο που θα βοηθούσαν ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και την αγορά.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v